Çanakkale Bienali yankı buldu

Bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilecek Uluslararası Çanakkale Bienali`nin geçtiğimiz günlerde İstanbul`da düzenlediği tanıtım toplantısı Türkiye basınında yer buldu. Zaman`dan Cumhuriyet`e, Hürriyet`ten Agos`a, Radikal`dan CNN Türk`e kadar birçok yayın kuruluşunda “Savaşa karşı sanat” ana teması ile yer aldı.

788
 
 
Çanakkale`de bu yıl 1. Dünya Savaşı`nın yüzüncü yılı nedeni ile ana temasını savaş ve barış üzerine şekillendiren, sloganını ise ünlü filozof Plato`nun “Savaşın sonunu yalnız ölüler görür” sözü ile belirleyen Uluslararası Çanakkale Bienali, Türkiye basınında geniş yer buldu. Bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Çanakkale Bienali`nin tanıtım toplantısı geçtiğimiz günlerde İstanbul`da bulunan Cezayir Restoran`da gerçekleştirilmişti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra, Genel Direktör Seyhan Boztepe ve CABININ Yönetici Küratörü Deniz Erbaş`ın konuşmacı olarak yer aldıkları tanıtım toplantısında çok sayıda gazeteci ve yazar da katılmıştı. Başkan Gökhan ve Bienal ekibi tanıtıma katılan gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Çanakkale`nin bianel organizasyonunda önemli bir ivme kazandığı, geride kalan 3 önemli tecrübenin 4`üncü Uluslararası Çanakkale Bienali açısından da son derece belirleyici olduğunu ifade etmişlerdi.
 
 
Savaşa karşı, sanatla barışı savunmak
Türkiye`nin yakın çevresinde özellikle son yıllarda alevlenen kanlı çatışmaların görmezden gelinmediği, Suriye, Mısır, Tunus, Sudan, Irak ve Afganistan gibi sürekli bir savaş halinin ve çatışma ortamının bulunduğu 21`inci yüzyıl Ortadoğu`suna ve bu yıl yüzüncü yılı olması sebebiyle 1`inci Dünya Savaşı`na değinilecek olan, Çanakkale Bienali, sanat yapıtları ve etkinlikleri ile dünyaya barış mesajı gönderecek. Böylesine anlamlı ve tarihi bir görev ile gerçekleşecek olan Çanakkale Bienali, son yıllarda savaş ile değil barış ile anılmak isteyen, “barış kültürümüz olsun” sloganıyla “Barışın kenti” vizyonu temelindeki organizasyonu ile tarihi bir süreci Çanakkalelilere yaşatacak.
 
 
Barış mesajı sanatın dile verilecek!
Ünlü filozof Plato`nun “Savaşın sonunu yalnız ölüler görür” sözünün ana tema yapıldığı Çanakkale Bienali, Çanakkale Belediyesi`nin ana destekçiliğinde Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABİNİN) girişimi ile gerçekleştirilecek. Sanatsal üretimlerini savaşın yıkıcılığı ve barışın evrensel gerçekliliği üzerinden belirleyen sanatçıların katılımı ile `barış` mesajını sanatın dili ile duyuracak olan 4. Uluslararası Çanakkale Bienali, 27 Eylül-2 Kasım tarihlerinde önceki yıllarda olduğu gibi yine Eski Ermeni Kilisesi, Korfmann Kütüphanesi, Er Hamamı (Seramik Müzesi), Çinemlik Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Yahudi (Palamut) Depoları gibi kentin tarihi ve anlamlı mekanlarının yanı sıra, çarşı caddesi, Kordon ve İskele bölgesi, Halk Bahçesi gibi kamusal alanlarda gerçekleştirilecek. Çanakkale Bienali`nin ekibinde ise, Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra, Genel Direktör Seyhan Boztepe, CABININ Yönetici Küratörü Deniz Erbaş bulunuyor. Bienalin Danışmanlığını İsmail Erten, Asistan Küratör Irene Panzani, Basın ve PR Direktörü olarak ise Aynur Ganiler`in içinde bulunduğu ekibin organize edeceği bienalde Sergiler Sorumlusu olarak Kubilay Özmen görev alacak. Bienalin koordinatörleri ise Deniz Erbaş, Erdal Sezer, Erdinç Alnıak, Gözde Robin ve Ismail Erten`den oluşuyor.
 
 
Türkiye basını ilgi gösterdi
Bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilecek olan Çanakkale Bienali, Türkiye basınında geniş yer buldu. Zaman Gazetesi`nden Hurriyet Gazetesi`ne, Agos Gazetesi`nden CNN Türk Televizyonuna, Radikal Gazetesi`nden Diren Sanat gibi internet sitelerine kadar geniş bir alan yer bulan Çanakkale Bienali, bu yayın organlarının hitap ettiği geniş bir kitle ile buluştu. Avrupa`dan da sanatçıların ve sanatseverlerin ilgi gösterdiği öğrenilen Çanakkale Bienali öncesi Çanakkale Bienali ekibinin katılacağı Avrupa Bienalleri toplantısı da büyük önem taşıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Paylaş