Çalıdağ "Hedefim, birlikte çalışmak"

1688

 Kentin en etkin kuruluşlarından olan Çanakkale Kent Konseyi, 15 Eylül’de Seçimli Olağan Genel Kurulu’nu yapacak. Kent Konseyi aracılığıyla bilgi ve deneyimlerini Çanakkale için kullanmak isteyen kentin etkin isimler, Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurul için adaylıklarını açıkladı. Çanakkale’ye 16 yıldır hizmet veren, iki dönem Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanlığı ve bir dönem Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu Başkanlığı yapan Av. Ali Aydın Çalıdağ, Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurul’una aday olduğunu açıklamıştı. Av. Çalıdağ, geçtiğimiz gün gazetemiz Çanakkale OLAY’ı ziyaret etti. Gazetemiz ziyaretinde 15 Eylül’de Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurulu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Av. Çalıdağ, projeleri ve fikirleri ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

 
“Çanakkaleli olmak için, burada doğmak gerekmiyor”
Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Adayı Av. Ali Aydın Çalıdağ; “Ben, Vatanın değişik yerlerinde başarıyla görev yapmış bir devlet memuru çocuğuyum. Kütahya/Emet doğumluyum ve Eskişehirliyim. Doğuştan Çanakkaleli değilim ama babamın Geyikli Beldesinde görev yaptığı dönemde liseyi Ezine’de okudum. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim ve 2003 yılına kadar iş nedeniyle Ankara’da yaşadım. 16 yıldır Çanakkale’de yaşıyorum, Lise yıllarından sonra Çanakkale’ye ciddi bir bağlılığım oluştu ve ilk fırsatta Çanakkale’de yaşamayı tercih ettim. Kamuda görev yapıyorum, Çanakkale’de hazine avukatıyım. Mesleğimin bana kazandırdığı meziyetleri bu alanda da kullanabilmek benim için özel bir imkan oldu. Evliyim, eşim de kent hayatına etki etmeye, dokunmaya çalışan bir insan. Kendisi Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği’nin başkanı. Ben de derneğin kurucu üyelerindenim. Üniversitede okuyan bir oğlum var. Hayatımın yaklaşık 21 yılı bu kentte geçti, büyük dedem Çanakkale şehitliğinde yatıyor, babam Çanakkale Eski Mezarlığında… Çanakkaleli olmak, Çanakkale’yi sevmek için, burada doğmak gerekmiyor diye düşünüyorum” dedi.
 
“Çevrenin, hayatımızda çok önemli bir yere sahip olduğuna inanıyorum”
“Daha önce Kent Konseyi’nde 4 yıl süre ile Çevre Meclisi Başkanı olarak çalışmalarım oldu” diyen Çalıdağ, “Baro’nun temsilcisi olarak katıldığım bir toplantıda bu konuda daha önceki çalışmalarımın da etkisiyle daha iyi destek verebileceğimi düşündüm. Aynı dönemde Baro’nun Çevre Komisyonu Başkanlığını yürütüyordum. İkisinin bir arada daha verimli olacağını düşündüğüm için özellikle Çevre Meclisinde olmayı tercih ettim. Çanakkale’de, isim olarak değil yaptığımız işlerle hatırlanmayı tercih ettim. Çevrenin, hayatımızda çok önemli bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Çünkü temiz olmayan hava, su, toprak, hayatımızın devamlılığı konusunda sıkıntı yaratacak. O nedenle, o alanda çalıştım” ifadelerine yer verdi. 
 
“Sivil toplum kuruluşlarını, ‘Uyuyan bir dev’ olarak değerlendiriyorum”
Çalıdağ, “Kent Konseyi’nde bir önceki dönemde görev aldım. Bu dönem iyi şeyler üretileceği konusunda tedirginliklerim vardı. Ben, insan enerjisinin olumlu, üretebileceği yerlerde kullanılmasından yanayım. Bu nedenle çalışmalarımıza devam ettik ama bu çalışmalar Kent Konseyi bünyesinde olmadı. Kent Konseyi çalışmaları, insanın özel zamanından feragat ederek yapacağı bir görev. Çanakkale’nin potansiyeli çok yüksek olan bir şehir olduğuna, kentlisi bilinçli, okuma oranı yüksek, yaşanabilir kentler sıralamasının yine üst noktalarında bir şehir, bir dünya kenti olduğuna inanıyorum. Biz de bu vizyona uygun olarak, Kent Konseyi misyonu ile Çanakkale’ye en iyi bir biçimde hizmet etmek istiyoruz. Ben sivil toplum kuruluşlarını, ‘Uyuyan bir dev’ olarak değerlendiriyorum. Bu uyuyan devi uyandırıp, Kent Konseyi’nin amacı olan sivil toplumun kent yönetimine katılması yönünde çalışmaları artırabileceğim inancındayım. Çünkü şuanda Türkiye şartlarında, sivil toplumun daha aktif çalışabileceği başka bir alan yok” dedi. 
“Turizm ve tarımı destekleyecek projelerin üretilmesi çok önemli”
Projeleri ve çalışma alanları konusunda ise Çalıdağ, “İyi çalışma, projeler üretme ve bu doğrultuda hedeflere ulaşma, tabi ki bir ekip işidir. İyi bir ekiple bu işi yapmak gerektiğine inanıyorum. Şuanda birlikte olmayı planladığımız arkadaşlarımız var, ama daha netleşmediği için paylaşmayı uygun bulmuyorum. Öncelikli hedefimiz, harekete geçirmek istediğimiz STK’lara Kent Konseyi’ni anlatmak; yani Kent Konseyi nedir, nasıl çalışır, ne iş yapar ve bunu nasıl yapar? Esas çalışması gereken grup STK’lardır, biz onların kolaylaştırıcısı, yol göstericisi olacağız, Kent Konseyi’ni anlatıp, bu gücü nasıl harekete geçirebileceklerini anlatmaya çalışacağız. STK’ları küçük gruplar halinde, Kent Konseyi’ne davet edip, bu yönde bilgilendirilmelerini sağlayacağız. Özellikle de Çanakkale’nin yönünü, ‘tarım, turizm, tarih, kültür ve eğitim şehri’ olan vizyonuna doğru döndürmek istiyoruz. Çanakkale’nin elinde çok önemli tarım imkanı, verimli toprakları var ve birçok marka ürüne sahip. Bunu daha da etkin hale getirip, kentin tanıtımının daha iyi sağlanması noktasında çaba içinde olacağız. Yine turizm, aslında Çanakkale için öngörülebilecek en özel alanlardan biri. Burada baktığımızda gelip geçici bir turizm var. Konaklama süreleri maalesef çok uzun değil. Burada kalarak, konaklama sürelerinin uzatıldığı bir turizme ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Sadece bu değil tabi ki, kentimizdeki turizmle iştigal eden kişiler, hemen birçok konuda görüşlerini aktarıyor, bizleri bilgilendiriyorlar. Ancak, hepimizin bildiği bir gerçek var; Çanakkale, turizmini çeşitlendirip istediği noktaya gelebilecek bir potansiyele sahip. Doğa turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi, dalış turizmi gibi çok çeşitli alanlarda çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyorum. Özellikle de bu alanda da çalışmayı hedefliyoruz. Yine mutlaka çalışma yapacağımız konulardan birisi de spor konusu. Spor zaten turizmin de bir parçası. Spor turizmi de bugün çok fazla ilgi gören alanlardan. Yine bu alanda da, özellikle amatör spor kulüpleri ve şehrimizin takımları ile sıkı ilişkiler içinde, onların önünü açacak, örgütlü olunan sivil toplum kuruluşları ile çalışmalara katkı sağlayacağız. Bunların dışında, çevre konusu Çanakkale’mizin en önemli sorunu olarak önümüzde duruyor. Alternatiflerin üretilip desteklendiği çalışmaların yapılmasını sağlamak bizim görevlerimiz arasında. Yukarıda bahsettiğimiz turizm ve tarımı destekleyecek projelerin üretilmesi bu anlamda da çok önemli” ifadelerine yer verdi
 
“Kadın ve Engelliler Meclisinde pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” 
Çalıdağ, “Kadın Meclisinin ve Engelliler Meclisinin çalışmalarını çok önemsiyoruz, Kent Konseyi bünyesinde de bu alanlara pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiği konusunda hem fikiriz. Kentimizde bu alanda çalışan tüm STK’ların, Sendikaların, Üniversitenin ilgili birimlerinin, meslek odalarının bu iki alanda katkılarını arttırmaları konusunda teşvik edici yöntemleri bulup geliştirmek önemli görevlerimizden. Çanakkale Çocuk Meclisi önceki dönemlerde kuruldu, bir dönem de çalıştı. Ama maalesef, ülkemizde çocuklar eğitimleri sırasında çok erken zamanlardan itibaren bir yarışın içine giriyorlar. Çok hevesli girdiler ama yürümedi. Bunun daha rahat yürüyeceği belki bir yönerge değişikliği, belki farklı çalışma grupları ile aktif hale getirilebilir. Aynı şey Gençlik Meclisi için söz konusu. İki yıllığına seçiliyorlar, kent değişimi, okulunun bitmesi, sınavlar vs gibi nedenlerle devamlılık sağlanamıyor. Üniversite öğrencisinde de benzer sorunlar var. Bunun içinde yine ayrıca bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu noktada da düşüncelerimiz var, bu dönemde bu sorunu da çözmeyi düşünüyoruz. Kent Konseyi meclisleri, çalışma gruplarının daha etkin tanıtımı, özellikle üniversite öğrencilerimize yönelik de yapılması gerekiyor. Onların da bu meclislere ve var olan çalışma gruplarına katılımlarını sağlamaları, ya da yine kendi STK’ları vasıtaları ile çalışma grupları kurmaları konusunda onları teşvik etmeye çalışacağız” dedi. 
 
“Çözümün bir parçası olmaları noktasında birlikte çalışmayı hedefliyoruz”
Çalıdağ, “Bunların dışında, Sivil Toplum Kuruluşlarının konferans ve tiyatro salonu gibi eksikliği hissedilen geniş alanlara, kendi çalışmalarını yapabilecekleri çeşitli atölyelere ihtiyacı var. Bu alandaki sorunların da çözümü noktasında projeler üretmelerini sağlayarak, Kent Konseyi’nin bir bileşeni yapmayı, hem de kentte ihtiyaç duydukları sosyal ve kültürel alanlar noktasında sorunların değil, çözümün bir parçası olmaları noktasında birlikte çalışmayı hedefliyoruz” dedi. 
 
“‘Ele geçirme’ anlayışı yanlıştır”
Çalıdağ, son olarak, “Kent Konseyine olan ilginin, seçim dönemleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Sadece oy kullanarak herhangi bir anlayışın orada egemen olmasını sağlamayı, tabiri yerinde ise ‘ele geçirme’ mantığını doğru bulmuyorum, zaten kentin tüm aktörlerine ait olan bir yerin ele geçirilebileceğine de inanmıyorum. Hangi anlayış olursa olsun bu yanlıştır. Hizmet üretmek gayesi ile merkezi idare tarafından planlanan Kent Konseyi’ne; yerel idarenin yasa ve yönetmelikler ile kendisine verilen görevleri yerine getirmesi halinde daha çok başarılı olunacağını düşünüyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için Olay Gazetesi Ailesine teşekkür ediyor,  seçimlerin tüm Çanakkale halkına hayırlı olmasını diliyor. Saygı ve selamlarımı sunuyorum” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş