havadurum

Bu kez altıncılar kaybetti!

Kazdağları`nda faaliyet yürüten 7 ayrı maden sahasının “ÇED olumlu” kararları Çanakkale İdare Mahkemesi`nce iptal edildi. Aralık ayında “yürütmeyi durdurma” kararı çıkan maden sahaları ile ilgili beklenen iptal kararı, hem bölge halkında hem de Çanakkale`de sevinç yaratı. Bu karara göre, Kazdağları`nda faaliyet yürüten bu 7 şirketin aldığı ÇED kararları mahkeme tarafından iptal edilmiş oldu.

1118
Çanakkale`de başta Kazdağı ve Ağı Dağı olmak üzere bölgede yer altı ve yer üstü kaynaklarını yok edeceği ifade edilen metalik madencilik faaliyetlerine Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından “Dur” denildi. Metalik madencilik ile ilgili olarak açılan, Temmuz ayında bilirkişi keşifleri tamamlanan ve Aralık ayında “yürütmeyi durdurma” kararı verilen maden sahaları ile ilgili davadan “iptal” kararı çıktı. Çanakkale Bölgesi`n-de, altın-gümüş madeni çalışmaları yapan şirketlere açılan davalarda çıkan iptal kararı hem maden sahalarının bulunduğu bölgede hem de maden çalışmalarından direkt ve dolaylı olarak etkilenecek Çanakkale bölgesinde sevinçle karşılandı.
 
ÇED raporları ilgili bakanlıkça kabul gören projelere karşı, Çanakkale Çevre Platformu öncülüğünde, bilimsel raporlar ile desteklenen ve ÇED raporlarının eksiklerini ortaya koyarak açılan davalar “ÇED olumlu” kararlarının iptali ile sonuçlandı. Çanakkale Çevre Platformu başta olmak üzere, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Barosu, meslek odaları, ger-çek kişiler ve yörede yaşayan vatandaş-ların müdahil olduğu dava sonucu, sadece belirli maden sahalarını değil, aynı zamanda tüm Çanakkale bölgesinin yer altı ve yer üstü değerlerinin de geleceğinin belirlenmesi konusunda önemli bir adım oldu.
 
Aralarında Halilağa-Muratlar altın bakır madeni (Truva Bakır Maden İşletmeleri-Pilot Gold), Bayramiç Kuşçayırı Altın İşletmesi- (Chesser Arama Mad. Ltd. Şti.), Çan Söğütalan köyü Ağı Dağı Altın İşletmesi (Alamos Gold-Kuzey Biga), Çan Kızılelma Köyü Çamyurt Altın İşletmesi (Alamos Gold-Kuzey Biga), Çanakkale Merkez Kirazlı Köyü Kirazlı altın işletmesi (Alamos Gold-Doğu Biga) ve Lapseki Şahinli Köyü altın işletmesi (Chesser Arama Maden Ltd. Şti) maden sahalarının da bulunduğu davalar ile ilgili bundan sonraki süreçte ilgili şirketlerin karara itiraz etmeleri bekleniyor. Davanın müdahilleri, mahkeme kararlarının ivediklikle uygulanmasını bekliyor.
Paylaş