Çanakkale, Atakan için ayaktaydı!

Çanakkale`de önceki gün Antakya`daki olaylar sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan için düzenlenen yürüyüş yine her zamanki gibi sorunsuz başladı ve sürdü. AKP il binası çevresinde geniş güvenlik önlemi alan emniyet ekipleri ile protesto gösterisinde bulunan grup arasında arbede çıktı. Biber gazının yoğun olarak kullanıldığı, mesafeye bakılmaksızın eyleme katılanların yüzüne karşı biber gazı sıkıldığı arbedede, Çevik Kuvvet polisi, bir sivil polisin yüzüne nişan alarak bibergazı sıktı. O polise ilk yardımı ise yine eyleme katılan bir doktor yaptı.

1521
 
Antakya`da ODTÜ arazisinden geçecek yoldaki ağaçların sökülmesine ve “savaşa” karşı yapılan yürüyüş sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan, için Çanakkale’de de eylem yapıldı. Esenler Mahallesi`nde bulunan Özgürlük Parkı`nda önceki akşam toplanan çok sayıda vatandaş, Salı Pazarı üzerinden Kordonboyu istikametini takip ederek kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Emek Partisi, ÖDP, TKP gibi siyasi partiler, Emek Gençliği, SGD, Öğrenci Muhalefeti, Öğrenci Kolektifi gibi gençlik örgütleri, KESK, Çevre Platformu, Halkevleri gibi sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı yürüyüşte Gezi Parkı eylemlerinden bu yana çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin faillerinin bulunması ve cezalandırılsını isteyen kalabalık, sık sık AKP iktidarına attıkları sloganlarla tepki gösterdiler. ODTÜ direnişine destek veren çok sayıda vatandaş, AKP il binası önüne kadar yürüdü. Buraya kadar herhangi bir olay yaşanmazken, emniyet ekiplerinin zaman zaman 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet edildiğine yönelik uyarı yaptığı duyuldu.
 
 
 
“Polis halkı değil AKP`yi koruyor”
Yalı Caddesi’nde bulunan AKP il binasının önüne gelerek ülke genelinde yaşanan olayları sloganlarla protesto eden grup, AKP il binasının kapısının önünde bulunan bir sivli polis araca ve çok sayıda Çevik Kuvvet polisine yönelik tepki gösterdiler. Grup içinden zaman zaman, “Polis halka karşı AKP`yi koruyor” eleştirileri yükselirken, grup içinden bazıları “Bu kadar yetmez ama, daha fazla yumurta” sloganı eşliğinde AKP il binasını yumurta yağmuruna tuttular.
 
 
Biber gazı kullanıldı!
AKP il binası önünde eyleme katılanlar ile polis arasında bir anda çıkan arbedede, polisin direkt olarak biber gazı ile müdahale etmesi dikkat çekti. Polisin biber gazı kullanması ve sert tavrı ile bir anda dağılan grup, ara sokaklara kaçışmaya başladı. Daha sonra Kilitbahir İskelesi önünde bir araya gelen grup üyeleri gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istediler. Burada da polis ve grup arasında bir süre sözlü münakaşa yaşanırken, Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz`ın uyarıları polis tarafından dikkate alınmadı.
 
 
14 yaşındaki çocuk da gözaltında
Protesto gösterisi sırasında Çevik Kuvvet polisi ile vatandaşlar arasında çıkan arbede sonucu aralarında 14 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğu bir öğretmen ve bir üniversite öğrencisi üç kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü önünde bir araya gelen çok sayıda öğrenci arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz başta olmak üzere vatandaşların en çok tepki gösterdikleri konu ise 14 yaşındaki bir çocuğun gözaltına alınmasıydı. Polis bu konudaki katı tutumunu tüm uyarı ve ısrarlara rağmen sürdürmeye devam etti.
 
Polis, polise bile acımadı!
Arbedenin ilk yaşandığı sırada biber gazı ile gruba müdahale eden Çevik Kuvvet ekipleri, eyleme katılanlara tekme atarken yere düşen bir polis memurunu da tanımayarak yüzüne yakın mesafeden bibergazı sıktı. Görenleri dehşete düşüren bu olayın ardından biber gazından etkilenerek baygınlık geçiren sivil polis, hastaneye kaldırıldı.
 
Polise ilk müdahale eylemciden
Biber gazından etkilenerek baygınlık geçiren polisin durumunun ağırlaşmasının ardından eylem yapan grubun içinde bulunan bir doktor tarafından polise ilk müdahale yapıldı. Bazı polislerin müdahale sırasında, doktora yönelik kimlik sorma sırasındaki sert tavırları üzerine eyleme katılan doktor, “Bütün polisler etrafından uzaklaşsın, hastaya müdahale edemiyorum” demesi üzerine polislerin geri çekildikleri görüldü.
 
Vatandaş da mağdur oldu
Eylemler sırasında polisin kontrolsüzce kullandığı biber gazı çevredeki esnafı ve vatandaşı da mağdur etti. Önceki gün gerçekleşen olaylar sırasında paket servisi yapan bir kişinin de yüzüne doğru sıkılan biber gazı nedeni ile etkilendiği ve Çanakkale Devlet Hastanesi`ne gittiği öğrenildi. İşini yaptığı sırada polisin kontrolsüzce kullandığı biber gazı nedeni ile çevredeki esnafın ve vatandaşların da yoğun bir şekilde etkilendikleri belirtilerek, tepki gösterildi.
Paylaş