"Bu dönem de okul sorunu aşılamamış"

342
Çanakkale Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı geçtiğimiz günlerde Meclis Salonu`nda gerçekleştirildi. Burada konuşan belediye meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, eğitimde yaşanan sorunları dile getirerek, "Ücretsiz ve kamusal olması gereken eğitimin şuanda piyasalaşmış olması son derece üzüntü verici" diye belirtti. Gezen 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında dair ise şu sözleri söyledi, "18 milyon öğrenci eğitim yılına başlayacak. Kent merkezimizde 25 bin 303 öğrencinin derse başlayacağına dair veri aldım. Türkiye genelinde 1.2 milyon eğitim emekçisi öğretmenizim, kentimizde de 2 bin 194 öğretmenizim eğitim ve öğretim yılında buluşacaklar. Kent merkezimizde geçen sene yaşanan bazı sıkıntılarımızın hala devam ettiğini görüyoruz. Depreme dayanıksızdır denilerek yıkılan ve bir türlü bitirilemeyen ya da inşasına hiç başlanamayan okullarımız hala Çanakkale halkının dikkatinde. Gazi Orta Okulu, İbn-i Sina, Kepez, Nedime Hanım Meslek Teknik Anadolu Liseleri gibi... Okul sorunu aşılamamış görünüyor" ifadelerine yer verdi.
 
"Başarı oranı; devlet okullarında düşüyor"
Av. Gezen, devlet okullarındaki başarı oranının düşmesine dikkat çekerek, "Sabahçı akşamcı diye iki eğitim yapan okullarımız var. Dersliklerde 40 ve üzeri eğitim verecek okullarımız var. Bu tür eğitimlerin, kentimizde öğretme ve öğrenme açısından başarısızlığı beraberinde getireceğini hepimiz biliyoruz. Öğrencilerimizin başarı oranı; kentimizdeki devlet okullarında düşüyor. En başarılı öğrencilerin tercih ettiği Çanakkale Fen Lisesi, 2010 yılında 0.74 başarı yüzdeliği ile bu dilim öğrenci kabul ederken; 2022 yılında 2.44`e ulaştı. Öğrencilerimizin başarı grafiği düşerken, okullarımızın verdiği yüksek başarı standardına ulaşmadıklarını ve bu başarı bareminin okullar tarafından aşağı indirilerek, öğrenci kabul edildiğini görüyoruz. Geçmiş yıllarda, lise ve üniversite geçiş sınavlarında tam puan alan öğrencilerimizin başarılarıyla gururlanmışken, 2021 ve 2022 yıllarında bu başarıyı gösteren öğrencilerin Çanakkale`de olmadığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız" diye belirtti.
 
"Veliler kırtasiye KDV`sinin yüzde 1`e düşmesini istiyorlar"
Gezen okul sorunlarından biri olan kırtasiye gibi masraflarında ekonomik açıdan oldukça zorlayıcı olduğunu belirterek, "Öğrenci ve velilerinin en çok gündeminde olan konular, kırtasiyeye gelen zamlar. Kırtasiyenin KDV oranı yüzde 8 yüzde 18. Bunun yüzde 1`e düşmesini istiyorlar. Çünkü kırtasiyeye ulaşamıyorlar. Sadece öğrenci ve öğretmenlerin ihtiyaçlarında değil; öğretmenlerin sorunları hat safhada" diye belirtti. 
 
"Okulların piyasalaşmış olması son derece üzücü"
Özel okul ve öğretmenlerin yaşadıkları ekonomik problemlere de değinen Gezen, "Anne ve babalar devlet okullarındaki başarısız durumları gördükten sonra tüm imkânsızlıklara rağmen yaşamsal ihtiyaçlarını bir kenara bırakarak bir çanta dolusu parayla özel okulalar gitmek zorunda kalıyorlar. Çanakkale`de özel okul sayısı 10. Özellikle ücretsiz ve kamusal olması gereken eğitimin şuanda piyasalaşmış olması son derece üzüntü verici. Türkiye Cumhuriyeti sosyal hukuk devletidir. Sosyal yapı içerisinde eğitim en önemli yerdedir. Fakir Baykurt`un dediği gibi; Öğretmenler egemen sınıfların emir kulu ve yönetici tabakalarının çocuk avutucuları değillerdir. Öğretmen yalvarmaz. Öğretmen sadece ders verir. Siyasi iktidar, uyguladığı eğitim politikaları nedeniyle öğretmene el açtırmaya başlamıştır. Öğretmen ek ders vermektedir, ek işlerde çalışmaya başlamıştı. Eğitim dönemi öncesinde MEB`in öğretmenlere verdiği eğitim hazırlık ödeneği var. Bir önceki yıl bin 250 lira olan ödene, bin 325 lira. Sadece 75 lira artmıştır ve bir top A4 kağıt; 90 lira. Öğretmen bu ödenekle, enflasyonla son derece saygısız bir artışla öğretmenler yine refüze edilmiştir" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş