havadurum

Bu Yıl 19 Mayıs bir farklı kutlandı

AKP Hükümetinin milli bayramların kutlanmasına ilişkin almış olduğu kararlar ile bu yıl ilk defa stadyum dışında yapılan kutlamalar da siyasi partilerin çelenk konmasına izin verilmemesi de dikkatlerden kaçmadı.

542
Bunun üzerine  CHP Çanakkale İl Örgütü resmi törenlerden sonra, bu dayatmayı kabul etmeyeceklerini ve aynı zamanda 19 Mayıs ruhunu yaşatacaklarını belirterek Atatürk Anıtına çelenklerini koyarak alternatif bir kutlamanın adımını attılar.
 
19 Mayıs Atatürk`ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle ayrı bir etkinlik düzenleyen Çanakkale Belediyesi ise fener alayı, havai fişek gösteri ve Kargo konseriyle bayramı kutladı. CHP örgütü Çanakkale Belediyesinin “Bizim 19 Mayıs’ımız Bu” programı kapsamındaki etkinlikler ile kutlamalarını sürdürdüler.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bu yıl ilk defa kutlamalar ile ilgili AKP Hükümeti tarafından yapılan revizyon  sonrasında farklı bir kutlama programı hayata geçti.Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlenirken, bu yılki törende çelenk konulmasına izin verilmeyen CHP, alternatif bir tören gerçekleştirdi. 19 Mayıs Atatürk`ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle ayrı bir etkinlik düzenleyen Çanakkale Belediyesi ise fener alayı, havai fişek gösteri ve Kargo konseriyle bayramı kutladı. Bu yıl ilk defa 19 Mayıs Atatürk`ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri 18 Mart Stadyumunda gerçekleşmedi.
 
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. CHP İl Örgütü’nün tam kadro katıldığı törene halk da yoğun ilgi gösterdi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muammer Uslu tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından buradaki tören sona erdi. AKP’li vekillerin yer almadığı törene CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, siyasetçiler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Törenin ardından yürüyüş gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Truva Atının önünde sona erdi. Renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşün ardından Morabbin Parkı’nda bulunan basketbol sahasında da ayrı bir tören düzenlendi. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı törende öğrenciler tarafından çeşitli sportif gösteriler sunuldu.
 
 
“Bizim 19 Mayıs’ımız Bu” programı kapsamında Fener Alayı coşkusu...
Çanakkale Belediyesi tarafından  düzenlenen “Bizim 19 Mayıs’ımız Bu “programı kapsamında fener alayı yürüyüşü düzenlendi.  Fener alayına CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, CHP il ve ilçe yönetimleri, CHP Gençlik Kolları, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanında başlayan Fener Alayı, İnönü Caddesi, Pirireis Caddesi, Kordon Boyunda devam ederek Yat Limanında sona erdi. Sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen fener alayına Çanakkaleliler evlerinin balkonlarından destek verdi.
 
 
 
 
 
 
İzleyenler büyülendi
Yat Limanında sona eren yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından havai fişek gösterisi düzenlendi. Yat Limanı önünde toplanan vatandaşlar havi fişek gösterisini beğeni ile izledi.
 
Konsere ilgi büyüktü
“Bizim 19 Mayıs’ımız Bu “programı kapsamında Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Kargo grubunun konserine Çanakkaleliler büyük ilgi gösterdi. Kargo’nun şarkılarına eşlik eden Çanakkaleliler 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramını coşku içerisinde kutladı.
 
 
CHP, 19 Mayıs’a sahip çıktı
Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Örgütü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün Cumhuriyet Meydanında düzenlediği törenin ardından Atatürk Anıtına Çelenk koydu. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan, Ali Sarıbaş, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda partili çelengin sunulmasının ardından Atatürk Anıtına karanfil bıraktı.
 
 
 
 
 
“Ulusumuzun doğum günü kutlu olsun”
19 Mayıs’ın ulusun doğum günün olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Hamza Karagöz; “Bugün bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün meşalesinin yakıldığı gündür. Bugünler bizim geçmişimiz, bizim onurumuz, bizim gururumuz, bugünlere sahip çıkarak çağdaş medeniyet seviyesini yakaladık. Geçmişimize sahip çıkarak onu yücelterek onun temel değerlerine sahip çıkarak bugünkü çağdaş toplum olma yolunda yolumuza devam ediyoruz. Bugün ulusumuzun doğum günü, bugün ulusal bağımsızlığımızın kazanılmaya ilk adımın atıldığı gün. Anadolu’nun her tarafında yanan çoban ateşlerinin birer alev topu olup, düşmanın üstüne yürüyüşün yıldönümü. Hepinize kutlu olsun” dedi.
 
