Çanakkale’de ‘Barış’a kadın eli değdi!
Uluslararası Çanakkale Bienali etkinlikleri kapsamında yapılan çalışmalarda kadınlar da kollarını sıvadı. Çanakkale`den verilecek barış mesajlarına bir yenisi de kadınlardan geliyor. 100 kadın, Birinci Dünya Savaşı`nın 100`üncü yılı etkinlikleri kapsamında 100 parçalık `Barış Ağacı`nı, dört kuşakla birlikte el emeği, göz nurunu akıtarak oluşturuyor. Kadınlar bu etkinliği, “Ortadoğu`da yaşam mücadelesi veren ve yaşamlarını kaybeden kadın ve çocuklara ithaf ediyor.
Bilindiği gibi Çanakkale`de bu yıl 4`üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Çanakkale Bienali, Birinci Dünya Savaşı`nın 100`üncü yıldönümü nedeni ile etkinliklerinin kurgusunu ünlü düşünür Platon`un “Savaşın sonunu yalnız ölüler görür” ifadesi üzerine yaparken, etkinliklerin ana temasını de bunun üzerine kuruyor. Uluslararası Çanakkale Bienali kapsamında kent kadınlarının gönüllü birlikteliği ile oluşturdukları Bienaldeyiz Grubu, ilk olarak geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Troia Festivali`nde etkinlikler düzenlemiş ve özellikle de ibadethanelerin ve tarihi yerlerin birbirlerine `Dilek Bağı` adı verilen etkinlikte bağlanarak verilmek istenen `barış` mesajı kent halkından ve ulusal basından büyük ilgi ve övgü almıştı. “Barışın Kenti” Çanakkale`nin tarihsel birikiminden aldığı sorumlulukla kendine misyon edindiği barış, hoşgörü, kardeşçe ve birlikte yaşam gibi değerleri ön plana koyarak yaptıkları etkinliklerle beğeni toplayan Bienaldeyiz Grubu, bu kez yine tüm dünyaya “Barışın Kenti” Çanakkale`den barış mesajı verecek. Barışı oya gibi nakış nakış işleyerek, savaşa karşı emeklerini göz nurlarını akıtarak mücadele eden Çanakkale kadınları, “Analar ölmesin, çocuklar ağlamasın. Başka bir dünya, barış içinde yaşanabilir bir dünya mümkün” demeye hazırlanıyor.
Yüz kadınla, yüz parçadan oluşan “Barış Ağacı”
Bienaldeyiz Grubu, Uluslararası Çanakkale Bienali kapsamında yapılacak etkinlikte Birinci Dünya Savaşı`nın 100`üncü yılı nedeni ile verilecek mesajlara kent kadınları olarak da katkı sağlayacak. 100`üncü yıl nedeni ile, 100 kadın tarafından, 100 parçalık “Barış Ağacı” dokunmaya başladı. Ele emeği göz nuru çalışmaları ile `Barış Ağacı`nı nakış nakış işleyen kadınlar, kendileri için önem taşıyan çeşitli düğmeleri de bu ağaca dikiyorlar.
Dört kuşak bir arada
Çeşitli gruplar halinde 100 ayrı parçayı barış olgusuna destek olmak amacıyla işleyen kadınlar, her yaş grubundan ve neredeyse her meslekten bir araya geliyorlar. İçlerinde ev hanımlarından özel şirket çalışanlarına, memurlara kadar değişik mesleklerden kadının bulunduğu bu 100 kişilik grubun en önemli özelliği ise, tam 4 kuşağın bir arada olması. Çocuk-teyze-büyük teyze, çocuk-anne-teyze-büyükanne gibi kuşakların bir araya gelerek katıldıkları çalışmalar hem ilgi görüyor, hem de ne yapıldığının sorumluluğu ile oldukça neşeli geçiyor.
“Arkadaşlığı ve dostluğu da pekiştirdi”
“Barış Ağacı” ile ilgili bilgiler veren Proje Sorumlusu Günsel Nuroğlu, etkinliğin çalışmalara katılan kadınlar arasında da dostluğu ve arkadaşlığı pekiştirdiğini ifade etti. “Biz burada bir `Barış Ağacı` yapıyoruz” diyen Nuroğlu, “Herkes evinde bulduğu, kendileri için hatıraları olan düğmeleri getiriyor, onları `Barış Ağacı`mıza takıyor. Zeytin ağacı olarak işlenen ağacımıza `Barış Ağacı` dedik. Bu ağacı, 2,20`ye 2,20 ölçülerinde yapıyoruz. Bunu da 100 parçaya bölerek yüz kadına dağıttık. Yüz kadının bir araya gelerek, el emekleri ile oluşturdukları `Barış Ağacı`mızın çalışmalarına başladık. `Önce kendinle barış, sonra çevren ile barış, arkadaşların ile barış, Çanakkale`de barış, Türkiye`de barış ve dünyada barış` sloganı ile yola çıkarak çalışmalarımıza başladık. Bu ağaç bittiğinde Uluslararası Çanakkale Bienali`nde sergilenecek. Bu ağacı yaparken, birbirlerini tanımayan kadınlar tanıştılar, arkadaş oldular. Kimisi grubu evinin bahçesine davet etti, orada çalışmalarını yaptılar. Yani sosyal olarak da 100 kadın ve çevreleri için önemli bir etkinlik olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Savaştan kalma düğmeler de `Barış Ağacı`ndaki yerini aldı
Çanakkale`nin ünlü savaş araştırmacısı ve tarihçisi Ahmet Uslu tarafından bu etkinlik için özel olarak bağışlanan Çanakkale Savaşları`ndaki askerlere ait düğmeler de `Barış Ağacı`ndaki yerini alacak. Yani bir dönem asker üniformalarında savaşı görmüş düğmeler, bugün barış için `Barış Ağacı`na dikiliyor. Bu konuyla ilgili olarak da bilgiler veren Nuroğlu, “Biz kadınlara `evinizdeki hatıraları olan düğmeleri getirin` demiştik, bir arkadaşımız da Çanakkale Savaşları`ndan kalma düğmeleri tedarik etmiş, Çanakkale Savaşları zamanında kullanılan askeri kıyafetlerde bulunan düğmeler de `Barış Ağacı`mızda yer alacak” şeklinde konuştu. Fransız topçu düğmesi, Türk topçu düğmesi, İngiliz`in iki aslanı olan subay düğmesi, Türk subay düğmesi, sağlık görevlisi düğmesi, bir Türk erinin üniforması, Avusturalya Güneşi, gömlek düğmesi ve Çanakkale Harp Madalyası`nın yer aldığı düğmeler bulunuyor.