Bu acele neden?

Çanakkale`de merkeze bağlı Özbek Köyü Çiğli Tepe mevkiinde bulunan Arisbe Antik Kenti`nin birinci derece arkeolojik sit alanı tescilinin üçüncü derece aldırılmak istenmesi beraberinde bazı tartışmaları da getirdi. Koruma Kurulu`nun yeterli bulmadığı sondaj çalışmaları için neden acele edildiği, bu çalışmaların arkasında ne olduğu konusunda kafalarda soru işaretleri oluştu.

1030
Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 10 Temmuz tarihinde Ayvacık`a bağlı Küçükkuyu böldesinde yaptığı toplantıda, Çanakkale merkeze bağlı Özbek Köyü Çiğli Tepe mevkiinde bulunan ve birinci derecede arkeolojik sit alanı olan Arisbe Antik Kenti`nin, üçüncü dereceye düşürülmesi çalışmalarını görüştü. Ancak kurulun aldığı karar kafalarda soru işaretleri yarattı. Kurul toplantı sonrası aldığı kararda, “Arisbe Antik Kenti`nin birinci derece sit statüsünden üçüncü derece sit satüsüne düşürülmesi için yapılan çalışmaların, alanın büyüklüğü göz önüne alındığında yeterli olmadığı anlaşılmış olup, sondaj çalışmalarının devamına konunun sondaj çalışmaları sonunda belirleneceğine karar verildi” ifadelerine yer verdi.
 
 
Sondaj çalışmaları aceleye mi getirilmek isteniyor?
Kurulun bu kararının ardından akıllara, “Arisbe Antik Kenti`nin arkeolojik derece statüsü neden birden üçe düşürülmek isteniyor?” ve “Sondaj çalışmaları için neden bu kadar acele ediliyor?” soruları geldi. Bölgede iddia edildiği gibi arkeolojik statü düşürülmesinin ardından termik santral için girişimlerin başlayıp başlamayacağı ise merak konusu. Özbek Köyü için daha önce de bazı arazilerin alındığı ve termik santral hazırlığı yapıldığı iddia edilmişti.
Paylaş