"Can veririz, canlarımızı vermeyiz"

844

 Çanakkale de dahil olmak üzere 69 ilde eylem yapan hayvanseverler, hayvanlara yönelik suçların Türk Ceza Kanunu’na göre cezalandırılmasını ve cezaların ertelenmemesini istedi. Hayvanseverler, can dostlarıyla birlikte Truva Atı önünde toplandı. Çanakkale Hayvan Hakları Dayanışma Grubu adına basına açıklama yapan Halil İbrahim Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın. Hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları da arttırın’ talimatı üzerine Hayvanları Koruma Kanunu`nda yapılması düşünülen değişiklikle ilgili yasa tasarısı hazırlandığını söyledi. Bilgin; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, hayvanlara yönelik şiddet ve işkencelerin artması karşısında, yasanın TCK kapsamına alınması ve hayvanlar için daha iyi koşulların sağlanması bağlamında ‘Bu yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın’ talimatını fırsat bilen Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları, yine harekete geçip, sokak hayvanları için katliam maddelerini Hayvanları Koruma Kanunu’nu değiştirmek için tasarılarına eklediler” dedi.

“Hep birlikte ‘Can veririz ama canlarımızı vermeyiz’ diye haykırıyoruz”

69 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapıldığını belirten Halil İbrahim Bilgin; “Şu anda saat 14.00’de, yurt çapında, 69 ilde yapılmakta olan eş zamanlı basın açıklamasında, hayvanların duyulmayan çığlığını duyurmak için binlerce can dostu ile birlikte meydanlardayız ve hep birlikte ‘Can veririz ama canlarımızı vermeyiz’ diye haykırıyoruz. Geçmişte hayvanlar için vakıflar kuran, birçok dünya ülkesinden önce hayvana şiddete yaptırımlar getirmiş olan, hayvana merhamette dünyaya nam salmış olan toplumsal belleğimizi yok sayarak, âdeta toplumumuza ihanet edermişçesine, hayvanları sürgün, esaret ve ölümlere mahkum etme belediyeler tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile sürdürülüyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, hayvanlara yönelik şiddet ve işkencelerin artması karşısında, yasanın TCK kapsamına alınması ve hayvanlar için daha iyi koşulların sağlanması bağlamında ‘Bu yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın’ talimatını fırsat bilen Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları, yine harekete geçip, sokak hayvanları için katliam maddelerini Hayvanları Koruma Kanunu’nu değiştirmek için tasarılarına eklediler” dedi. 
 
“Büyük belediyeler, kanunu uygulamadıkları gibi, kısırlaştırmayı da yapmadılar”
Hayvan Hakları Dayanışma Grubu adına basın açıklaması yapan Bilgin; “Bırakın Anadolu’yu, Ankara’da bile bir tek belediyenin ölüm kampı barınağına gitmemiş olan, uygulamalardan ve ölüm koşullarından habersiz bakanlık bürokratları, kapalı kapılar ardında STK`lardan ve kamuoyundan gizleyerek bu katliam kanun tasarısını ölüm maddeleri ile Cumhurbaşkanlığı`na ve TBMM`ye sunma hazırlığındalar. Belediye bütçelerine resmen zehir ve kıyma parası konarak sokaklardaki hayvanların zehirlenerek öldürüldüğü ülkemizde, 2004 yılında çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu ile sokak hayvanı sayısının zehirleyip öldürerek değil, bilimsel ve tıbbi koşullarda kısırlaştırma operasyonları ile kontrol altına alınması hükme bağlandı. Fakat Ankara, İstanbul ve İzmir gibi en büyük belediyeler bile, kanunu uygulamadıkları gibi, büyük önem taşıyan 6’ncı madde hükmü olan kısırlaştırmayı yapmadılar” dedi.
 
“Yasa tasarısının katliamlar getireceğini Cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz”
Hayvansever Bilgin; “Hayvan sayısı artıp vatandaş şikayet ettikçe, hayvanları toplayıp öldürüp yok ettiler. Ölüm barınaklarında esir ettiler, dağa, taşa, ormanlara ve başka ilçelere attılar.  Tarım ve Orman Bakanlığı, uygulanmayan kanunu uygulatmak ve görev yapmayan   belediyelere görev yaptırmak yerine, hayvanlara şiddet ve vahşetin durması için kanunun TCK`ya alınması her gündeme geldiğinde, 6’ncı maddeyi değiştirip, sürgün-katliam maddelerini tasarıya ekleme çabasına girmektedirler. Önce 100 binlerce hayvanı toplayıp, ormanlarda oluşturulacak dev açık hava hapishanelerine doldurma ve sonraki dönemde yine 100 binlerce hayvanı şehir dışlarındaki beslenme alanlarına sürgün etmeyi içeren tasarılar, o dönemde başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile durduruldu. Şimdi ise, ‘izle-denetle’ kılıfı altında 100 binlerce hayvanın devasa toplama kamplarına kapatılmasını içeren yasa tasarısının katliamlar getireceğini ve bunun yanında sokak hayvanı sayısında da artışlara sebep olarak kırsalda yaşayan halktan gelen şikâyetleri çözmekten ziyade büyüteceğini Sayın Cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz” dedi. 
 
Taleplerimiz…
Son olarak taleplerini sıralayan Bilgin; “Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6’ncı madde kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı. Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın idarî yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK`ya göre ceza kapsamına alınmalıdır. Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuarlarında esir edilen ve yük taşıtma, dövüş, avcılık gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacı sömürülen hayvanlar üzerindeki vahşetlere ve zulme son verilmeli, internet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan üretim ve satışları en az 5 yıl sureyle yasaklanmalı, evcil-yaban hayvanlarının ithalat ve ihracatı durdurulmalıdır. Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakımevlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalıdır” dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş