Çanakkale’de neler oluyor?

29 Ocak gecesi yaşanan olaylar, kentte tedirginlik yarattı. Dört kişilik bir grup ile polis arasında çıkan olaylarda yaralanmalar meydana geldi. 16 yaşındaki Ç.C.M.`nin kulağından yaralandığı, bir ameliyat geçirdiği ve 10 Mart tarihinde bir ameliyat daha geçirme ihtimali olduğu öğrenilen Ç.C.M, ameliyatının arkasından verdiği ilk ifadesinde kendisi için “korku gecesi” olan olayları anlattı. Eğlendikleri yerde başladığı ifade edilen polis şiddetinin hastanede de devam ettiği ileri sürüldü. Konuyla ilgili olarak gazetemiz Çanakkale OLAY`ın sorularını yanıtlayan İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, konudan bilgisi olduğunu ve polislerin saldırıya uğradığını iddia etti.

2054
Özel Haber: Seçkin Sağlam
 
Çanakkale`de 29 Ocak tarihinde meydana gelen olay, kentte tedirginlik yarattı. Özgürlük Parkı civarında alkol tükettikleri sırada, yanlarına gelen polisler ile tartışma yaşayan vatandaşların darp edildikleri ileri sürüldü. “İç güvenlik paketi” olarak bilinen “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” büyük tartışmalar ile mecliste görüşülürken, Çanakkale`de meydana gelen olay, “İç güvenlik paketinin provası mı?” yorumlarına neden oldu. Biri 18 yaşından küçük olmak üzere, toplam 4 kişilik vatandaş grubu ile polis arasında yaşanan tartışma yaralanmalarla bitti. 16 yaşındaki Ç.C.M., kulağından diğer şahısların ise başlarındaki çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. Olayla ilgili üç polisin de rapor aldıkları ileri sürüldü. Çanakkale`de daha önce rastlanmayan böylesi bir olay, başta 16 yaşındaki Ç.C.M için tam bir “Korku gecesi” halini alırken, kentte vatandaşları da tedirgin etmeye yetti. Konuyla ilgili olarak şuan savcılık soruşturması yürütülüyor.
 
“Korku gecesi” bu cümle ile başladı; “Seni mi bekleyeceğiz!”
Olayda yaralanan 16 yaşındaki Ç.C.M, ifadesinde olayı tüm ayrıntıları ile anlatıyor. “Babama ait araç ile Özgürlük parkına gittik” diyen Ç.C.M., ifadesinde “Yoldan aldığımız biraları parkta içmeye başladık. Ben yarım şişe bira içtim diğerlerinin ne kadar içtiğini tam olarak hatırlamıyorum ama 2-3 tane içtiklerini biliyorum. Sonra IMKB Lisesinin bulunduğu yere gittik, kimseyi rahatsız etmeme amacıyla burası tenha olduğu için seçtik. Araçtaki radyoyu açtık, sesini fazla açmadık ve orada oynamaya başladık. Bir süre sonra bir polis ekibi geldi. Ekipten iki kişi bulunduğumuz yere geldiler, hepimizden kimlik sordular, herkes kimliğini ibraz etti. Babamın kimliği arabada olduğu için müsaade istedi. Arabaya doğru gitti bu sırada polislerden biri `seni mi bekleyeceğiz lan`, babamda kimliğini arabadan alarak, geldi `benim görevim bunu sana getirmek , senin görevin ise beni beklemek` dedi. Bunun üzerine ortalık biraz gerginleşti. Polisler seslerini yükselttiler ve kendi aralarında sinkaflı bir şekilde bunlarla uğraşacağız dediler ve destek ekip çağırdılar” şeklinde belirtti.
 
Biber gazı sıktılar iddiası
“Kısa bir süre sonra 5 adet destek ekip geldi” diyen 16 yaşındaki Ç.C.M, savcılıkta “Bir araçtan 4 polis memuru çıktı, diğer araçlardan yanlış hatırlamıyorsam 2 kişi çıktı. İçlerinden `komiserim` diye hitap edilen kişi çok sinirlenmişti. Bu komiser tam babama saldıracaktı ki ben araya girdim, `abi sakin ol` dedim elimi uzattım, hemen akabinde diğer polis memurları biber gazı sıktılar komiser de bana vurmaya başladı beni yere yatırdı” ifadelerini kullandı.
 
“Abi kulağıma vurma diye uyardım”
“Sol kulağım yerde olacak şekilde beni yere yatırdı ve eli ile tokat atmak suretiyle sağ kulağımın üzerine bir kere vurdu, ben kendisine `abi kulağıma vurma, nereme vurursan vur` dedim, bunun dememin sebebi de, Kepez`deki Güzel Sanatlar Lisesinde Müzik Bölümü okuyor olmam idi. Bunun üzerine 4 kez daha sağ kulağımın üzerine tokat attı, diğer eli ile saçımı tutuyordu. Çok yakın mesafeden polislerden biri biber gazı sıktı bu sırada da `komiser` kafama 6 kez tekme attı, ben kulağım zarar görmesin diye diğer kulağımı çevirdim. Vücudumun diğer yerlerine tekme ve tokat vurmak suretiyle polisler beni darp etti ve biber gazı sıkmaya da devam ettiler. Yerde iken kelepçe taktılar, Biber gazından çok etkilendiğim için bundan sonra kimin ne yaptığını görememekle beraber birisi saçımdan tuttu, çenemi kaldırıma sürterek beni ayağa kaldırdı. Polis arabasına götürürken bir tanesi iki tokat daha attı, ve polis arabasına bindim. Yanıma babamın arkadaşlarını da koydular. Öncesinde araca binmeden babamı gözümün önünde polisler dövdü, aynı şekilde onun arkadaşlarını da dövdüler” ifadelerini kullandı.
 
Dayak hastanede de sürdü iddiası
“Daha sonra hastaneye gittik, öncesinde gözlerim biber gazından etkilendiği için etkisi geçsin diye dışarıda bir süre bekledim” diyen Ç.C.M, ifadesinde “Komiser diye hitap edilen kişi geldi, `bu çocuğu arabaya götürün, kelepçesini takın` dedi. Bir süre arabada bekledim, babam ve arkadaşlarının tedavisi bittikten sonra beni de muayene olmak üzere götürdüler. İlk etapta doktor muayenesinde sağ kulak zarımda kısmı bir yırtılma olduğunu söyledi, tedaviye müteakip dışarıya çıktım, acil servisin içerisinde oturmaya başladık, babam da yanımdaydı, Babamın arkadaşının gözleri henüz açılmamıştı, polisler onu dövmeye başladılar, ardından babama saldırdılar, sonra da bana vurmaya başladılar. Çeneme bir yumruk yedim, sağ kolumu bükerek arkaya alıp, araca götürdüler, karakola götüreceklerdi ki ben bir polis memuruna kulağımın çok kötü olduğumu, tekrar muayene olmak istediğimi söyledim, o da beni tekrar hastaneye götürdü” dedi.
 
Kulağından ameliyat oldu
Ç.C.M, kulağından ameliyat olduğunu ifade ederek, “Ben de yeniden başka bir doktora muayene oldum, doktor, durumun ciddi olduğunu söyleyerek `beyin kanaması riski olabilir, hastanede kalman gerekiyor` dedi. Bu sebeple 5-6 gün kaldım. Hastaneden daha ileri tedavi yapılması için, 5 Şubat tarihinde, 9 Eylül Üniversitesi hastanesine sevk edildim. Burada 6 Şubat tarihinde bir ameliyat geçirdim, 9 Şubat tarihinde de üniversite hastanesinden taburcu edildim. Burada bir ameliyat geçirme ihtimalim olduğunu da söylediler, bunun içinde 10 Mart tarihinde bu üniversite hastanesine gidip muayene olacağım, duruma göre ameliyat olup olmamama karar verecekler, beni darp eden polis memurları ile komiserden davacı ve şikayetçiyim” diyerek ifadesini tamamladı.
 
Özden; “konudan bilgim var”
Konuyla ilgili olarak haber merkezimizinin telefon ile görüştüğü İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden de olayı doğrulayarak, polislerin saldırıya uğradığını iddia etti. Özden, “Konudan bilgim var. Bu konu adliyeye intikal etti. Bir ihbar üzerine, vatandaşlar, onların davranışlarından rahatsız olmuşlar. Olay yerine polis ekibi gittiğinde rahatsızlıklarından dolayı kimlik tespiti yapmak isterken, aşırı alkollüler, polis ekibine saldırıyorlar, sonra takviye gelen ekibe de saldırıyorlar. Üç tane polis yaralanıyor. Zor kullanılmak suretiyle de şahıslar gözaltına alınıyorlar. Doktor raporu da alınıyor. Konu, mahkemeye intikal etti. Konu, memura mukavemet, görevi engelleme, saldırma şeklinde intikal ediyor. Tabi kimin, kime vurduğu belli değil, bir tane çocuk, 16 yaşında o da saldırganlar arasında. O da polise saldırıyor, artık onlardan mı bir darbe aldı, yoksa zor kullanmadan bir darbe aldı? Bilinmiyor. Kulağından yaralandığı şeklinde bilgi vardı. Yani o konudan bilgim var” dedi. “Kurum içi soruşturma açıldı mı?” şeklindeki soruya ise Özden, “Kurum içi soruşturma, tabi ki araştırma yapılıyor. Konu, tamamıyla aktardığım gibi” ifadelerini kullandı.
Paylaş