"Buradayız, bir aradayız, el eleyiz"

1149

 Kazdağları civarında, Kirazlı-Balaban mevkiinde bulunan altın madeni ile birlikte yaşanan doğa talanını durdurmak için Temmuz ayı itibariyle başlayan Su ve Vicdan Nöbeti’ni devam ettiren Kazdağları Dayanışması grubu, her hafta Cumartesi günü İskele Meydanı’nda eylem kararı aldı. Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü İskele Meydanı’nda altın madenleri ve doğa talanlarına karşı başlayan eylem, geçtiğimiz Cumartesi günü de devam etti. Çevreden geçen vatandaşların da katıldığı eylem, slogan ve marşlarla devam etti. Eylem, Setenay Çeçem’in Kazdağları Dayanışması grubu adına yaptığı basın açıklaması ile sona erdi. Çeçem, basın açıklamasında altın madenlerinin çevreye verdiği zararlara karşı alanlarda olduklarını söyledi. Çeçem; “Dağların sonsuzluğa uzanan tepeleri, bizim nefesimiz, dünümüz, bugünümüz, yarınımız… Kaz Dağları’nda yaşamı savunmak için Buradayız, El Eleyiz. Serçiler-Terziler’de Koza Madencilik’in altın arama faaliyetlerinin son bulması için El Eleyiz” dedi. Çeçem, son olarak; “Kaz Dağları yöresinin dağlarını, sularını, ormanlarını, yaban hayatını, tarımını yani tümüyle bir yaşamı savunmak için her Cumartesi günü saat 15:00’te burada, Çanakkale İskele Meydanı’ndayız. Herkesi yaşamı savunmak için, Kaz Dağları’nı kurtarmak için #KazdağlarıİçinElele vermeye çağırıyoruz. Buradayız, bir aradayız, el eleyiz” ifadelerini kullandı. 

 
“Kaz Dağları’nda yaşamı savunmak için buradayız, el eleyiz”
Kazdağları Dayanışması adına basın açıklaması yapan Setenay Çeçem; “Bugün, Kaz Dağları için El Ele verdik, dağlarımızın, ormanlarımızın, suyumuzun kurtulması için bir araya geldik. Buradayız, bir aradayız, el eleyiz. Bugün, kordonda boğaza karşı durduk, ardımıza kentimizi, dağlarımızı, sularımızı, kuşlarımızı ve sincaplarımızı alarak doğayı katletmeye çalışan maden şirketlerine karşı insan zinciri oluşturduk. Dağların sonsuzluğa uzanan tepeleri, bizim nefesimiz, dünümüz, bugünümüz, yarınımız… Kaz Dağları’nda yaşamı savunmak için Buradayız, El Eleyiz. Serçiler-Terziler’de Koza Madencilik’in altın arama faaliyetlerinin son bulması için El Eleyiz. Türkiye`nin en eski en köklü çevre ve yaşam alanları işlerinden biri olan Bergama`da altın madenine karşı mücadele edenler ‘Bergama altın madenlerine teslim edilirse Türkiye`de her yer altılara teslim olur’ demişlerdi. Bergama`da Doğa katliamı yapan Koza Madencilik, bugün Çanakkale`nin merkeze bağlı Serçiler ve Terziler köyleri civarında maden sahasında sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Maden sahası serçiler ve Terziler Köyü civarına atikhisar Barajı koruma havzası içerisinde yer alıyor. şirket bu bölgede sondaj çalışmalarına devam ederken yapılan ağaç kesimleri için Orman Genel Müdürlüğü alanda gençleştirme çalışması olduğunu iddia etti. Serçiler ve Terziler Köyü civarında ki maden sahası  atikhisar Barajı`na 3,8 kilometre uzaklıktadır. Yine maden sahası civarında Karataş Tepe yerleşmesi tepetarla yerleşmesi ve Kartalkaya madeni olmak üzere 3 adet arkeolojik sit alanı bulunmakta. Kazdağları yöresindeki altın ruhsat alanları içinde ve yakınlarında yer alan Serçiler, Terziler, Ortaca, Şahinli, Kuşçayırı, Söğütalan, Kızılelma ve diğer köyler altın işletmeciliği nedeniyle göçe zorlanacaktır” dedi. 
 
“Kaz Dağları yöresinin tümünün koruma altına alınması için el eleyiz”
Kazdağları Dayanışması adına basın açıklaması yapan Çeçem; “Antik Çağda Troas olarak adlandırılan, henüz arkeolojik yüzey araştırmalarının tamamlanamadığı bugünkü Çanakkale` de,  Troya değerinde yüz, Assos değerinde iki yüz tane antik kent olduğu bilinmektedir. Çanakkale - Atikhisar Barajı -Kirazlı -Alanköy-Kumarlar Köyü güzergahında  bizim bilebildiğimiz, en az on adet antik kent, antik yerleşim yeri bulunmaktadır. İnsan ayak izlerinin iki yüz ellibin yıl öncesine kadar izlenebildiği Çanakkale` de altın tekellerine tahsis edilen tüm bu alanlar görüldüğü üzere açık müze  niteliğindedir. Bugün, Kaz Dağları yöresindeki 40 tane metalik madencilik projesinin iptali için, bölgede tüm maden faaliyetlerinin durdurularak Kaz Dağları yöresinin tümünün koruma altına alınması için El Eleyiz. Ne Koza ne Alamos Gold`un Kazdağlarında yeri yok. Kazdağları yöresi birinci derece deprem kuşağındadır. Alamosgold altın sahaları altında bulunan Çan Etili Fay Hattı 280 yıldır enerji biriktirmektedir. Bu fay hattının üreteceği şiddetli deprem, pasa yığınlarındaki, atık barajlarındaki siyanür ve ağır metalleri suya, toprağa karıştıracaktır, halk sağlığı tehlikeye düşecek, sağlıklı gıdaya erişmek olanaksız hale gelecektir. Kazdağları tarım ve hayvancılıkla, orman işçiliğiyle geçinen yöre halkının yaşam kaynağıdır, su kaynağımızdır, gen kaynağıdır, mitolojinin kaynağıdır, iklim krizi etkileri ağırlaştığında sığınacağımız alandır.  Plansız programsız, yöre halkının onayı olmadan satılan altın ruhsat alanlarında yapılan altın işletmeciliği,  ağır metal ve siyanür içeren pasa yığınları,  Atikhisar Barajı ve burayı besleyen su kaynakları, tarım alanları, meraların yok olmasına neden olacaktır. Halk ve çevre sağlığı olumsuz etkilenecek, yöre halkının sağlıklı gıda ve içme suyuna erişimi imkansız hale gelecek, telafisi mümkün olmayacaktır” dedi.  
 
“Herkesi yaşamı savunmak için, Kaz Dağları’nı kurtarmak için el ele vermeye çağırıyoruz”
Çeçem; “Bugün, Kirazlı Balaban’da altın çıkartmaya çalışan Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in yenilenmemiş olan ruhsatının tümden iptal edilmesi, Kumarlar’daki suyun köy halkına bırakılması, şirketin Kirazlı/Balaban mevkiini terk etmesi ve 347.815 ağacın kesildiği alanın rehabilite edilmesi için Buradayız, El Eleyiz. Kirazlı Balaban mevkiinde bulunan Alamos Gold 13 Ekimden bu yana bölgeyi işgal etmektedir. Ruhsatı olmayan şirketin maden alanında hiç bir faaliyet yürütmemesi gerekirken, maden alanında olan 18 kamyon ve 1 kepçenin maden alanında ne işi olduğunu soruyoruz. İşgalci Alamos Gold Şirketinin yaptığı her adımı takip ediyor, 7/24 kazdağlarında çadırlarımızla nöbet tutmaya devam ediyoruz. Ne yağmur ne çamur ne de Alamos Gold bizi yıldıramaz. Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz. Ve yine söylüyoruz tüm doğa katliamcılarına karşı hep birlikteyiz. Buradayız. El Eleyiz. Anayasanın her yurttaşa verdiği çevreyi ve doğayı koruma ödevini yerine getirirken. Havasını, suyunu ve toprağını savunan bizlere yönelmiş olan para cezaları ve soruşturmalar bir an önce geri çekilsin demek için, Kaz Dağları’nı savunan hepimize yönelik bu yıldırma çabalarına ve kamuoyu gözünde itibarsızlaştırma hareketlerine karşı hep birlikteyiz, Buradayız, El Eleyiz. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa talanlarına Çanakkale’den ses veriyoruz. Murat Dağı’ndaki altın madenciliği için verilen ÇED olumlu raporunun mahkemece iptal edilmesini alkışlıyoruz. Son günlerde gündemde olan Kanal İstanbul projesine, Aydın Kızılcaköy’de yapılmak istenen JES’e karşı Buradayız, El Eleyiz. Kaz Dağları yöresinin dağlarını, sularını, ormanlarını, yaban hayatını, tarımını yani tümüyle bir yaşamı savunmak için her Cumartesi günü saat 15:00’te burada, Çanakkale İskele Meydanı’ndayız. Herkesi yaşamı savunmak için, Kaz Dağları’nı kurtarmak için #KazdağlarıİçinElele vermeye çağırıyoruz. Buradayız, bir aradayız, el eleyiz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş