Bu nasıl Master Plan!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın talimatları doğrultusunda hazırlanan Doğa Turizmi Master Planı bilgilendirme toplantısında öneriden çok, eleştiriler damgasını vurdu. Katılımcılar, plana ilişkin kaygılarını ve eleştirilerini toplantıda dile getirildi.

854
 
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan, Doğa Turizmi Master Planı, Çanakkale`de de Milli Parklar 3`üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Dün İl Genel Meclisi toplantı salonunda Doğa Turizmi Master Planı ile ilgili bilgilendirme ve önerileri alma toplantısı yapıldı. Çanakkale Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör başkanlığında yapılan toplantıya ilgili kurumların müdürleri ve temsilcileri ile Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay ve üniversiteden öğretim görevlileri katıldı. Toplantı Milli Parklar 3`üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan`ın açılış konuşması ile başladı. Erdoğan, “Biz bu toplantının bir benzerini geçtiğimiz hafta Balıkesir`de de gerçekleştirdik. Biz turizmci değiliz, ancak onların yapabilecekleri yatırımlar noktasında çalışmalar yapıyoruz. Bu konudaki önerilerine ve katkılarınıza açığız” dedi. Çanakkale Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör ise, “2015`e hazırlanırken, kentimizde bu tür çalışmaları yapmamız gerekiyor” dedi. Erdoğan ve Vali Yardımcısı Güngör`ün konuşmalarının ardından 3`üncü Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Angur, hazırlanan master plan çalışması ile ilgili bilgiler verdi. Angur, Doğa Turizmi Master Planı konusunda amaçlarının; “Bölge Müdürlükleri yetki alanında olan alanlardaki doğa turizm potansiyeline sahip alanların belirlenmesi” olduğunu dile getirdi.
 
 
Yasaklayarak mı, yaşayarak mı?
Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay toplantıda söz alarak Master Plan konusundaki kaygılarını dile getirdi. Atalay, “Biz öncelikle nasıl Bir şey yapılacağını bilmeliyiz. Yanı biz bu işin sonunda yasaklayarak mı, yaşayarak mı bir plan oluşturacağız. Örneğin biz bir Milli Park belirlediğimizde orada yaşamı yasaklayarak devam ettiriyoruz. Oraya dokunmak orayla ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmak imkansız. Avrupa`da şatoları otel yapıp hem koruyor hem de kazanıyorlar. Biz ise yasaklıyoruz. Gökçeada`ya Kuş Gözlem Evi yapılıp oradaki sörf turizmi engellenecekse ben buna karşıyım. Kuşların bulunduğu tarihler, geçtiği tarihler bellidir. Ama Kuş Gözlem Evi yapıp 12 ay orayı yasak alan ilan edilirse bunun yarardan çok zararı olur” dedi.
 
 
Bu bir plan değil!
ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, ise Master Planı eleştirdi. Koç, “Bence burada bir plan yok, master plan hiç yok. Bir plan noktasında öncelikle etkinler nelerdir? Fiziki ortam nasıldır? Genel anlamda bir plan mantığı ile bakılması lazım. Burada bir plan yok. Biz üzerimize düyen ne ise onu yapmaya hazırız. Elimizden gelen desteği veririz” dedi.
 
 
Tutarsızlık eleştirisi
Çanakkale Kent Konseyi`nden Arif Ali Çalıdağ ise Doğa Turizmi Master Planı`nı Çanakkale`nin mevcut çevre sorunları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, hal böyle olunca da burada bir tutarsızlık olduğunu dile getirdi. Çalıdağ, “Master Plan toplantısı bize bugün bildirildi. Biraz internet üzerinden bakmaya çalıştık. Ancak görüyoruz ki birçok kişi duruma hakim değil. Bu konuda Çanakkale`nin politikasının belirlenmelidir diye düşünüyorum. Ancak, termik santraller ve altın madencilği çalışmalarını göz önüne aldığımızda doğa turizmi biraz tutarsız gibi geliyor. Çünkü insanları turizm amaçlı götüreceğimiz doğa çok kısa bir süre sonra yok olacak” dedi.
 
“Bilgilen güncel değil, bu bir plan değil”
Öte yandan Ezine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Başak Egesel ve Çanakale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcisi yaptıkları konuşmada, “Burada bir plan göremedik. Burada bir durum analizi yapılmış. Buradaki bilgiler de güncel değil, eğer bizden istenirse 2012 yılı güncel verilerini sağlarız” dediler.
Paylaş