Son yıllarda yoğun bir şekilde hazırlanan ve Çanakkale`nin tarımsal ve turizm alanlarında hayata geçirilmeye çalışılan ekoturizm projeleri yargıdan dönerken, Bozcaada Belediyesi de ekoturizm dosyalarına onay vermedi.
Bozcaada Belediyesi; Belediye tarafından hazırlanan alt ölçekli planların, alt plan notlarının yazımının henüz tamamlanmadığı, dolayısıyla planların yapılmadan böylesi projelerin değerlendirilmesinin doğru olmayacağı kararına verdi. Bozcaada Belediyesi, "İdari yargının belirttiği üzere planlar hiyerarşisi gözetilerek hazırlanması" gerektiğine vurgu yaptı. Ekoturizm dosyalarında hukuki zeminin mevzuata uygun olmasının ise büyük önem taşıdığı Bozcaada Belediyesi kararında belirtildi.
"Ekoturizm meselesi suistimale açık"
Mimarlar Odası Şube Başkanı Sevil Ural, ekoturizm konusunda duruşlarının net olduğunu ifade ederek, "Buradaki amaç, kırsal yerlerin yatırımla daha refah bir hale getirilmesini sağlamak olmalıdır. Orada yaşayanların arazisinin değerlendirilmesi, ekoturizm adı altında ürününü değerlendirmesi önemlidir. Biz tabiki böyle bir duruma karşı değiliz, ancak amaç bu iken, bir bakıyoruz ki parseller büyüyerek, yanındaki araziler de alınarak ve el değiştirerek, köydeki insanların olmadığı ekoturizm adı altında konutlar yapılıyor. Biz ekoturizm adı altında yapılaşmaya, ekolojik ve doğal alanların yok edilmesine ve bu sayede rant sağlanmasına karşıyız" dedi.
"Bozcaada Belediyesi kararı bizleri sevindirmiştir"
Tarım arazilerinin imar planı hiyerarşisi göz önüne alınmadan ve gerekli bilimsel araştırmalar titizlikle yapılmadan kontrolsüz şekilde `ekoturizm` adı altında yapılaşmaya açılmasının da karşısında olduklarını ifade eden Ural, "Çanakkale genelinde bu konuyu hukuka da taşıdık. Aynı şey Bozcaada için de geçerli. Bozcaada ve Gökçeada koruma altına almamız gereken iki önemli bölgedir. Bozcaada da bu anlamda çok önemli nadide bir yer... Bu bölgedeki ekoturizm adı altında başvurulardan haberimiz oldu ve süreci yakından izledik. Bozcaada Belediyesi`nin bizimle hemfikir olduğunu görmek bizleri sevindirmiştir. Bu anlamda kararın önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Bozcaada Forum da karşı çıkıyor
1/100.000 ölçekli Çanakkale ve Balıkesir Çevre Planının ardından birbiri ardına artan ekoturizm dosyalarının sayısının 400`ü bulduğu ileri sürülürken, Bozcaada özelindeki girişimlere karşı çıkan Bozcaada Forum, "Çanakkale`de tarım alanlarını "ekoturizm" adı altında yok eden, yaklaşık 400 projenin bir tanesi de Bozcaada`mızın en bakir yerlerinden olan Akvaryum ve Çanak Koy`ları çevresini hedef almaktadır" dedi.
"Ekoturizm toplamsal uzlaşı gerektirir"
Bozcaada`nın doğal bitki ortamına ve bağlarının önemine değinen Bozcaada Forum, ekoturizmin her şeyden önce bir toplumsal uzlaşı demek olduğunu ifade ederek, "Önce doğal bitki örtüsünü söküp tahrip edip, eko turizm olmaz. O yörenin her şeyden önce iyi koruma altında olması gerekir. Ekoturizm toplumsal uzlaşı gerektirir. Bu yaklaşım toplumsal talebe dayanır ve çıkış noktası da öyle olursa bir anlam ifade edebilir" dedi.
(Seçkin Sağlam)