Bu da halkın “Protokolü”

Çanakkale Çevre Platformu tarafından kamuoyu ile paylaşılacak deklarasyon ile Çanakkale’de yürütülen çevre mücadelesini, altın madenleri ve termik santrallerle ilgili olarak son dönemde yaşanan gelişmeleri ve kentte çevre mücadelesine destek olan örgüt, kişi ve kurumların yanı sıra sessiz kalmayı tercih eden veya çevre mücadelesine bir şekilde engel olan kurumlar açıklanacak.

609
Çanakkale Çevre Platformu, yarın İskele meydanında düzenleyeceği etkinlik ile bir “Çevre Deklarasyonu” açıklayacak. Kent gündeminin özellikle son 5 yılını belirleyen Kazdağları ve bölgesindeki altın madeni arama çalışmaları ile Çanakkale-Biga arasındaki termik santral kurulma çalışmaları noktasında verilen mücadelenin anlatılacağı deklarasyon, kentteki çevre mücadelesi açısından tarihi bir de öneme sahip. Kentteki çevre mücadelesine destek veren, demokratik kitle örgütleri, dernekler, meslek örgütleri, sendikalar, yapılar, oluşumlar ve partilerin açıklanacağı deklarasyonda, “Kazdağı Yöresi ve Biga Yarımadası’nda çevre ve ekosistem üzerinde yıkıma yol açacak, başta altın-gümüş-bakır olmak üzere tüm metalik madencilik faaliyetleri ve termik santral projelerinin kentin havası, toprağı, suyu ve değerleri üzerinde yaratacağı kirlilik sebebi ile en kısa zamanda, derhal durdurulmasını istiyoruz” denilecek.
 
 
Vali Tuna’ya teşekkür, yeni valiye mesaj!
Çanakkale’de yetkisi dahilinde olan GSM (Gayri Sıhhi Müessese) ruhsatlarını vermeyen, altın madenciliğinin özellikle Kazdağları bölgesinde kontrol edilebilir bir durumda olmasını, termik santrallerin kente bu kadar yaklaşmamasını isteyen Vali Güngör Azim Tuna’nın da deklarasyonda ismi geçecek. Deklarasyon ile kent halkı adına Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’ya teşekkür etmeye hazırlanan Çanakkale Çevre Platformu’nun “Devlet’te devamlılık esastır” ilkesinden hareketle, Çanakkale’nin yeni Valisi Ahmet Çınar’dan da, Vali Güngör Azim Tuna’nın gösterdiği duyarlılığı ve hassasiyeti göstermesi istenecek.
 
 
Deşifre dönemi başlayacak
Deklarasyonun aslında tarihi bir de misyonu bulunuyor. Çanakkale’de altın madencileri ve termik santraller başta olmak üzere, çevre katliamına neden olacak, insan geleceğinin havyan ve bitki yok olmasını sağlayacak her türlü yatırıma karşı ortam mücadele çağrısı da yapılacak. Deklarasyonun içeriği bunlarla da sınırlı kalmayacak, Çanakkale Çevre Platformu’na ve kentteki çevre mücadelesine güç veren tüm kişi ve kuruluşlar ile ortak mücadele ilmeye devam edilmesinin yanında çevreden yana tavır koymayan, sessiz kalan ve tarafını belli etmeyen kişilerin ve kuruluşların da deşifre edilme sürecinin başlayacağı öğrenildi. Çanakkale’de çevre mücadelesi konusunda sessiz kalman, altın madencilerine ve termik santrallere karşı ses çıkarmayanların, “Çanakkale’ye en büyük kötülüğü yaptıkları” da ilan edilecek. Çanakkale Çevre Platformu Deklarasyonu, yarın saat 18’de İskele  Meydanı’nda açıklanacak.
Paylaş