"BOTAŞ Projesi kapsamında 7 bin 591 kızılçam kesilecek"

2720

 Dünyanın doğal harikalarından biri olarak görülen Saros Körfezi’nde 7 bin 591 ağacın kesilmesinin planlandığı belirtildi. Ağaçların bilirkişi raporuna ve bölge halkına rağmen BOTAŞ tarafından yapılmak istenen FSRU Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’nde yeniden hazırlanan ÇED raporuna göre kesilmek istendiği belirtildi.  Söz konusu raporda, kara boru hattının 12,92 hektardan oluşan ormanlık alan içerisinde yer alacağı vurgulanarak, “Bu alanlar için 6831 sayılı Orman Kanununun 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda gerekli izinler alınacaktır. 52,3 ha’lık proje alanın karada kalan 9,1 ha’lık büyüklüğe sahiptir. Karada kalan kısmın tamamı ile kara boru hattının büyük bir bölümü diğer araziler olarak sınıflandırılan alanlardan oluşmakta olup bu alanlar işlemeli tarıma uygun olmayan veya sınırlı olarak uygun olan arazilerle orman rejimindeki arazileri kapsamaktadır. Saros FSRU Gemi İskelesi proje alanı için T.C. Orman Genel Müdürlüğü Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğü tarafından verilen ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formuna göre proje alanının karada kalan kısmı ve kara boru hattının kapladığı alanlar 37,81 ha’dır. Bu alan içerisinde orman sayılan alanlar 12,92 ha olarak belirlenmiştir” denildi.

 
“7 bin 591 kızılçam ağacı”
Proje kapsamında FSRU gemisinden alınacak doğalgazın transferinin yapılacağı boru hattı, proje alanı içerisinde başlayarak yaklaşık 17.121 m uzunluğunda olacağı ifade edilen raporda, kesilecek ağaçların 7 bin 591 ağacın kızılçam ağacı olduğu ve bölgedeki orman bitki örtüsüne zarar gelmemesi adına çalışma yapıldığı belirtildi.  Projede; “Proje kapsamında kesilecek ağacın 10 katı ağaç dikilecektir” ifadelerine yer verildi.  Proje alanının yanık orman alanlarında kaldığı belirtilen raporda; “Kara boru hattı inşası aşamasında kullanılacak orman alanları için kamulaştırma söz konusu değildir. Boru hattının kaplayacağı orman alanları için 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17. Maddesi kapsamında gerekli izinler alınacaktır. İzin iş ve işlemleri Orman Genel Müdürlüğünün ilgili talimatları doğrultusunda yürütülecektir. Gerekli izinlerin alınması sonrasında sahada çalışılacaktır. ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formunda proje alanının yanık orman alanlarında kaldığı, ÇED Yönetmeliği ve 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formunda belirtilen hususlar doğrultusunda makamında uygun görmesi kaydıyla ormanlar ve ormancılık çalışmaları üzerinde verilecek iznin olumsuz etkisinin olmayacağı belirtilmiştir” denildi. 
 
“Saros Körfezi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz”
Konuyla ilgili gazetelere açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, akıl ve vicdan sahibi herkesi karara karşı durmaya davet etti.   Saros Körfezi’nin yok edilmesine izin veremeyeceklerini ifade eden Gaytancıoğlu; “Günümüzde corona virüsü tipi salgınların doğal dengenin bozulması sonucunda olduğu tezleri tartışılmaktadır. Ne yazık ki bu durum gündemdeyken bile doğaya zarar veren ve dolayısıyla insanda ve kent yaşamında olumsuzluk yaratan bu tür kararlar alınabilmektedir. Bu kararları, adı çevre ve şehircilik olan bir bakanlığın alması anormal bir durumdur ve bizlere acı vermektedir. Bakanlığa, kentleri ve doğayı insan yararına, doğallığı içinde korumak ve geliştirmek görevini hatırlatmak isteriz. Bizim önerimiz, Saros FSRU limanının da hukuk ve bilirkişilerin dediği gibi iptal edilmesidir” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş