Bu kez çok farklıydı!

Çanakkale Savaşı`nın yüzüncü yıl törenleri gerçekleştirildi. Başbakan Ahmlet Davutoğlu ile bazı ülkelerin temsilcilerinin katıldığı törenler Çanakkale`de ve Gelibolu Yarımadası`nda bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi`nde yapıldı. 100`üncü yıl törenleri önceki törenlerden oldukça farklıydı. Kent içindeki güvenlik ise yine üst düzeydeydi!

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 100. yıl dönümü törenleri Çanakkale Şehitler Abidesi ile devam etti. Burada Boğaz ve Garnizon Komutanlığı`na ait gemilerin geçişi ve Türk Yıldızları F-16 uçak gösterisi büyük ilgi gördü.

1090
 
 
 
 
 
 
 
Çanakkale Deniz Zaferi`nin 100`üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı. 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 100`üncü yıl dönümü, Çanakkale başta olmak üzere yurt genelinde törenler düzenlendi. 100`üncü yıl dönüm için kutlamaların merkezi Çanakkale idi. Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun katılımıyla Çanakkale 18 Mart Stadı`nda düzenlenen törenle başladı. Törene Başbakan Davutoğlu`nun eşi Sare Davutoğlu`nun yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, siyasi parti ve bazı ülkelerin temsilcileri de katıldı. Törende, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "altın madalyayı" Türk bayrağına taktı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun mesajları okundu.
 
 
Başbakan Davutoğlu de konuşma yaptı
Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bıraktığınız emanet emin ellerdedir, emin ve sağlam omuzlardadır. Bu omuzlar Seyit Onbaşı`nın omuzları kadar, yüreği kadar sağlamdır. Dizimizde derman kalmayıncaya kadar, omuzlarımız toprağa değene kadar, bu aziz bayrağı bir an bile omuzlarımızın üzerinden eksik etmeyeceğiz" diye konuştu. Davutoğlu ayrıca; “Biz nefes alırken, dünyada zalimler rahat uyuyamayacak. Siz nefes alırken, nasıl mazlum milletlere ilham kaynağı olmuşsanız, biz nefes alırken, mazlum milletler sığınmak istediklerinde bağrımızı onlara açacağız. Nasıl 2 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimizi bağrımıza basmışsak, nasıl Bosna Savaşı`nda Boşnakları, nasıl Kosova Savaşı`nda Kosovalıları, nasıl Halepçe`den gelen kardeşlerimizi bağrımıza basmışsak, Anadolu toprakları, sizin emanetiniz topraklar, mazlumların merhamet diyarı olacak" dedi.
 
 
Şiir ve halk dansları gösterileri yapıldı
Irak`ın Basra kentinden gelen ve dedeleri Çanakkale`de şehit düşen kişilerden oluşan Arap aşireti üyeleriyle kucaklaşan Davutoğlu`nun konuşmasının ardından şair Serdar Tuncer tarafından şiirler okundu, Devlet Halk Dansları Topluluğunca halk oyunları gösterisi sunuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliğinin gösterisinden sonra tören, resmigeçitle sona erdi. Bu arada, Çanakkale Savaşları`na katılan 34 alayın ipekten dokunan sancakları, ilk kez bu sene törende yer aldı. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına ait Nara İskelesi ile boğaz açıklarında demir atan 27 firkateyn, hücumbot, korvet ve denizaltı, sahil güvenliğe ait gemiler Marmara Denizi`nden Ege Denizi yönüne geçiş yaptı ve gemilerin personeli, yan yana dizilip çimariva düzeni alarak halkı ve Şehitler Abidesi`ni selamladı. Abidenin önünden geçiş sırasında TCG Oruç Reis Firkateyni’nden şehitler anısına 21 pare top atışı yapılırken, geçişte, TCG Oruç Reis Firkateyni ilk gemi olarak unsurlara rehberlik etti. Bunun ardından TGC Salih Reis, TCG Yıldırım, TCG Yavuz firkateynleri ile diğer gemiler geçişlerini tamamladı.
 
 
Kortejdeki sarıklı ve cübbeli kişiler dikkat çekti!
Çanakkale Savaşları`nın 100`üncü yıl törenleri katılımcıları ile de dikkat çekti. Protokol tribünündeki Arap Yarımadası`ndan gelen ülkelerin temsilcileri ve cübbeli ve şalvarlı temsilcilerin katıldığı geçiş töreni dikkat çekti. Ellerinde Türkiye Bayrağı ile kendi ülkelerinin bayrakları ile protokolü selamlayan sarıklı ve cübbeli kişiler kent içinde de dikkatlerden kaçmadı.
 
 
“Abdülhamit Han” pankartı açıldı
Çanakkale 18 Mart Stadyumu`nda gerçekleştirilen törende tribünlerin daha çok Çanakkale dışından gelen ve neredeyse genelinin AKP`nin gençlik örgütlenmesi olan “Ak Gençlik” grubuna ait olduğu tahmin edilen kişilerden oluştu. Sık sık “Recep Tayyip Erdoğan” ve Başbakan Ahmet Davutoğlu`na yönelik “Emanete sahip çık Ahmet Hoca” benzeri sloganlar atan grup, bir ara protokol tribününün sağ tarafındaki kale arkasından üzerinde Osmanlı Padişahlarından Abdülhamit`in fotoğrafının olduğu “Cennet mekan sultan, Abdülhamit Han” yazılı pankart açtı.
 
Halkevi`nde `OHAL`
Törenler sırasında sabah saatlerinde Çanakkale Halkevi`nin bulunduğu Cumhuriyet Meydanı`ndaki binadan dev bir bayrak asıldı. Halkevi pankartını kapatmaya yönelik olduğu ileri sürülen bayrağın yanı sıra, Halkevi kapısında polislerin nöbet tuttuğu görüldü. İçeriye girmek isteyenlerin kimlik kontrolü yapıldığı da iddia edilirken, Halkevi`nde olduğu gibi kentin birçok noktasında yoğun güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.
 
TRT`den skandal yayın
Bir devlet kurumu olarak Çanakkale Deniz Zaferi`nin 100`üncü yıl etkinliklerini canlı olarak yurda ve yurtdışına duyuran TRT`nin bir tavrı dikkat çekti. `Çanakkale` halkının `seçilmiş` bir temsilcisi olarak kürsüye çıkan ve konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın konuşması sırasında canlı yayını kesen TRT, tepki topladı. Başkan Gökhan`ın konuşmasını vermeyen TRT`ye başta Çanakkaleliler olmak üzere ekranları başındaki birçok vatandaş tepki gösterdi.
 
Esenler yine `Otobüs tarlası` oldu
Bu yıl da önceki yıllar gibi kent dışından gelen çok sayıda misafiri ağırladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu için gelen AKP il teşkilatları ve özellikle AKP`li belediyelerin organizasyonları kente gelen vatandaşların otobüsleri Esenler Mahallesi`nde konuşlandırıldı. Otobüs yoğunluğu bölgedeki trafiği ve kent yaşamını olumsuz etkilerken, otobüslerin sayısı yüzleri buldu.
 
 
Kepez’de de törenler yapıldı
Çanakkale Deniz Zaferi`nin yüzüncü yılı nedeni ile Kepez`de de bir etkinlik düzenlendi.
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin Yüzüncü Yılı Çanakkale`de ve yurt genelinde olduğu gibi Kepez`de de törenler ile kutlandı. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri anma günü münasebeti ile Kepez Meydanında bulunan Atatürk büstüne Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan`ın çelenk sunumu ile başlayan törenlere çok sayıda Kepezli vatandaş katıldı.
 
 
 
Şehitler Abidesi`ndeki törenler
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 100. yıl dönümü nedeni ile Çanakkale Şehitleri anısına yapılan Şehitler Abidesi`nde de tören düzenlendi. Saygı duruşu ve istiklel marşı ile başlayan törende Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşma yaptı. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada Çanakkale`nin önemine dikkat çekerek, “Hiçbir cephe yoktur ki Çanakkale Cephesi gibi, bu topraklar gibi gerçek anlamda Cihan Savaşını temsil etmiş olsun. Diğer cephelerde savaşan tarafların sayıları bellidir. Ama Çanakkale`de, neredeyse o gün bilinen coğrafyalardaki bütün milletler ya yan yana ya karşı karşıya gelmişlerdir. Bir tarafta sadece Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye ve vatanımızı savunmak için değil, kadim bütün değerleri, kadim medeniyetin bütün değerlerini savunan çok sayıda milletten oluşan bir kahramanlar topluluğu. Ama tek bir millet inancıyla bu toprakları savunanlar, bir kahramanlar topluluğu. Diğer tarafta yükselen bir sömürge düzenini yaşatmak, yaymak ve dünyadaki geri kalan toprak parçalarını da sömürgeleştirmek için kadim kültürün merkezi sayılan İstanbul`a doğru yürüyen ordular, İngiliz, Fransız sömürge imparatorluklarının orduları” dedi.
 
 
“Nifaklara çanakkale ruhuyla karşı çıkacağız”
“100 yıl sonra bu milletin arasına nifak sokmak isteyenlere karşı şehitlerimizin huzurunda, Türkiye Cumhuriyeti ve hükümetimiz adına, Türk Silahlı Kuvvetleri adına, bir kez daha söz veriyoruz ki: Nasıl 100 yıl önce yazdığımız destan bir milli birlik sağlamışsa emin olunuz ki bu toprakların milli birliği, bu milletin ebedi kardeşliği, bu milletin mensupları olan, unsurları olan hangi etnik ve mezhebi kökeni olursa olsun bu topraklar için tüm vatandaşlarımızın tarihteki kaderdaşlığı için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” diyen Davutoğlu, “Kim bu milletin arasına nifak sokacaksa, sokmaya planlarsa onun karşısında Çanakkale ruhuyla tam ve bir bütün içinde ayakta duracağız. Yine bizim saflarımızda o zaman, bizim saflarımızda bulunan Boşnak, Arnavut, Üsküplü, Kosovalı, Selanikli, İşkodralı, Filibeli tüm Balkan coğrafyasında eğer bu topraklar kayboldu, ama Çanakkeli üzerinden İstanbul düşerse bizim bir daha geleceğimiz olamaz diyen Balkan milletleri, burada bu topraklarda hem İstanbul`u hem de Balkan Savaşı`ndan sonra kaybettiklerini burada da kaybetmemek için omuz omuza savaştılar. O şehit düşmüş Balkan şehitleri için, Çanakkale`de şehit düşmüş Kosavalılar, Bosna Hersekliler, Arnavutluklar olmak üzere, tüm Balkanlar için buradan da o gün nasıl kaderimiz ortaksa, bilinsin ki Türkiye Balkan coğrafyasında barış için kardeşlik için kaderi ortak kılmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. Davutoğlu`nun konuşmasının ardından deniz üzerindeki resmi geçit ve Türk Yıldızları’nın gösterisi gerçekleşti. F-16`ların gösterisi izleyenlerin beğenisini toplarken, deniz üzerindeki resmi geçit ise alkış topladı. Geçiş törenlerinin ardından yürüyerek tören alanının yanındaki şehitliğe geçen Davutoğlu, kendisini karanfillerle karşılayan kız çocuklarını tek tek öptü, hatıra fotoğrafı çektirdi. Şehitlik ziyaretlerinin ardından buradaki tören de son buldu. Törene Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Nejdet Özel de katıldı.
 
 
 
 
 
Paylaş