Kolin Otelde engelliler yararına gerçekleştirilen gece görme engelli öğretmen Murat Çopur’un çaldığı akordion eşliğinde İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Engelli Dernekleri adına konuşan İbrahim Battal, gecenin organizasyonunda katkıda bulunanlara teşekkür ederken, engellerin hep beraber aşılacağını kaydetti.
Gecede bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale Valiliği’nin 2012 yılını engelliler yılı olarak ilan ettiğini belirterek; “Bugün kulağı duymasa da yüreği duyan, gözleri görmese de gönlü gören, engelli olsa da dimdik duran 16 engelli derneği ile beraber buradayız. Toplum içerisinde önemli bir nüfusu oluşturan engellilerin çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları devletimizin en önemli hedefidir. Bu nedenle Devletimiz ve Hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızın bakımının yapılması, sosyal çevreye uyum sağlaması, yeterli eğitimi alması, sağlık ve istihdam gibi haklardan yararlanmaları için çıkardığı yasaları uygulamaya koymaktadır. Engelli vatandaşlarımızın, sorunlarının çözümü, üretken ve katılımcı bir hayat sürme beklentilerinin karşılanması, Devletimizin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızın katkıları ile daha kolay sağlanabilecektir. Bu yönüyle, engellilere sağlanan imkânların yaygınlaştırılması için hepimize önemli görevler düşmektedir. Çanakkale Valiliği olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yazdığımız bir yazıyla, kurum ve kuruluş binalarının engelsiz hale getirilmesi çalışmalarına hızla başlanarak, koridor, merdiven ve rampa eğilimleri ile asansör WC standartlarının bir kez daha gözden geçirilmesi, gerekli iyileştirici tadilatlara da derhal başlanması emredilmiştir. 2012 yılının Çanakkale Valiliği olarak engelliler yılı ilan ediyoruz” dedi.
Çanakkale’nin herkesin bir arada huzur içerisinde yaşadığı ve her türlü engelin ortadan kalktığı bir şehir olması gerektiğini ifade eden Vali Tuna; “Bu yıl Çanakkale Valiliği olarak engelliler, çocuklar, şehit ve gazi aileleri, yetiştirme yurtlarındaki çocuklarımız ve huzur evindeki yaşlılarımız olmak üzere pozitif ayrımcılığı bu guruplar için daha belirgin hale getireceğiz. Çanakkale Valiliği olarak bir Vali Yardımcımız başkanlığında bir komisyon kurarak bu yıl özürlülerin yaşamını kolaylaştıracak he türlü tedbirleri alacağız. Çanakkale herkesin bir arada huzur içerisinde yaşadığı ve her türlü engelin ortadan kalktığı bir şehir olmalıdır. Huzurlu ve güvenli bir toplum oluşturulmasının yolu, engelli vatandaşlarımızın da toplumun ayrılmaz birer parçası haline getirilmesi ile mümkündür. Çeşitli zorluk ve engellerine rağmen, hayat mücadelesi veren ve yaşamlarını onurlu bir şekilde sürdürmek için ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımıza her fırsatta sahip çıkmalıyız. Engelli derneklerinin tek bir çatı altında toplanması hem onların başarısını yükseltecek, hem de özürlü kardeşlerimize daha nitelikli hizmet vermelerini sağlayacaktır” diye konuştu.
Yardım gecesinde zihinsel engelliler tarafından hazırlanan skeç büyük alkış alırken, Çanakkale Kıvılcım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden otistik çocuk Ekin Kuzu’nun annesine okuduğu mektup duygulu anlar yaşanmasına sebep oldu. Gelibolu İşime Engelliler Okulunun Halk Oyunlarının gösteri sunduğu etkinlikte İşitme Engelli Ersin Gül’den sonra Bilal Göregen sahne aldı. Vali Güngör Azim Tuna’nın, geceye katkı sunanlara plaket verdiği gecede sahne alan Coşkun Sabah, seslendirdiği şarkılarla engelli ve ailelerine eğlenceli vakit geçirtti.
Sanatçı Coşkun Sabah’tan Vali Tuna`yı ziyaret
Sanatçı Coşkun Sabah, Çanakkale Valiliğinin dün akşam engelliler yararına düzenlediği konsere katıldıktan sonra Vali Güngör Azim Tuna`yı makamında ziyaret etti. Vali Tuna, Sabah`a teşekkür ederek, konseri, büyük keyif, beğeni, coşku ve kalabalıkla izlediklerini söyledi. ``Gençlik yıllarımızdan beri sevgiyle saygıyla izlediğimiz bir sanatçımız. Onun şarkılarıyla büyüdük diyebiliriz`` diyen Tuna, Sabah`a, ``Siz hiç değişmiyorsunuz maşallah`` dedi.
Coşkun Sabah da hayatı boyunca sigara ve alkol kullanmadığını, uykusuna dikkat ettiğini dile getirdi. Sabah, şöyle dedi: ``Müzik var. Müzik ruhun gıdasıdır derler, biz her gün gıda alıyoruz. Tabi kaliteli müzik ruhun gıdasıdır. Yoksa rap müzik yaparsanız çabuk yaşlanırsınız. Böyle bir şeyler var diye düşünüyorum. Bana hesap soruyorlar, neden yaşlanmıyorsunuz- diye. Genetik bir şeyler var. Tanrının lütfü diyorum. Ya da Tanrı, uzun yıllar halka hizmet etmemi istiyor. Tanrısal bir güç olarak bunu görüyorum. 10-15 sene daha konser vereceğim bu gidişle.`` Gazetecilerin ``Yaşınızı öğrenebilir miyiz-`` sorusu üzerine Sabah, 58 yaşında olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Vali Tuna, ``Aramızda 10 yaş var. Hangimiz daha yaşlı gösteriyoruz. Siz hesaplayın`` şeklinde konuştu. Vali Tuna, daha sonra Sabah`a, Çanakkale`yi tanıtan çeşitli kitaplar hediye etti.