“Genelge kabul edilemez”
Törenlerde çelenk konulmasının genelgeyle engellenmesini kınadığını ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Türkiye Cumhuriyeti yasalarla idare edilir” dedi. Sarıbaş şunları söyledi; “Türkiye’nin ve gençlerimizin bayramını kutluyorum. Bugün Atatürk’ün,  bayramların içinin boşaltıldığını görüyorum. Dün yayınlanan bir genelge çelenk koymanın bile yasaklandığı bir Türkiye Cumhuriyeti düşünemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti yasalarla idare edilir. Türkiye Cumhuriyeti’nde , Atatürk’ün kurduğu başlangıcını yaptığı bu bayramlar bir genelge ile yasaklanamaz. Tüm bayramların kutlanmasına kimse karşı koyamayacaktır. Bu genelgeyi Türkiye çapında örgütlerimizle birlikte kınıyoruz. Bundan sonra bu genelgenin kalkması için gereken ne varsa yağacağız. Halka rağmen, halkın karşısında durarak hiçbir şey yapılamayacağını göstereceğiz.”
 
“Kimse cumhuriyeti yıkamaz”
AKP ve Başbakan’ın gerçek yüzünün ortaya çıktığını ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Hiç kimse unutmasın ki CHP olduğu müddetçe Atatürk’ü seven insanlar olduğu müddetçe bu parti burada olduğu sürece hiç kimse cumhuriyeti yıkamayacaktır” dedi.
 
Soydan şunları söyledi; “Bu noktaya bir 12 Eylül sabahı tankları tüfekleri ile geldiler. Türkiye’nin özgürlük, bağımsızlık, demokrasi mücadelesine el koydular. Örgütlü toplumu dağıttılar. Çıkardıkları yasalarla Türkiye’nin rejimini değiştirmeye çalışan bu hükümetin temellerini attılar. Onlar iktidara geldikleri zaman önce devlet makamlarını ele geçirdiler, sonra Türkiye’deki cumhuriyetin kalelerini tek tek ele geçirdiler. Bugün geldikleri noktada artık, başbakan asıl gömleğini ortaya çıkartarak yüzündeki maskeyi indirerek niyetlerinim aslında ne olduğunu açık açık ortaya koydu. Onların niyeti bellidir. 19 Mayısta temelleri atılan cumhuriyeti yıkmak, yerine cumhuriyetin yüzüncü yılında bir din, şeriat ya da islam devletini Türkiye’ye getirmektir. Bugün yargıyı da ele geçirerek temelleri attılar. Onlar için Türkiye neredeyse dikensiz bir gül bahçesi oldu. Ama onlar öyle zannediyorlar. Hiç kimse unutmasın ki CHP olduğu müddetçe Atatürk’ü seven insanlar olduğu müddetçe bu parti burada olduğu sürece hiç kimse cumhuriyeti yıkamayacaktır.”
 
“Atatürk’ün çiçekleriyiz”
Cumhuriyet Halk Partisinin törenleri yapmaya devam edeceğini bildiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bu bayramlar acaba neden stadyumlardan halktan kaçırılıyor. Stadyumlarda yapılması engelleniyor diye düşündüğümüzde; bayramlar o tarihlerde yılın belli günlerinde meclisin açılması dolayısıyla, Atatürk’ün Samsun’a ayak basması, Cumhuriyet’in ilan edilmesi dolayısıyla halka bu değerlerimizi anlatmak, bağımsızlığımızı hissettirmek için bir araya geldikleri bir platformdu. Baktılar ki insanlarımız Atatürk, Cumhuriyet, bağımsızlık sevgisinden geri adım atmıyorlar ,şimdi  bu değerlerin yok edilmesi için yeni bir girişime ihtiyaç vardı. Bunlar bunun başlangıcıdır” dedi.
 
Başkan Gökhan şunları söyledi; “CHP her yerde bu törenleri yapmaya devam edecektir. Her geçen yıl daha görkemli yapılacaktır. İlçelerimizde vermiş oldukları izinleri iptal ettiler. Örgütlerimizin çelenk koymalarını engellediler. Ne yaparlarsa yapsınlar çelenk koyamazsak çiçek koyarız. Çiçek koyamazsak yaprak koyarız. Atamızı anar, bağımsızlığa, egemenliğe sahip çıkarız. Bunlara bu ülkeyi bırakmayız. Gerekirse kendimiz dikiliriz hepimiz Atatürk’ün çiçekleriyiz.”
 
 
Kepez’de 19 Mayıs kutlandı
Her yıl olduğu gibi bu yılda Kepez beldesinde 19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan`ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Kepez Belediye Başkanlığının yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Belde Başkanlığı ile Genel-iş Sendikası iş yeri temsilciliği Atatürk Anıtına çelenk koydu. Törene katılan minikler ellerindeki gülleri Atatürk anıtına bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 19 Mayıs Atatürk`ün doğum günü olması sebebiyle Kepez Belediyesi tarafından hazırlatılan pasta törene katılan çocuklarla birlikte kesildi. Tören Kepez Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ile Çanakkale Mehteran Ekibinin gösterileriyle son buldu.
 
 
 
Paylaş