havadurum

Çanakkale’den Kobani’ye destek

HDP, ÖDP, EMEP ve Halkevleri; Kobani`ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla eylem düzenledi.

640
İskele Meydanı`nda bir araya gelen HDP, ÖDP, EMEP ve Halkevleri`nin üyeleri, Kobani`ye saldırı düzenleyen IŞİD`i protesto etti. Kobani`ye yönelik destek sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Şehmuz Arslan; "Yanı başımızdaki halkları, insanlığı, insanlığımızı hedef alan utanç verici bir savaşın ortasındayız. Şimdi kurtarıcı rolüne soyunan ABD emperyalizminin ve aktif taşeron AKP iktidarının desteğiyle büyüyen cihatçı çeteler, Irak’ta ve Suriye’de binlerce insanı katlediyor, milyonların hayatı tehdit altında. Pasaportlarında Türkiye damgası, ellerinde MİT’in gönderdiği silahlarla Hıristiyan, Şii, Alevi , kendileri gibi düşünmeyen Sünni, Ezidi, Türkmen, Arap, Kürt kim varsa katlediyor, tecavüz ediyor, gasp ediyor, göçe zorluyorlar. Kendi halkına düşman muamelesi yapan, bölgesel güç olma hayalleri ile Ortadoğu’daki kan gölünü büyüten AKP için ise cihatçı katiller dost, cihatçılara direnenler düşman. Cihatçılardan kaçan yüzbinler ise can havliyle Türkiye’nin sınır kentlerine geliyor. O da, uzun süre sınır boyunda bekletilip, geri çevrilip, saldırıya maruz kaldıktan sonra, temel ihtiyaçları bile karşılanmadan güç bela geçiş yapabiliyorlar. Artık insanlık için büyük bir tehlike haline gelen IŞİD Çetesi Şengalden sonra Kobaneye yönelmiştir. Rojava Devriminin kazanımlarını engellemeyi amaçlayan bu saldırılar her geçen gün daha tehlikeli bir hal almaktadır. Bölge insansızlaştırılmaya, Kobane düşürülmeye, böylece kantonlar arasındaki ilişki kesilmeye çalışılmaktadır. Kadın çocuk demeden halkı canice katleden IŞİD Çetesinin saldırıları karşısında çoğunluğunu yaşlılar, kadınlar ve çocukların oluşturduğu KOBANELİLER köylerini topraklarını terk etmek zorunda bırakılmışlardır. Bunun yanında Kobane halkı en ağır silahlarla saldıran IŞİDE karşı imkansızlıklar içinde köy köy ilçe ilçe sadece canlarını topraklarını ve onurlarını değil insanlığın gelecek umudunu da savunmaktadır" dedi.
 
 
"Bu savaş Türkiye’nin dışında değil, içinde de yaşanıyor"
"Cihatçı katillere her türlü konforu sağlayan AKP, cihatçılara direnenlerin, cihatçılardan kaçanların karşısına asker ve polisini dikiyor" diyen Arslan; "Türkiye konsolosluğunu basıp 49 kişiyi 100 gün rehin tutan IŞİD militanlarına fiske vurmayan AKP, IŞİD’i protesto edenlere ise TOMA’larla, gaz bombalarıyla, gerçek mermilerle saldırıyor. Kobanedeki halklara sahip çıkmak için bölgeye giden emek ve demokrasi güçleri engellemeler ve saldırılarla karşı karşıya bırakılıyor. IŞİD militanlarının geçişlerine aracı olan AKP iktidarının mazlum halklara ve bunlara sahip çıkanlara saldırması kabul edilemez. Kendi kaderini belirleme iradesini Rojava ‘da hayata geçirmiş Kürtler ve ezilen halkların yenilgisi başta ABD ve işbirlikçilerini ‘mutlu eder!’ Kürt direnişi kanla, ezilmekle kalmaz; Suriye’yi düşürme amacıda bir ölçüde karşılık bulmuş olur. Türkiye’nin `Tampon Bölge` için çırpınışları bundandır. Barbarca saldırılara karşı direnen Rojava ve Kobane hattı, Erdoğan-Davutoğlu yönetimindeki Türk politikasına karşı direnişinde hattıdır; ABD ve suç ortakları direnen Rojava halklarının düşmanıdırlar. Suriye hava ve kara sahasının kısıtlanması demek olan `Tampon Bölge` ısrarı ve katliamdan kurtulmak için sınırımıza yönelen kürtlere polis-jandarma saldırıları, bu politikanın birbirini tamamlayan unsurlarıdır. Biz biliyoruz ki bu savaş Türkiye’nin dışında değil, içinde de yaşanıyor ve yaşanacak. AKP’nin hapisten çıkarıp Suriye’ye saldığı Hizbullah militanları dahil Türkiye’den de binlerce kişi sınırın hemen ötesinde savaşıyor ve bir süre sonra geri dönüyor. 14 yaşındaki çocukları terörist ilan edip annelerini yuhalatan ama IŞİD’e tek olumsuz söz söylemeyen Tayyip Erdoğan’ı ve iktidarını iyi tanıyoruz. Gülbeddin Hikmetyar’ın dizinin dibine oturan, demokrasi için vakti gelince inilecek tramvay diyen, iktidarı bırakmamak için her türlü zora ve baskıya başvuran Erdoğan’ı iyi tanıyoruz" şeklinde konuştu.
 
"Yaşasın halkların direnişi!"
IŞİD çetelerinin karşısında direnen halkların yanında olduklarını kaydeden Arslan şu şekilde konuştu: "Ortadoğu’daki iç çatışmaların temel sorumlusu emperyalizmin ve işbirlikçilerinin şimdi kurtarıcı rolüne soyunarak gerçekleştirdikleri müdahaleler sorunu çözmeyecek daha da büyütecektir. Onlar bu savaşı kışkırtmayı, cihatçı katilleri desteklemeyi kessinler yeter. Ortadoğu’ya barış ve özgürlük ancak direnen Ortadoğu halklarının eliyle gelecektir. AKP’nin kaderi cihatçı çetelerle, bizim kaderimiz bu çetelere direnen halklarla ortak. Yeni savaş tezkerelerinin TBMM gündemine getirildiği, AKP destekli cihatçıların saldırılarının ve göçün sürdüğü bu koşullarda bir yandan savaş politikalarına, mezhepçi faşizme ve cihatçı katillere karşı direnişi yükseltmeye bir yandan da cihatçılara karşı direnen, cihatçıların zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan kardeş halklara dayanışma elimizi uzatmaya çağırıyoruz. Kobane halkına destek olmak ve Kobanenin IŞİD çeteleri tarafından işgalini önlemek bugünün en önemli vicdani demokratik enternasyonalist görevimiz olduğu kadar bu görev Türkiye halklarının demokrasi geleceği ve kaderi ile de doğrudan ilgilidir. Bu nedenle Kobaneyi savunmak kendi geleceğimizi savunmak insanlığı savunmaktır. Çanakkale Emek ve Demokrasi güçleri olarak ülkemizin dört bir yanında düzenlediğimiz yardım kampanyasıyla Ezidi, Türkmen ve Kürt kardeşlerimize dayanışma elimizi uzatacağız. Aynı zamanda bu savaşı durdurmak için sokaklarda, meydanlarda katillere dur diyeceğiz. Emperyalistlerin, işbirlikçilerinin ve onların hizmetindeki katil IŞİD çetelerinin karşısında direnen halkların yanındayız. Yaşasın halkların kardeşliği! Yaşasın halkların direnişi!" Çeşitli sloganların atılmasının ardından eylem sona erdi.
Paylaş