havadurum

Bugün seçim olsa!

1246
Son dönem; ülkenin yaşadığı siyasal-ekonomik çalkantılı süreç, 20 yıldır iktidarda olan Ak Parti`nin gücünü en çok yitirdiği dönem olarak değerlendiriliyor. Döviz kurlarındaki yükselme, artan akaryakıt ve enerji fiyatlarına bağlı olarak, iğneden ipliğe gelen zamlar, halkın alım gücünü tarihi seviyelere düşürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati`nin "Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun" tespiti ise bir nevi acı gerçeği ile yüzleştiğimiz ülke ekonomisinin durumu, doğal olarak iktidar partisine güç kaybettiriyor. 
 
Muhalefet seçime kilitlendi 
Muhalefet partileri, hem Millet İttifakı`nı oluşturan CHP ve İYİ Parti, hem de Cumhur ve Millet İttifakı`ndan bağımsız olarak bir araya gelen, aralarında HDP, Emek Partisi, TİP ve Sol Parti gibi siyasal odakların bulunduğu "Üçüncü ittifak" partileri, anketlerdeki yükselişleri ve Türkiye konjonktürü izlenimlerine bağlı olarak, "Erken seçim" taleplerini yinelemeye devam ediyor. Muhalefet partileri, yürüttükleri çalışmaların yanında, `seçim sandığı` sonuçlarına ilişkin verilere ulaşabilmek adına anket çalışmalarına da ağırlık veriyor. Bu anlamda, Türkiye genel seçimlerine ilişkin değerlendirmeler Ankara`da yapılırken, zaman zaman siyasilerin açıkladıkları yerel veriler de büyük ilgi görüyor. Son olarak İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, ORC Şirketinin "Siyasi Eğilimler Araştırması Raporu" sonuçlarını paylaştı. 
 
Çanakkale`de İYİ Parti yükselişi 
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, ORC anket sonuçlarını "Bir omuz, az kılda Çanakkale" notuyla paylaştı. 2018 seçimlerinde İYİ Parti adayı olarak Çanakkale`den milletvekilliğini kazanan, ancak yurtdışı oyları ile meclise gidemeyen Uz, İYİ Parti`nin o tarihten bu yana yükselişine ne dikkat çekti. Söz konusu rapora göre; Çanakkale`de 1`inci parti yüzde 34,5`luk oy oranı ile CHP olurken, yüzde 26,4 ile Ak Parti 2`inci ve yüzde 24,1 ile İYİ Parti 3`üncü sırada. 2018`den bu yana Ak Parti, yüzde 11 seviyelerinde oy kaybederken, CHP`nin yüzde 0,7`lik yükselişte olduğu anket sonucuna yansıyor. Ankette dikkat çekici yükselişi ile yüzde 7,3 ile İYİ Parti gösteriyor. 
 
Seçimlere bir yıl gibi bir süre kaldığı göz önüne alınırsa, bu tablonun daha da yükseleceği, siyaset ve ekonomideki gelişmelerin bu düzeyde ilerlemesi halinde ise muhalefet partilerinin daha da yükseleceği öngörülüyor.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş