Çanakkale Bienali dünya bienalleri listesinde

CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) tarafından Çanakkale Belediyesi`nin desteğiyle düzenlenen Çanakkale Bienali, Uluslararası Bienal Vakfı’nın dünya bienalleri haritasında yerini aldı...

1361
 
Çanakkale`de her yıl geleneksel hale getirilen Çanakkale Bienali`nin, Uluslararası Bienal Vakfı’nın dünya bienalleri haritasında yerini almasıyla birlikte dünyanın farklı ülkelerindeki önemli sanatçıların yanı sıra çağdaş sanat ile ilişkisi olanlar gözünü Çanakkale`ye çevirdi. Çanakkale`ye gelmek için can atan sanatçılar, 4. Çanakkale Bienali`ne kadar eserlerini kentte üretecek. Çanakkale`de kalacak olan eserlerin 2015 yılından sonra kurulması planlanan müzede sergilenmesi hedefleniyor. Çanakkale Bienali`nin dünya bienalleri haritasında yer almasını çok önemli bir gelişme olarak değerlendiren Çanakkale Bienali Kurucu ve yöneticisi Seyhan Boztepe; “Dünya bienalleri listesine giren Çanakkale Bienalı, dünya ile var olan ilişkisini daha da güçlendirdi. Önemli sanatçıların ürettiği işlerin Çanakkale`de kalması ise, dünyadaki izleyici yoğunluğunu da buraya yöneltecek. Ciddi paralarla yapılamayacak müzeyi biz, 2015`ten sonra Çanakkale`ye kazandırma şansına sahip olabileceğiz” dedi.
En güncel sanat üretimleri ile çağdaş kuram ve söylemleri, düzenlendikleri kentin tarihi, kültürel ve sosyal dokusuyla buluşturan bienaller, günümüzde uluslararası sanatının en önemli mecrası durumunda. Bu etkinlikler, iki yılda bir resimden videoya, fotoğraftan bulunmuş nesnelere, heykelden yerleştirmeye görsel sanatın farklı disiplinlerinden çağcıl sanat üretimlerini, belli bir kavramsal çerçeve etrafında bir araya getirmekte. Bu büyük ve uluslararası sergiler, küresel sanat olgusunun görünür olduğu çekim alanları yaratmaktalar. Günümüzde Venedik’ten Havana’ya, Berlin’den Sidney’e, Jakarta’dan Moskova’ya, Bükreş’ten Şangay’a farklı coğrafyaları kapsayan 150 civarında uluslararası bienal mevcut. Bunlar yerel, ulusal ve küresel ölçekte, kamu ve özel sektöre ait kaynaklardan oluşan milyonlarca dolarlık bütçelerle hayata geçiriliyor. Uluslararası iletişim ve işbirliği olanaklarından beslenerek hayata geçirilen bienalleri kapsayan bir iletişim ağı oluşturmak amacıyla 2009 yılında kurulan Uluslararası Bienal Vakfı (International Biennial Foundation), web sitelerinden bu bienalleri haritalandırarak kaydını tutmakta ve birbirleriyle olan iletişimi sağlamakta. CABININ tarafından büyük özverilerle ve gönüllülük esasıyla hayata geçirilen, Çanakkale Belediyesi`nin katkılarıyla yürütülen, içeriği ve yarattığı görsellikle uluslararası standartları yakalamayı başarmış Uluslararası Çanakkale Bienali de geçtiğimiz günlerde bu saygın haritaya dahil edildi. Son olarak batı dışına yayılan coğrafyalardaki çağdaş sanat etkinliklerini duyuran “Universes in Universe - Sanat Dünyası Sitesi” de, 4.Uluslararası Çanakkale Bienali’nin 2014 yılı Eylül ayında 1. Dünya Savaşı temasıyla hayata geçirileceğini duyurdu. Bu gelişmelerin Çanakkale Bienali`nin uluslararası görünürlüğünü perçinleyerek, kent ve ülke dışından izleyicilerin katılımını arttırması bekleniyor.
 
