havadurum

Çan’daki çevre sorunları TBMM’de

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çan Termik Santrali’nde yaşandığı ileri sürülen çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden gelişmeleri TBMM’ye taşıdı.

533
Çevrecilerin direnişlerine karşın, tüm hızı ile faaliyetlerini sürdüren Çan Termik Santrali’nde, son günlerde yaşanan çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden gelişmeler ile ilgili TBMM’ye soru önergesi sunan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; soru önergesinin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.
 
Sarıbaş, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Çevrecilerimizin direnişlerine karşın, tüm hızı ile faaliyetlerini sürdüren Çan Termik Santralinde, son günlerde yaşanan çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden gelişmelere ilişkin;
 
1) Çan`da yaşayan vatandaşların sabahları kalktıklarında arabalarının üzerinde toz kitlesinin görüldüğü, akciğer rahatsızlığı olanların ise nefes almakta zorlandıkları görülürken, son günlerde bu şikayetlerin yoğunluk kazandığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Çanlı vatandaşlarınızın şikayetleri araştırılmış mıdır? Araştırma sonucu nedir?
 
2) Çan Termik Santralden yayıldığı, vatandaşlarımızı ve çevremizi kirlettiği iddia edilen zararlı maddelerin tespiti için ölçüm cihazları var mıdır? Ölçümleme cihazlan var ise ölçüm sonuçları nedir? Zararlı maddeleri tespit eden ölçümleme cihazları yok ise yerleştirmeyi düşünüyor musunuz?
 
3) Çan Termik Santralin kül atık barajlarının çatladığı ve asit sularının dereye akarak Kocabaş Çayı`nda yaşayan canlıların yaşamlarını tehdit ettiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
 
4)TMMOB`a ballı Meslek Odaları`nın Çanakkale Çan Termik Santralinde yaptıktan incelemeler sonucunda, Termik Santralde meydana gelen gelişmelerin, Kütahya`da yaşanan çevre felaketinden daha vahim bir tablonun yaşanmasından endişe duyduklarının ifade edildiği iddia edilmektedir. Meslek Odalarının iddiaları doğru mudur? İddia ettikleri vahim tablo nedir?
 
5) Yukarıda sıralamış olduğum iddialar doğru ise bu iddialara karşı hangi önlemler alınmıştır? Alınan önlemler nelerdir?
 
6) Önümüzde Kütahya örneği var iken, huzuru kaçıran bu olumsuz gelişmeler karşısında halkımızı rahatlatacak bir girişiminiz olacak mıdır? Bu bağlamda Biga`da kurulması planlanan çevremizi tehdit eden 2 adet termik santral projesi köylülerimizin talepleri doğrultusunda yeniden gözden geçirilerek yapımı durdurulacak mıdır?”
Paylaş