havadurum

Bozcaada Belediyesi kararı davalık oldu...

Bozcaada Belediye Meclisi'nde Temmuz ayında maddi kaynak yaratmak amacıyla yapılan taşınmaz satış kararına itiraz geldi. Aralarında Forum katılımcıları, belediye meclis üyesi ve vatandaşların olduğu bir grup davacı, yürütmenin durdurulması ve meclis kararının iptali için mahkemeye başvurdu.

1198

Bozcada Belediye Meclisi'nde 4 Temmuz'da maddi kaynak yaratmak amacıyla gerçekleştirilen taşınmaz satışı kararına karşı dava açıldı. Karara itiraz eden Forum katılımcıları, belediye meclis üyesi ve vatandaşların aralarında bulunduğu bir grup davacı, Çanakkale İdare Mahkemesi Başkanlığı'nda yürütmeyi durdurma ve iptali için dava açtı.

"Satışlar hukuka aykırıdır"
Satılmak istenen taşınmazların imar durumlarının satışa uygun olmadığını ve hukuka aykırı olduğunu belirten davacılar, Satışa konu edilen taşınmazlar bakımından imar durumunun yapılaşmaya uygun hale getirilmeden yapılacak satışlar sonrası yapılacak plan değişiklikleri ile değeri, kat ve kat artacak olup taşınmazların bu hali ile satılması belediye tüzel kişiliği zarara sokacağını ifade etti. Dava dilekçesinde ayrıca "Belediye meclis kararında satılacak taşınmazlara yer verilmişse de satış için herhangi bir değer (alt üst değerler) belirlenmemiştir. Belediye encümeninin takdirinde belirlenen satış değeri denetimsiz bir değerdir. Taşınmazların satış yetkisi belediye meclisinde olup, belediye meclisinden karar alınmış ise de değere dair en azından bir alt sınır belirlenmemiş olması hukuka uygun değildir" ifadelerine yer verildi.

"Objektif menfaatleri doğrudan etkilemektedir"
Davacılar, "Kamu tüzel kişiliğine ait taşınmazların plan değişiklikleri ile kamusal alan olarak kullanılması mümkün iken yapılaşmaya dönük satışa çıkartılması, hem de imar durumlarını yapılaşmaya elverişli hale getirdikten sonra daha değerli hale gelecek taşınmazların ucuz satışı yoluna gidilmesi ile hem ilçenin belediyesi olarak belediye kaynaklarının israf edilmesine neden olunması, hem daha fazla yapılaşmaya yönelik işlem tesis etmeyi amaçlaması karşısında müvekkillerin hem hukuki menfaati, hem hemşehri hukukundan kaynaklanan objektif menfaatleri doğrudan etkilenmektedir" ifadelerini kullandı.

"Sınırlı kişilere duyurmak sureti ile adeta adrese teslim bir satış olacaktır"
Satışın Belediye resmi sayfasında paylaşılmayıp sınırlı kişilere duyurulduğunu belirten davacılar, davanın takibini sürdüreceklerini ifade etti. Davacılar sundukları dilekçede, Belediye Meclis kararının öncelikle yürütülmesinin durdurulmasına talep etti.

49572_wysiwyg_24021_whatsapp-image-2023-07-31-at-16-53-13.jpg

Paylaş