 
“Bienale olan ilgi arttı”
Dünyanın farklı ülkelerindeki önemli sanatçıların yanı sıra çağdaş sanata merakı olan kişilerin Çanakkale Bienali`ne olan ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Boztepe; “Her geçen gün bienal mail adresine yurt dışından mailler geliyor. Hem sanatçılar hem de izleyiciler buna yoğun ilgi gösteriyor. Çanakkale Bienali dünya listesine girdikten sonra mail ile iletişim trafiği de arttı. Çanakkale`ye ve bienala olan ilgi de arttı. Çanakkale kültür sanat izleyicisi ve ilgililerin odaklandığı bir şehir oldu. Çanakkale`nin 2015 vizyonu, Troia Ören Yeri, Çanakkale Boğazı, Gelibolu Yarımadası`nın dünyada tanınan bir yer olması da bunda bir pay sahibi. Dünya haritasına baktığın zaman nerede ne etkinlikler var hepsinin bilgisine ulaşılabiliniyor” dedi.
 
 
“Dünya ile var olan ilişkimiz güçlendi”
Çanakkale Bienali`nin dünya bienalleri listesine girmesiyle birlikte dünya çapında var olan ilişkinin daha da güçlendiğini ifade eden Boztepe; “Dünya listesine girmiş olmak, Çanakkale Bienali`ni doğrudan dünya ile bağlamış oldu. Kendimize göre ilişkilerimiz vardı ama bu ilişki çok güçlü bir hale geldi. Çanakkale`de bu güne kadar çok sayıda önemli sanatçıyı ağırladık. Çok önemli isimlerdi bu sanatçılar. Bir kısmı Çanakkale`de yaptıkları eserleri kentimize hediye etti. Böylece Çanakkale Bienali`nin bir arşivi oluştu” diye konuştu.
 
 
“Çağdaş sanat izleyicisi Çanakkale`ye odaklandı”
Çanakkale Bienali`nin, kentin dünyadaki kültür ve sanat görülürlüğünü çok özel bir noktaya taşıdığını kaydeden Boztepe şu şekilde konuştu: “3. Çanakkale Bienali`nden sonra artık dünyada çağdaş sanatla ilişkisi olan ilk 20 içerisinde yer alan sanatçılar Çanakkale`ye gelmeye başladı. Bu da hem bienalimiz hem de Çanakkale için çok önemli bir gelişme. Çanakkale`nin dünyadaki kültür, sanat görülürlüğünü Bieanal çok değiştirdi. Çok özel bir noktaya taşıdı. Dünyadan ciddi bir çağdaş sanat izleyicisinin şu anda Çanakkale`ye gelmek için odaklanmış durumda. Çok daha renkli ve heyecan verici bir bienal geliyor.”
 
“Ciddi bir sanat eseri arşivimiz oldu”
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen önemli sanatçıların Çanakkale`de ürettiği eserlerin yer aldığı ciddi bir arşivin olduğuna da dikkat çeken Boztepe, çağdaş sanat müzesinin temellerini atabilecek miktarda arşive sahip olduklarını söyledi. Boztepe; “Çanakkale Bienali, sivil inisiyatif ruhunu hiç bir zaman kaybetmedi. Bu Çanakkale için çok önemli. Çanakkale Bienali, sivil inisiyatif ruhu ve gönüllük esasının her zaman ön planda tutulduğu bir etkinlik olmaya devam edecek. Çanakkale Bieanli`nde dünyanın farklı ülkelerinden gelen önemli sanatçıların Çanakkale`de ürettiği işlerin yer aldığı ciddi bir arşiv var. Birikmiş sanat eserleri mevcut. Çanakkale`ye ilişkin işlerin gösterildiği bir çağdaş sanat müzesinin temellerini atabilecek ciddi sayıda önemli sanatçının üretimleri var. 4. Çanakkale Bienali`ne kadar da yurt dışından gelen sanatçılar, 4 Çanakkale Bieneali`ne kadar işlerini üretecekler. Bu eserlerinde Çanakkale`de kalması için elimizden geleni yapacağız. Önemli sanatçıların ürettiği işlerin Çanakkale`de kalması, dünyadaki izleyici yoğunluğunu da buraya yöneltecek. Ciddi paralarla yapılamayacak müzeyi biz, 2015`ten sonra Çanakkale`ye kazandırma şansına sahip olabileceğiz” dedi.
Paylaş