Büyük felakette 2'nci gün

Çanakkale kırsalında devam eden yangında ikinci gün de geride bırakıldı. Çanakkale'de alevler, rüzgarın da etkisiyle yeniden yükselmeye başladı. İlk gün 9, dün de 6 yerleşim yeri için tahliye kararı alınırken, yangın devam ettikçe korku ve panik de sürüyor.

309
Çanakkale'de önceki gün öğle saatlerinde çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. 15-20 kilometrelik bir alanda etkili olan ve çok sayıda yerleşim yerini tehdit eden yangın, Çanakkale'nin en büyük yangınlarından biri olarak tarihe geçti. Yangında ilk gün 9 köy ile Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evinde kalanlar tahliye edildi.

Dün ise Aşağıokçular, Elmacık, Çiftlikdere köylerinin ve Salavat, Andıktaşı, Değirmendere mahallelerinin tedbir amaçlı boşaltılmasına karar verildi.

"Bitiyor" derken alevler yeniden yükseldi

Dün, sabah saatlerinde bitiyor diye düşünülen, sönme aşamasına gelen yangın, dün öğlen saatlerine doğru Yağcılar, Ulupınar ve Aşağıokçular köylerinin arka taraflarında yeniden alevlendi. Havadan uçak ve helikopterler ile karadan ise arazöz, iş makineleri ve insan gücüyle müdahale başlatıldı.

Hastaneye sıçraması engellendi

Çanakkale'de büyük tedirginliğe yol açan yangının söndürülmesi için ekipler gece boyu çalıştı. 4 helikopterin havadan destek verdiği ekipler iş makineleriyle sabahın ilk ışıklarına kadar yangının etkili olduğu noktalarda alevleri söndürebilmek için çaba gösterdi. Ekiplerin müdahalesinin ardından Mehmet Akif Devlet Hastanesi yakınlarındaki ormanda alevler söndürülerek, yangının hastane ve yerleşim alanlarına sıçraması engellendi. Yangın bölgesinde 2 bin 659 personel; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile belediyeler ve özel idarelere ait 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi çalışmalara katılıyor.

Çanakkale Boğazı kapatıldı

Yangına müdahalenin devam ettiği kentte tedbirler de alınmaya devam ediyor. Denizden su alabilmek için Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Ekiplerin rahat hareket edebilmesi için Çanakkale-Çan karayolunda da sivil araç geçişine izin verilmediği bildirildi.

Ağaçlar küle döndü

Söndürme çalışmalarının tamamlandığı bazı noktalardaki ağaçlar küle döndü. Yangının ardından yüzlerce ağacın yanmasıyla bölgenin yeşil renginin griye döndüğü görüldü. Bu bölgelerde ise helikopter ve uçaklarla soğutma çalışmaları sürüyor. Ekipler, yangının kontrol altına alındığı bölgelerde soğutma çalışmaları yapıyor.

Bakan Yumaklı: "Yangının ilerlemesi durduruldu"

Çanakkale'de devam eden yangının henüz kontrol altına alınmadığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "1500 hektarlık geniş alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediliyor. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrelenmiş vaziyette. Herhangi vaziyette ilerleme alanının önü kesilmiş durumda. Yangının ilerlemesini gösterecek, tehlike arz edecek durum yok. Farklı köylerin tahliyesi durumu söz konusu değil. Yine hastane ve üniversite ile ilgili herhangi bir risk yok. Yangının etkili olduğu 1500 hektarın tamamı çevrilmiş vaziyette. Bugün itibarıyla yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Rüzgar şartları böyle devam ederse öğleden sonra akşam üstüne doğru genel resmi net şekilde görebileceğiz. Hava araçları ve kara ekiplerinin mücadelesi devam ediyor. Soğutma çalışmalarından sonra hasar tespiti yapılacaktır" dedi. (Nevin Yüksel-(Duygu Yılmaz)-(Gökhan Özkurnaz))
Paylaş