Çağlayan “Su sorununu çözmek için Master Plana ihtiyaç var”

İYİ Partili İl Genel Meclisi Üyesi Murat Çağlayan, 2025’in ilk meclis toplantısında gündem dışı söz alarak, Çanakkale’nin kuraklık ve su sorununu gündeme taşıdı. Çağlayan, su sorununu çözmek için bir Master Plana ihtiyacı olduğunu söyledi.

384

İl Genel Meclisi Ocak Ayı toplantılarının 1.oturumunda Çanakkale’deki kuraklık ve su sorunu hakkında gündem dışı söz alan İYİ Partili İl Genel Meclisi Üyesi Murat Çağlayan, kısa vadeli çözüm olarak uygulanan sondaj çalışmalarının hem tarım arazilerine zarar verdiğini hem de bu vasıtayla elde edilen suyun bitmesi nedeniyle artık bir çözüm olarak görülmemeleri gerektiğinin altını çizdi.

Çağlayan mecliste yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Küresele ısınmaya, kuraklık, nüfus artışı ve imarlaşma da eklenince birçok sorun beraberinde geldi. Buna birkaç örnek verebiliriz; çevresel sorunlar, doğal alanların azalması, su döngüsü, su kaynaklarının tüketimi, altyapı yetersizliği, ulaşım vesaire.

Aralık ayı içerisinde Merkez’e bağlı köylerimizin hemen hemen tamamını ziyaret ederek; hem muhtarlarımız hem de vatandaşlarımız ile sohbet edip, istişarelerde bulunarak köylerimizin sorunlarını ve taleplerini not alma imkânı bulduk. Malumunuz üzere her köyümüzün nüfusuna ve bulunduğu lokasyona göre kendine özel sorunları mevcut ama hemen hemen tek bir sorunda birleşiliyor; o da kuraklık ve su problemi. Yıldan yıla bu su problemi daha da hissedilir bir vaziyet almıştır ve yağışlar böyle yetersiz bir şekilde devam ederse artacaktır.

Özellikle Çanakkale Merkez ve çevresine dikkat çekmek istiyorum. Çanakkale merkeze yakın olan köyler; Kalabaklı, Yağcılar, Taşlıtarla, Sarıcaeli, Dörtyol, Kemel, Kurşunlu, Çınarlı gibi… Bunlara Kepez beldemizi de eklersek, altyapısı oluşmadan gerçekleşen yapılaşma ve nüfus artışı gözlemlenmektedir. Bu köylerimize artık ev değil, siteler inşa edilmektedir. Önümüzdeki gün ve yıllarda yapılması düşünülen ve planlanan derin sondajların tarım arazilerine telafisi olmayan ağır zararlar vereceği aşikârdır. Bir gün gelecek bu kuyulardaki sular da bitecektir. Özellikle merkeze yakın yerlerde çözüm artık kuyularda, sondajlarda aranmamalıdır. Çanakkale Merkez’deki yerler için acil eylem planı ve bir master plana ihtiyaç vardır.

Kısacası önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek su sorununun önüne geçebilmek için bugünden önemli tedbirler alınması, planlamalar yapılarak eyleme geçirilmesi elzemdir. Yapılan Çalıştay, sempozyum ve toplantılar tabii ki önemli ve kıymetlidir ama bugün burada tarihe bir not düşelim ve Çanakkale’nin ileride yaşayacağı kuraklık ve su sorunu konusunda bir master plana ihtiyacı vardır ve bu konuda eyleme geçilmelidir.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş