havadurum

Bursalı Amatör Astronom, Kendi Yaptığı Teleskopla Tarihi Anı Yakaladı

Bursa’da emekli olduktan sonra astronomiye merak salan Şenol Şanlı, kendi yaptığı teleskopla Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu’nu dolunay önünden geçerken fotoğrafladı. Şanlı, bu tarihi anı yakalamak için -1 derecede saatlerce beklediğini söyledi.

755

Bursa'da kendi başına evinin bodrumunda teleskop üreten Bursalı Şenol Şanlı, dondurucu soğukta saatlerce bekledi, kendi ürettiği teleskopla ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Uzay İstasyonu'nun yörüngesi Bursa'nın üzerinden geçerken dolunayla görüntüledi.

Şanlı, 57 yaşında bir elektronik mühendisi. Evinin bodrum katını atölyeye çevirerek birçok araştırma yapan Şanlı, daha sonra gözlem yapabilmek için teleskop üretti. Boş zamanlarında ayın evrelerinin, gezegenlerin ve yıldızların fotoğrafını çekerek uzaya merakı daha da artan Şanlı, en büyük hayali olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu fotoğraflamak için internet siteleri üzerinden geçiş hattını öğrendi. 24 Ocak Çarşamba akşamı, Bursa’nın İznik ilçesi Elbeyli Köyü Dikilitaş mevkiine giden Şanlı, teleskopunu kurdu ve geçiş anını bekledi. Saatte 28 bin kilometre hızla giden Uluslararası Uzay İstasyonu, dolunayın önünden yarım saniyeden daha az bir sürede geçti. Şanlı, bu anı kendi yaptığı teleskopla başarıyla görüntüledi.

Şanlı, fotoğrafı sosyal medyada paylaştıktan sonra birçok kişiden tebrik ve takdir mesajları aldı. Şanlı, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’ya da selam göndererek, onunla gurur duyduğunu ifade etti. Gezeravcı, 19 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gitmişti. Gezeravcı, 14 günlük görevi boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilimsel deneyler yapacak.

(İHA)
Paylaş