CHP Çanakkale Merkez İlçe Yönetimi, 9-10 Mart tarihlerinde Ankara’da yapılacak olan Tüzük Kurultayından önce, Danışma Kurullarını topladı. Çanakkale Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen Danışma Kurulu Toplantısına, CHP YDK üyesi Serdar Soydan, Belediye Başkanvekili Av. Adnan Güler, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Yönetim Kurulu, CHP Çanakkale Merkez ilçe Başkanı Ali Uyanık ve Yönetim Kurulu ve partililer katıldı. Toplantı öncesi bilgilendirmede bulunan CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, toplantının 9-10 Mart tarihinde yapılacak Tüzük Kurultayına destek ve katkı amaçlı yapıldığını söyledi. Partililere yaptığı konuşmasında Tüzük Kurultayı’nın toplanmasının Genel Merkezin daha dinamik ve katılımcı bir anlayışla çalışacağının göstergesi olduğunu söyleyen Uyanık, kurultayın, 2019 seçim sürecine giden yolda önem taşıdığını belirtti. Uyanık; “Bundan sonraki süreçte 4 ya da 5 yıllık mevcut anlayışın egemen olduğu bir Türkiye’de artık sürdürülebilir bir parlamenter sistemden, bir çoğulculuktan ve Türkiye’deki bütün farklılıklarla beraber bir arada yaşama kültüründen bahsetmemiz olanaksız hale geliyor” dedi. Toplantı öncesi gerçekleştirilecek Tüzük Kurultayı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Uyanık; “9-10 Mart tarihlerinde Ankara’da yapılacak Tüzük Kurultayımızdan önce CHP Çanakkale Merkez İlçe Yönetimi olarak tüm üyelerimizin katılımıyla Tüzük Kurultayına yönelik beklentilerin, önerilerin, eleştirilerin ve tespitlerin paylaşılacağı bir Danışma Kurulu toplantısı yapıyoruz. Ankara’daki Kurultayımıza destek vereceğiz ve Kurultaya yönelik katkı sağlayacağız. Üyelerimizin de kendilerini ifade etmelerini sağlayacağız. CHP dinamik bir şekilde, kendi iç dinamiklerini de hayata aktaracak. 36’ncı Olağan Kurultayımızdan 40 gün sonra Tüzük Kurultayını toplaması, Genel Merkezimizin önümüzdeki süreçte çok daha dinamik ve katılımcı bir anlayışla çalışacağının göstergesidir” dedi.
“Tüzük Kurultayı ilanı ile bir araya geldik”
Toplantıya katılan parti üyelerine konuşma yapan Uyanık, Genel Merkez’in Tüzük Kurultayı ilanı nedeni ile bir araya geldiklerini ifade ederek; “Tüzük Kurultayı’nda Çanakkale’deki CHP’liler olarak orada ortaya konacak önerilerin somutlaşması, mevcut durumun tespiti ve hali hazırdaki aksaklıkların önlenmesi. Önümüzde daha iyi işleyen bir CHP’nin, kendini daha iyi ifade edecek, 2018-2019 seçimler sürecinde kendini dinamiklerini daha iyi hayata aktaracak, CHP işleyişine katkı sağlanması için toplantıdayız. 36’ıncı seçimli Olağan Genel Kurultayımızdan sonra parti içi organlarının suretini oluşturan Genel Merkez, Tüzük Kurultayı ilanında bulundu. Bizlerde İl Yönetimimizin bizden talebi üzerine Merkez İlçe olarak üyelerimizle beraber bu toplantıyı tertip ettik. CHP seçimli Olağan Kurultayı’nın ardından hızla mevcut durumu ve dinamikleri hayata aktarmak, fiili uygulamada yaşanan aksaklıkların ve durumların parti içi tüzük ve Yönetmeliklerden kaynaklanan kısımlarının şu ana kadar özelde tespitlerinin en üst noktada Tüzük Kurultayı’nda ifade edilmesi adına bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz” dedi.
“Çanakkale özel bir yer olmaktan çıkıyor”
Mevcut iktidarın devamı halinde parlamenter sistemden ve kuvvetler ayrılığından bahsetmenin mümkün olmayacağını dile getiren Uyanık; “Çanakkale olarak mevcut yerel yönetimde uzun yıllardır iktidarını sürdüren. Ancak genelde olası bir yerel seçim sürecinde strateji değişikliğine de uğrayabilecek bir coğrafyanın tam ortasındayız. Beri tarafta il genelindeki toplam oyların, il genelinde birinci parti olma dayatması ve artışı ile karşı karşıyayız. Kendi iç dinamiklerini gerçekten hayata aktarabilen bir Çanakkale’nin CHP iktidarının il genelinde yapamayacağı hiçbir şey yok. Bunu daha önceki tecrübelerimiz ile ortaya koyduk. 2015 seçimleri uzun süredir özlenen Çanakkale il genelinde birinci parti olma durumuna bizleri ulaştırdı. Ancak iktidar, tek parti olmanın yanında tek bir kişi üzerinde parlamenter sistemin ve kuvvetler ayrılığının yok sayıldığı. Sadece bu saatten sonra Milletvekili, Belediye Başkanı… vs olmanın, alternatif farklı bir partinin temsilcileri olmanın ‘aykırılık ve yok edilecek fazlalıklar, olumuz cümleler’ olarak görüldüğü bir Türkiye’nin içinde görev almanın hiçbir değeri yok. Dolayısı ile bundan sonraki süreçte 4 ya da 5 yıllık mevcut anlayışın egemen olduğu bir Türkiye’de artık sürdürülebilir bir parlamenter sistemden, bir çoğulculuktan ve Türkiye’deki bütün farklılıklarla beraber bir arada yaşama kültüründen bahsetmemiz olanaksız hale geliyor. Çanakkale bu noktada kendi özel insan dokusuyla, hayata bakışıyla, yaşama biçimiyle, değerler bütünüyle, buradan hasbelkader geçen insanların ‘emekli olursak burada yaşayalım’ dediği olan bir yer olmaktan hızla çıkartılacaktır” dedi.
“Yerel yönetime cevabı Çanakkale halkı verir”
Yerel yönetimin hatası olduğu takdirde buna cevabı Çanakkale halkının vereceğini ifade eden Uyanık; “Belediye Başkanı’nın nerede ne zaman konuşacağını Çanakkale halkının kendisi karar vermelidir. Eğer Çanakkale Belediyesi Başkanı ve onun temsilcileri bir yerlerde hata yaparlarsa, ‘ki yapabilirler’ bunun en iyi yanıtını Çanakkale halkı olarak bizler gereğini yaparız. Birileri bir yerlerden egemenliğini kayıtsız şartsız sürdürüp, kontrolsüz bir güç olmanın verdiği şımarıklık ve tutarsızlıkla oralardan buralara mesajlar geçmemeli. Geçilirken düşünmelidirler. 2019’a giden yolda Tüzük Kurultayı ile ilgili ortaya çıkacak tespitleri açık bir şekilde ortaya koyacağımıza ve bunun Tüzük Kurultayı’nda katkılar sağlamasını ve kendi iç dinamiklerini sağlıklı bir şekilde hayata geçiren CHP’nin 2019’da Aydınlığın ve tutarlı geleceğin ana omurgasını oluşturacak yapılar olarak yer almasını özellikle kendi içimde ve tüm sizler adına diliyorum” dedi.
(Eren Aşnaz-Seçkin Sağlam)