Çanakkale AKFA’yı tartışıyor

Kasım ayı Belediye Meclisi gündemine gelen ve oy çokluğu ile kabul edilen eski AKFA arazisi ile ilgili imar planı değişiklikleri tartışılmaya devam ediyor. Çanakkale`nin gelişim sürecindeki yapısal değişikliklerin, betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ötesinde, kentin nefes aldığı, yeşil alanların arttığı, sahillerin halk tarafından kullanıldığı bir kentleşme isteniyor.

10192
Çanakkale Belediye Meclisi`nin Kasım ayı oturumunda görüştüğü eski AKFA arazisinin bulunduğu alan ile ilgili aldığı karar tartışma yarattı. Dosyanın Çanakkale Belediye Meclisi tarafından, tüm 1/5 binlik imar planı notlarına aykırı olduğu ifade edilmesine rağmen, oy çokluğu ile geçmesi kentte tepki alıyor. Daha öncesinde Kent Konseyi Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu tarafından açıklanan rapor ve yapılan çağrıda, sahillerin halk tarafından eşit bir şekilde kullanılması, yoğun yapılaşmaya izin verilmemesi dile getirilmişti. Kent Konseyi Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu`nun çağrısı ve talepleri Çanakkale Belediye Meclisi`nde karşılık bulmasa da gelen tepkiler de giderek artıyor.
 
 
“Kent Konseyi`ni kulak verilmeli”
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, AKFA dosyası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kent Konseyi Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu`nu işaret etti. “Kentin önemli noktalarını ve mekanlarını halkın kullanımına açmalı, halkın zaman geçireceği, yeşil alanların artırılması gerekiyor” diyen Berkit, “Kent Konseyi Sahipler Hepimizin Çalışma Grubu`nun da söylediği gibi; alanların daraldığını biliyoruz. Kent girişinin halka bırakılması, yeşil alan olarak halkın kullanımına sunulması gerekiyor. Daha önce benzerlerini yaşadığımız Özgürlük Parkı ve Tekel Kanyak Fabrikası`nın deniz kenarındaki alanı gibi halkın malı ilan edilmesi gerekir. Gerekirse bu alanı Çanakkale Belediyesi satın almalı ya da yer sahibi mağdur edilmeden kamulaştırılıp kamulaştırılmayacağı da araştırılabilir. Yani bu alanlar, kent girişinde, kentin aynası olan alanlar. Dolayısıyla buraları yoğun bir yapılaşmaya, betonlaşmaya açmamak gerekir. Bununla ilgili olarak tüm girişimler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
 
“Kent Konseyi konuyu tekrar masaya yatırıyor”
Kent Konseyi bünyesinde faaliyet yürüten Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu`nun dün saat 16`da konuyu tekrar gündeme getirerek, geniş katılımlı bir toplantı yaptığını dile getiren Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, ilgili açıklamaların çalışmayı yürüten çalışma grubu tarafından yapılacağını söyledi. “Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu, Kolin Otel`den Devlet Su İşlerine kadar olan alanda sahil kıyıları ile ilgili araştırma ve inceleme çalışmaları yaptı” diyen Yavuz, “Yat Limanı sürecinde de Yat Limanı çalışmalarına katkı verdik. Yine o dönemde gündeme gelen AKFA konusunda da görüşler ifade edildi. Mevcut durumla ilgili olarak bilgileri zaten hem ilgili kuramlar hem de kamuoyu ile paylaştık. Şimdi ise, tekrar gündeme gelen bu AKFA hatta Kanyak Fabrikası ile ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Bugün (dün) yine Kent Konseyi`nde Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu geniş katılımlı bir toplantı yapacak. Bu konuyu da orada tekrar gündeme getirerek görüşecekler. Mutlaka toplantı ile ilgili bir açıklama yaparlar. Ancak çalışmaların daha da genişleyip derinleşerek devam edeceğini biliyorum. Bunları söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
Paylaş