Çanakkale 2015’e hazırlanıyor

Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılı olan, 2015 hazırlıklarının sürdüğü bu günlerde Çanakkale`nin kültür ve turizm alanındaki dinamo görevi gören İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmalarını sizlerle paylaşıyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan, Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın sorularını yanıtladı.

915
Çanakkale`de gelecek yıl yapılacak ve Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılı olması nedeni ile büyük önem taşıyan 2015 hazırlıkları sürüyor. Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yapılan çalışmalar, kurulan 2015 Ajansı ve diğer birimlerin katılım ile sürüyor. 2015`e giden yolda en önemli kurumlardan biri de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan, Gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamalanda Kültür ve Turizm Müdürlüğü`nün çalışmaları konusunda bilgiler verdi. 2015 dönemine yoğun bir çalışma süreci yaşadıklarını ifade eden Alarslan, tarihi varlıkların restorasyonları konusunda ve yine kentin turizm değerleri noktasında bilgiler verdi, merak edilenleri cevapladı.
 
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan`ın Gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı o açıklamaları;
OLAY: 2015 hazırlıkları bütün hızıyla sürüyor. Daha bir yıl olmasına rağmen çalışmalar iyiden iyiye yoğunlaşmış durumda, gelecek olan ziyaretçiler noktasında son bilgiler nelerdir?
Özcan Alarslan; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz de dahil olmak üzere, Çanakkale genelinde 2015 yılına yoğun bir çalışma süreci yaşıyoruz. Çanakkale Kara Savaşları`nın yüzüncü yılında ve 24-25 Nisan törenlerinde genel konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamak, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek adına çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalar tabiki sayın valimizin önderliğinde yapılıyor. 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın da bilgisi dahilinde yurtdışından gelecek 10 bin ziyaretçinin buradaki törenlere katılacağını biliyorum. TÜRSAB`ın da bu konuda bilgisi var. Ayrıca, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da burada yaptığı toplantıda “10 bin kişi daha getirtebiliriz” dedi. Bu nasıl yapılacak? Alternatif bir tören alanı daha meydana getirerek. Anzak Koyu bir alan ve Anzak Koyu`nun hemen ilerisinde bir başka alan daha gerekli düzenlemelerin yapılması ile törenlere hazırlanacak. Vali bey de bence bu işi uygun gördü. Önümüzdeki günlerde bu iş ayarlanabilirse, bir 10 bin kişi daha alternatif alana getirilerek törene katılmaları sağlanacak. Düzenlemelerde bir kere oturma yerleri oılacak, yeni yiyip içme mekanları olacak, tuvalet ihtiyaçları portatif bir şekilde giderilecek. Yani bu düzenlemeler yapılabilirse, gelecek konukların sayısı 20 bine ulaştırılmış olacak.
 
OLAY: Oldukça yoğun bir ziyaretçi akını ile karşı karşıya kalacağız. Tam da bu süreçte en önemli sorunlardan biri de yatak kapasitesi olacak herhalde. Bu konuda son durum nedir? Bir de tören programlarının uzatılması gibi bir durum söz konusu mu?
Özcan Alarslan; Valiliğimizin yapmış olduğu çalışmalar ile buradaki yatak sayısı artırılmaya çalışılıyor. Şuan Çanakkale genelinde belediye belgeli işletmeler, yurtlar, pansiyonlar ve turizm belgeli işletmeler de dahil olmak üzere 20 bine yakın bir yatak kapasitesi var. Gelen ziyaretçileri bu tarafa geçirip, Troia`yı gezdirecekler, belki Assos ziyareti olacak, Çanakkale içindeki tarihi ve kültürel ziyaret alanları görülecek şekilde bir program hazırlanacak. O şekilde 24-25 Nisan günlerine ek olarak birkaç gün öncesi ve sonrası ile anma programı uzatılabilir. Tabiki bu bakanlığımızın, valiiğimizin ve diğer ilgili bakanlıkların vereceği karara bağlı. Bu uzatıla da bilir, uzutalmaya da bilir. Ama bana kalırsa 2015 yılı tören programları çeşitli etkinlik ve programlar dahilinde uzatılabilir diye düşünüyorum. Çünkü sadece birkaç günü mahsus bir faaliyet olmayacak. Örneğin bakanlığımız 90`ıncı yıl Gösteri Merkezini yaptırmıştı biliyorsunuz, orada biz 8-9 gün üst üste programlar yapmıştık.
 
OLAY: 2015 törenleri öncesi ne tür çalışmalar yaptınız? Bu yıl oldukça yoğun başladı sizin için, restorasyonlar, Turizm Haftası etkinlikleri arka arkaya geldi. Bu faaliyetler ile ilgili bilgiler verir misiniz?
Özcan Alarslan; 2014 yılındaki çalışma programımızın aşağı yukarıya yarısını gerçekleştirdik. 2015`e yönelik sayın valimizin istediği bir takım çalışmaları yaptık. Yöresel ürünlerin tespiti noktasında bir takım çalışmalar yaptık, Çanakkale`de bulunan savaş malzemelerin tespitine yönelik bir takım çalışmalar yaptık. Bunları n hepsini sayın valimize sunduk. Bunların üzerindeki çalışmalar devam edebilir. Bunların dışında Turizm Haftasını kutladık. Bir hafta olmak üzere tiyatro gösterisi, sanat müziği konseri yaptık, panel yaptık, televizyonda açık oturumlar düzenledik. Çanakkale`de Turizm Haftasını hatırlatmaya, farkındalığı yaratmaya çalıştık. Bunların dışında 2014 yılında bakanlığımızın yapmış olduğu yatırımları takip ediyoruz. Biliyorsunuz karşıda Kilitbahir Kalesi devam ediyor. Mayıs ayı sonu itibariyle orası bitmiş olacak ve ziyarete açılacak. Anadolu Hamidiye Tabyaları`ndaki restorasyon çalışması devam ediyor. Yine Çimenlik Kalesi`nin restorasyonu sürdürülüyor. Troia Müzesi çalışmalarının 2015 Nisan-Mayıs aylarında tamamlanması bekleniyor. Yine aynı şekilde Troia Çevre düzenlemesi Haziran ayında bitmiş olacak. Halen ziyarete açık olan Troia Ören Yeri, yeni düzenleme ile daha güzel bir şekilde ziyaretçilerini ağırlayacak. Bunlar ilimiz için önemli projeler. Bunların dışında yaz sezonunda turizm açısından kentimizin durumunu tespit etmeye çalışacağız. Ziyaretçi sayısı ile ilgili istatistiklerini daha düzenli bir hale getirmeye çalışacağız. Daha doğrusu daha gerçekçi sayıları elde edebilmek için çalışacağız. Bugünkü kayıtlarımıza göre Troia`daki yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı 490 bin civarında.
 
OLAY: Çanakkale`ye gelen ziyaretçilerin, özellikle Gelibolu Yarımadası`na gelen ziyaretçilerin hep, Çanakkale`de daha fazla zaman geçirmelerinin gerekliliğinden bahsedilir. Siz bu knuda ne diyorsunuz? Bir de Hilton Oteller zincirinin Çanakkale`de yer baktığı söyleniyordu sizin bu konuda bilginiz var mı?
Özcan Alarslan; Gelen ziyaretçi konuklama yapmadığı zaman, bu aslında tam bir turizm olmuyor. Turizmin tam bir turizm olabilmesi için, Turizm Haftası ile ilgili olarak düzenlediğimiz panelde de Haluk Hoca onu söyledi, turizm olabilmesi için bir gün boyunca kalması lazım ve konaklama yapması lazım. Çanakkale`nin sıkıntısı da burada zaten. Gelen ziyaretçi geziyor, yemeğini yiyip ayrılıyor. Çanakkale`ye de geçiyorlar. Artık bu tarafa da geçmeye başladılar, bilhassa okullar öğrencilerini getirirken konaklama yaparak ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar, bunun artması lazım. Onunla ilgili olarak da buraya kadar, müdürlüğümüze kadar gelenler oldu. Bu meşhur Hilton oteller zinciri bir otel de Çanakkale`ye kurmak istiyor. Mevcut Polis evinin olduğu Terzioğlu Vakfına ait araziye otel yapmak istiyorlar. Onunla ilgili çalışmaları devam ediyor. Bunun dışında Parion Otel açıldı, çok da güzel oldu. Kentimize önemli hizmetleri olacaktır. Tabi bunların dışında ev pansiyonculuğu da bir seçenek. Bu da bir arz talep meselesi. Bize böyle bir müracaat geldiğinde biz bu yönde bir kurs programı hazırlarız.
 
OLAY: Çanakkale tarih ve turizm varlıkları noktasında oldukça zengin bir il, bu değerler zamanla kent ekonomisine de daha fazla olumlu yönde yansıyor. Kent içinde bunların çeşitlendirilmesi noktasında plan ve proje var mı?
Özcan Alarslan; Çanakkale turizmde öne çıkan iki yeri var, bunlara destinasyon alanı da diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi karşıdaki şehitliklerimiz, onu daha çok Çanakkale`nin çıkarına nasıl dönüştürebiliriz diye bakmak lazım. Bir diğeri Troia. Şimdi Troia`da bir müze yapılıyor, bu müze tamamlandıktan sonra buradaki ziyaretçi sayısını katlayacaktır. Şehitlikler ile ilgili olarak da Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın yine bir takım projeleri var. Yine bunlar da ziyaretçi sayısını artıracaktır. En önemlisi valiliğimizin de yapmak istediği “gelen ziyaretçiyi bu tarafa geçirip, burayı, nasıl insanlara sunabiliriz, yeni mekanlar ve yeni yerler oluşturarak ziyaretçi çekebiliriz” düşüncesi yoğunlaşıyor. Bu kapsamda Çanakkale`de Savaş Müzesi için bir yer bakılıyor. Bakanlığımız da bu konuda “uygundur” görüşü verdi. Bir Savaş Müzesi bu tarafa yapılacak, Hamidey Tabyası biliyorsunuz ziyarete açılacak ve orası da bir çekim merkezi olacak. Yine hepimizin bildiği gibi Troia`nin çevresinde Osmanlı Mezarlığı var, Kumkale kalesi var, Yeniköy Sahil bandı var. Bütün buralar Çanakkale`nin önümüzdeki dönemde ziyaretçi alacak yerleridir. Termal turizmimiz var. Termal turizm de kent turizmi açısından önemli bir dinamik olacaktır. Tüm bunların dışında da Troia ve Assos gibi diğer ören yerlerimiz ve halen kazı çalışması devam eden ve önümüzdeki dönemde ören yerlerine dönüşürse bu antik bölgelerimiz de turizme ciddi katkılar sağlayacaktır.
Paylaş