2018 yılı Troia’nın UNESCO’nun kültürel miras listesinde seçilişinin 20`ini yıl dönümü olması nedeniyle Çanakkale’deki turizm aktörleri ve resmi kurumlar, 2018`in Troia Yılı olması için yoğun çaba sarf ediyor. Bu doğrultuda ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, geçtiğimiz Çarşamba günü Çanakkale Belediyesi Şubat Meclisi`nde Troia Yılı hakkında sunum gerçekleştirdi. Aydeğer`in gerçekleştirdiği sunum sonrasında belediye meclis üyeleri Troia Yılı için ellerinden gelen desteği verme konusunda fikir birliğinde bulundular. Aydeğer, 2018 Troia Yılı ilanı için Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile görüşeceklerini belirterek, Mart ayında Almanya`da yapılacak olan turizm fuarından önce Troia Yılı`nı ilan ettirmek istediklerini belirtti. Gerçekleştirdiği sunuma Troia Yılı`nı anlatan video ile başlayan Aydeğer, Troia`nın bir Anadolu Destanı olduğunu ve dünya kültürlerini birleştiren en çok referans verilen kültürel miras alanı olduğunu belirtti. Troia`nın önemine de değinen Aydeğer, Troia`nın doğu ve batı arasındaki mücadelenin en köklü simgesi olduğunu belirterek Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk`ün, savaşlar sonrası "Troia`nın intikamını aldık" sözlerinden örnek verdi. Troia çevre alanlarının zenginliği anlatan Aydeğer; Alexandra Troas, İda Dağı, Apollon Smintheon, Assos, Parion, Zeus Altarı, Neandria ve Lekton`u vurguladı. Aydeğer, Troia kazılarının dünya arkeoloji tarihi açısından da önemi olduğunu söyledi.
Neden 2018 Troia Yılı?
Neden 2018`in Troia Yılı ilan edilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Aydeğer; "Sürdürülebilir turizm hareketini yalnız sahip olunan kültürel, doğal, tarihsel ve beşeri değerler ile sağlamak mümkün değil. Sahip olunan değerlerin yanı sıra turisti etki altına alacak, ilgili bölgeye seyahat etmesini teşvik edecek nedenlerin oluşturulması gerekli. İkna kabiliyeti yüksek evrensel iletişim araçları ile bir ‘algı yönetimi’ stratejisi uygulamalıyız. Bölgesel ve küresel olumsuzlukları gölgesinde kalan turizm faaliyetlerinin canlandırılması, ülke imajının güçlendirilmesi, ulusal ve küresel ölçekte bir kültür turizm atılımı gerçekleştirilmesi." dedi. Aydeğer, 2018`de açılması düşünülen Troia Müzesi`nin açılış törenine, 2018`in Troia Yılı olması halinde, Putin ve Merkel gibi Devlet Başkanları, AB Temsilcileri, UNESCO-UNICEF gibi uluslararası örgütlerin başkanları, kanaat önderleri, uluslararası basın kuruluşlarının davet edilebileceğini belirtti. Aydeğer ayrıca 2018 yılının, Troia`nın UNESCO`nun dünya kültür mirası listesine girişinin 20`inci yıldönümü olduğunu hatırlattı.
Troia Yılı`nın içeriği ne?
Sunumda Troia Yılı`nın içeriğinden de söz eden Aydeğer, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılını stratejik bir iletişim aracı olarak ‘Uluslararası Troia Yılı’ ilan etmesi kapsamında; uluslararası turizm ve tanıtım fuarlarının tasarımlarında Troia temasının işlenmesi, uluslararası tanıtım mecralarında Troia yılının tanıtımı
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bağlı kurumlar ve ilişkili bakanlıklar olmak üzere, 2018 yılı için öngörülen kültür, sanat, spor ve turizm faaliyetlerinde Troia 2018 temasının işlenmesi olarak belirtti.
Etkinlik örnekleri
Troia Yılı içerisinde düzenlenebilecek etkinlik örneklerinden de bahseden Aydeğer bu konuda örnekler verdi. Verilen örneklerde; "Dünya Kültür Mirası konusunda ve Troia`yı odağına alan uluslararası bir UNESCO Konferansı düzenlenmesi, ICOM (Uluslararası Müzeler Birliği), Dünya Arkeoloji Kongresi gibi uluslararası örgütlerin etkinliklerinin bu yılda Çanakkale`ye yönlendirilmesi, Arkeoloji alanındaki uluslararası kurum, kuruluş ve uzmanların katılacağı çalıştay, seminer ve kongrelerin organize edilmesi, Devlet Tiyatroları tarafından Troia temalı oyunların sergilenmesi, Devlet Opera ve Balesinin Troia temalı gösteriler (Troialı Helen, Troialı Kadınlar vb.) hazırlaması ve yurtiçi ve dışında sergilemesi, Anadolu Ateşi`nin Troya Müzikalinin uluslararası turnesinin Troia Yılı temasıyla gerçekleştirilmesi, Kamu ve özel müzeler ile kültür-sanat kurumları tarafından 2018 yılında Troia temasıyla ilişkili etkinliklerin hayata geçirilmesi, Antik çağlardan günümüze gelen farklı atletizm branşlarının yer alacağı Uluslararası Troia Oyunları`nın düzenlenmesi, Dünya genelindeki Troia isimli kentlerin Çanakkale`de buluşması, Yerel ölçekte, Uluslararası Troia Festivali, Uluslararası Çanakkale Bienali gibi mevcut kültür-sanat etkinlikleri 2018 yılında aynı tema etrafında şekillendirilmesi, Yerelde gerçekleştirilen uluslararası spor etkinliklerinin (Gelibolu Maratonu, Çanakkale Boğazı Yüzüşü, Çanakkale Bisiklet Turu...) Troia temasıyla güçlendirilmesi, 2018 Troia Uluslararası Turizm Kongresi düzenlenmesi, Troia Film ve Belgesel Festivali düzenlenmesi, Kaz Dağları mitolojisinden esinle Uluslararası Troia Güzellik yarışması düzenlenmesi, 2018 yılında Çanakkale`de gerçekleştirilecek kültür-sanat etkinliklerine Uluslararası Troia Yılı temasının verilmesi" yapılabilecek etkinlikler arasında belirtildi.
Troia Yılı için yol haritası
T.C Turizm Bakanlığı tarafından resmi bir deklarasyon ile 2018 yılının Uluslararası Troia Yılı ilan edilmesi durumunda oluşacak yol haritasından söz eden Aydeğer süreçten bahsetti. Troia Yılı`nın kabul görmesi halinde Aydeğer`in sunduğu sunumda belirtilen olası yol haritasında; "T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Uluslararası Troia Yılı’ planlaması ve bütçe çalışmaları için bir Yönetim Kurulu oluşturur. Üst Kurula bağlı olarak bütçe ve idari süreçleri yönetecek bir ‘Genel Sekreterlik’ oluşturur veya mevcut bir genel müdürlük üzerinden yönetir. Uluslararası Troia Yılı faaliyetlerinin yürütülmesi için Çanakkale Valiliği bünyesinde bir Yürütme Kurulu oluşturulur. Yönetim Kurulu üyelerinin de yer alacağı bu yürütme kurulu Çanakkale`nin yerel bileşenlerinin katkı ve katılımıyla (Çanakkale kamu, özel sektör ve sivil toplum birlikteliğiyle) proje geliştirme, değerlendirme ve denetleme süreçlerini yönetir. Troia`nın dünya kültür mirası listesine girişinin 20.yılı bağlamında başta UNESCO olmak üzere, uluslararası örgüt, platform ve kuruluşlar nezdinde tanıtımının ve lobicilik faaliyetlerinin yürütür. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kurumları, Gençlik ve Spor, Milli Eğitim, Dışişleri ve AB Bakanlıklarıyla iletişime geçerek 2018 yılı içerisinde Troia temalı etkinlikler düzenlenmesi hususunda teşvik eder. Plan ve bütçe esaslarını oluşturur, süreci takip eder. Diğer bakanlıklar ve kamu kurumları arasındaki koordinasyonu sağlar. Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek faaliyetleri koordine eder. 2017-2018 yıllarında gerçekleştirilecek olan uluslararası turizm fuarları ile yurt dışı tanıtım faaliyetlerinde 2018 Uluslararası Troia Yılı temasını işler. Uluslararası Troia Yılı ile ilgili video, broşür ve benzeri tanıtıcı materyallerin hazır, 2017 yılının ikinci yarısı itibariyle uluslararası fuarlar ve yurt genelinde dağıtımının sağlar. Sosyal medya yönetimini yürütür. Çanakkale Valiliği tarafından, yereldeki ilgili kurum ile sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmesi yoluyla, Troia Yılı temalı etkinlikler düzenlemeleri konusunda talepte bulunulması. Uluslararası Troia Yılı kurumsal kimliğini oluşturur. Resmi web sitesinin içerik ve tasarımlarını oluşturur. Sosyal medya yönetimini yürütür. Etkinlik takviminin oluşturularak tanıtımının yapılması. Kurumlar arası koordinasyonun sağlanmasında Yönetim Kuruluna destek verir. Troia Yılı açılış etkinliği organizasyon ve koordinasyonunu yürütür. 2018 yılı sonuç raporunu hazır, yönetim kuruluna sunar" ifadeleri yer aldı.
(Atakan Alkış-Zeynep Kocaman)