Soydan, emeklilerin ekonomik sorunlarına ilişkin soru önergesinde şu sorulara yer vermişti; “01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun ile emekli aylıklarını hesaplama sistemi yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle 2008 yılı öncesi bağlanan aylıkların alt sınır emekli aylığı 782 TL iken, 2008 sonrası bağlanan alt sınır emekli aylıklarının 642 TL ye kadar düştüğü doğru mudur? 2012 yılı ve sonrası bağlanacak emekli aylık alt sınırlarının, 2008 yılı öncesi emekli aylığı alt sınırından daha da düşük olacağı doğru mudur?
Enflasyonun her geçen yıl arttığı, asgari geçim standartlarının, yoksulluk sınırının her yıl yükseldiği düşünüldüğünde, emekli aylığı alt sınırının her geçen yıl aşağı inmesini doğru buluyor musunuz, bulmuyorsanız bu konuda neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Emeklilerin her yıl geriye giden, düşen emekli alt sınır aylığının sorumlusu kim veya kimlerdir, emekliye bu uygulamayı kim reva görmektedir? Emeklilerimizin yıllardır beklediği intibak çalışmalarını ne zaman hayata geçireceksiniz, yapılacak çalışmadan emeklilerimiz fiili olarak ne kadar yararlanacaklar, emekli maaşlarına hangi oranlarda zam yapılacaktır, en düşük emekli maaşı ne kadar olacaktır, yapılacak zammı yeterli buluyor musunuz, yeterli bulmuyorsanız, emeklilerimize bir defaya mahsus seyyanen bir zam yapmayı düşünüyor musunuz?”
Bakan Çelik’in cevabı
Bakan Faruk Çelik imzalı verilen yazılı yanıtlarda şu ifadelere yer verildi; “2000 öncesi SSK emeklilerine yönelik intibak çalışmasının yanında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sigortalı emeklilik mevzuatı yönünden 2008 Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe girmiş olup, anılan Kanunun 55 inci maddesinde gelir ve aylıkların, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirleneceği öngörülmüş ve emeklilerin enflasyon karşısında ezdirilmeden makul bir yaşam standardına sahip olmaları sağlanmaya çalışılmaktadır.
Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidermek amacıyla intibak yasası TBMM`ye sevk edilmiştir. İntibak düzenlemesi ile ilgili süreçte emekli dernekleriyle görüşülerek derneklerin sürece aktif katılımı sağlanmıştır.
Diğer taraftan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sigortalı emeklilik mevzuatı yönünden 2008/Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe girmiş olup, anılan Kanunun 55 inci maddesinde, gelir ve aylıkların, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirleneceği öngörülmüştür. Buna göre, TÜİK tarafından 2011 yılı Temmuz-Aralık dönemine ilişkin TÜFE artış oranı % 6,79 olarak gerçekleştiğinden, gelir ve aylıklar 2012/0cak ödeme döneminde % 6,79 oranında artırılarak ödenmiştir.”