Çanakkale’de afiş gerginliği

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi için basılan afişe kınama mesajları yağdı. Çanakkale Valiliği tarafından 18 Mart için basılan kutlama afişinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer almamasına vatandaşların yanı sıra sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.

2674
“Halkımızın takdirine bırakıyoruz”
Söz konusu afişte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer alamamasını büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını belirten CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Çanakkale ilimiz için büyük onur ve gurur ifade eden Zafer Haftası kutlama afişinde, Çanakkale Zaferi’yle özdeşleşen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yer almamasını kınıyor, halkımızın takdirine bırakıyoruz” dedi.
 
“Afişleri toplatın ve Çanakkale’den özür dileyin”
Türk Bayrağı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yerine baş köşeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konulmasının büyük bir saygısızlık olarak nitelendiren Mesut Çetin ise; söz konusu afişlerin toplatılmasını ve vatandaşlardan özür dilenmesini istedi.
 
“Atatürk olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti olmazdı”
Kentin dört bir yanına asılan afişte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunmamasına en sert tepki ise ADD Çanakkale Şube Başkanı Necmi Akyalçın’dan geldi. Akyalçın; “Çanakkale Valiliği 18 Mart Deniz Zaferinin 97. yıl törenlerini siyasi gövde gösterisine döndürme çabasında mıdır acaba? Ancak şunu da ülkemizde yaşayan herkes bilmelidir ki Sayın Başbakan da sayın Vali de Büyük Atatürk olmasaydı bu makamları bulamazlardı; çünkü Atatürk olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti olmazdı” dedi.
 
Çanakkale Valiliği tarafından 18 Mart için basılan kutlama afişinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer almamasına vatandaşların yanı sıra sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.
 
 
“Halkımızın takdirine bırakıyoruz”
Söz konusu afişte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer alamamasını büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını belirten CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 97. Yıl Dönümü Zafer Haftası kutlamaları nedeniyle Çanakkale Valiliği tarafından kutlama afişi bastırılmıştır. Bastırılan bu afişte Çanakkale Savaşlarının sembolü olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer almaması, Çanakkale halkı ve partimiz tarafından büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır. Aynı zamanda afişin sağ alt köşesinde Çanakkale Belediyesinin sembolü yer almaktadır. Çanakkale Belediyesinin bilgisi dışında Belediye sembolünün kullanılması, ayrıca düşündürücüdür. Çanakkale ilimiz için büyük onur ve gurur ifade eden Zafer Haftası kutlama afişinde, Çanakkale Zaferiyle özdeşleşen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yer almamasını kınıyor, halkımızın takdirine bırakıyoruz” dedi.
 
 
“Afişleri toplatın ve Çanakkale’den özür dileyin”
Kentte büyük yankı uyandıran 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi afişi vatandaşlarında tepkisine yol açtı. Gazetemize mail atarak Atatürk ve Türk Bayrağı’nın yer almadığı afişi şiddetle kınadığını kaydeden Çanakkaleli Mesut Çetin, Türk Bayrağı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yerine baş köşeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konulmasının büyük bir saygısızlık olarak nitelendirdi.
 
Söz konusu afişlerin toplatılmasını ve vatandaşlardan özür dilenmesini isteyen Çetin; “Çanakkale deniz zaferinin 97. yıl dönümü, zafer haftası için valiliğin ve buna destek verenlerin ortaklaşa hazırlamış olduğu Zafer Haftası’nın programının yazıldığı afişte tüm duyarlı Çanakkale halkının dikkatini çeken Türk Bayrağı ve Anafartalar kahramanı olan Atamızın, Atatürk’ümüzün afişte yer almamasını şiddetle kınıyoruz. Bugünlere geldiysek ve bugünlerde rahat ve huzur içinde yaşıyorsak herkesin ortak paydası olan şanlı, şerefli ay yıldızlı Türk Bayrağımız bunu bize emanet eden Ulu Önder Atatürk’ümüzün bu afişte yer almaması, milli bayramlarımızın neredeyse iptal edilmeye çalışıldığı bir dönemde bayrağımıza ve atamıza yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Bir de bunların üstüne baş köşede Recep Tayyip Erdoğan’ın konulması ve esnaflarımızın vitrinlerine asılması duyarlı Çanakkaleli hemşerilerimizi derinden yaralamıştır. Gerekli hassasiyetin gösterilerek afişlerin toplatılmasını ve Çanakkale halkından özür dilenmesini önemle rica ederiz” diye konuştu.
 
 
Akyalçın’dan afişe tepki
Kentin dört bir yanına asılan afişte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunmamasına sert tepki gösteren Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Necmi Akyalçın; “18 Mart Deniz Zaferinin 97. yıl etkinlikleri bağlamında Çanakkale Valiliğinin kutlama programıyla ilgili hazırladığı belgeye/afişe ve el ilanlarına bakıldığında hem Çanakkale Savaşlarında hem de Ulusal Kurtuluş Savaş’ımızda üstün yetenekleri ve dehasıyla liderlik yapmış büyük Atatürk’ün bir tek fotoğrafı bulunmamaktadır. Hatta adından da söz edilmemektedir. Ulusal Bağımsızlığımızın, ülkemizin şerefinin ve bölünmez bütünlüğünün simgesi olan Türk Bayrağı da buralarda bulunmamaktadır. Çanakkale Valiliği, bu yıl Valilik binasının içine yaptığı sergi içerikli köşeye de büyük Atatürk’ün resmini koymamıştır. Çanakkale Valiliği 18 Mart Deniz Zaferinin 97. yıl törenlerini siyasi gövde gösterisine döndürme çabasında mıdır acaba?
 
Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneği geçen Yıl şehir stadyumundaki geçiş kortejine, tarafımıza resmi yazı gönderilerek alınmamıştır. Çanakkale Valiliği bu yıl da törenlerin süresinin kısıtlı tutulacağı gerekçesiyle bizlere, yani Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneğine 28.02.2012 tarih ve 4170400-880 sayılı yazısı ile geçiş kortejine katılamayacağımızı bildirmiştir. Oysa ki Valiliğin hazırladığı programda da kortejde Kamu Yararına Çalışan Derneklerin geçiş yapacağı açıkça yazılmaktadır. Çanakkale Deniz Zaferimizin kutlaması adına Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneğinin Çanakkale Muharip Gaziler Derneği ile ard arda kortejde yürümesi acaba nasıl bir zaman kaybına neden olacaktır?
 
Bütün bu gelişmeler bizlere şunları düşündürmektedir. Acaba Sayın Valimiz bu işleri kasıtlı mı yapmaktadır?  Bizler böyle bir şeyin olabileceğine inanmak istemiyoruz. Ancak şunu da ülkemizde yaşayan herkes bilmelidir ki Sayın Başbakan da sayın Vali de Büyük Atatürk olmasaydı bu makamları bulamazlardı; çünkü Atatürk olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti olmazdı. Şehitler Diyarı, Direnişin Kenti Çanakkale’de böylesi durumları yaşıyor olmamız, Atatürkçü Düşünce Derneği Merkez, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Küçükkuyu, Lapseki şubeleri olarak bizleri son derece üzmekte ve kaygılandırmaktadır. Durumu tüm şubeler adına Çanakkale Kamuoyuyla paylaşırız” şeklinde konuştu.
Paylaş