havadurum

"Bölünerek değil, güçlenerek çıkmalıyız"

1112

Çanakkale’de iptal ve erteleme kararlarıyla dikkat çeken CHP Merkez ilçe delege seçimleri, dün Kemalpaşa, Namıkkemal ve Fevzipaşa Mahalle seçimleri ile devam etti. CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, dün süren delege seçimleri sırasında il binasında basın toplantısı düzenledi. Yaşanan seçim süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Karakaş, burada ilk olarak iptal edildiği belirtilen İsmetpaşa mahalle seçimleri ve haklarında erteleme kararı alınan Cevatpaşa, Barbaros mahallesi seçimleri hakkında konuştu. 

 
İptal üyelerden, erteleme görüntülerden… 
Seçimlerin daha demokratik ve sağlıklı bir ortamda sürmesi için seçimlerde bir takım kararlar alındığını söyleyen Karakaş; “CHP Merkez ilçe seçimleri ile başlayan kongre süreciyle ilgili bir açıklama gerekliliği doğmuştur. CHP Merkez İlçe, Kongre ve ön seçim delege seçimleri 16 Eylül’de Esenler Mahallesi’nde başladı. Ve 17 Eylül tarihinde İsmetpaşa Mahallesi’nde devam etti. İlk olarak Esenler mahallesinde yapılan seçimlerden sonra, birçok üyeden seçim sürecinde yaşanan sıkıntılarla ilgili itiraz geldi. Merkez ilçe yönetim kurulumuz bu itirazları inceledi. Ama Esenler bölgesi ile yapılan itirazların yeterli olmadığına kanaat etti, Esenler’de sıkıntı yok sonucuna vardı. Ancak İsmetpaşa’da yapılan itiraz ve beraberinde getirilen belgeleri inceledik. İtirazların seçime sıkıntı doğuracağı şeklinde gördük, seçim sonuçlarının iptali gerektiği yönünde karar aldık. Ve İsmetpaşa seçim sonuçlarını iptal ettik. Bunlar Merkez ilçenin yetkisi altında alınan kararlardı. Merkez ilçenin yetkisi doğrultusunda karar aldık. Tüzük bize bu yetkiyi vermiştir. Bunun üzerine sosyal medyadan pek çok paylaşım oldu. Ardından Cuma günü Cevatpaşa ve Barbaros seçimleri öncesinde, bir sosyal medya hesabı bulunan basın kuruluşu çeşitli görüntüler yayınladı. Akşam 7.30 gibi internette bir görüntü yayıldı. CHP’lileri bilgi kirliliğine sokan ve üzen bir haber paylaşımı oldu. Sonra bu haber iki saat sonra basın kuruluşunun ilgili sitesinden kaldırıldı. Bunun üzerine Cuma günü gece saat 10.00’da merkez ilçe yönetim kurulumuz acil olarak toplandı. İki saatlik bir toplantı sonrasında Cevatpaşa ve Barbaros mahallesi seçimlerini erteleme kararı aldı. Erteleme kararı almamızdaki temel sebep, partilerimizi sükuta davet etmek ve oluşan gerginliği azaltmaktı. Ve daha sakin bir ortamda seçimleri gerçekleştirmektir. Bizler bu seçimlerin çatışmaya uğramaması, bölünerek değil güçlenerek çıkması gerektiğine inanıyoruz. CHP tarihi bizlere şeffaf, hesap verilebilir, etik değerlere dayalı demokratik bir seçim yapma zorunda bırakıyor. Eğer bunu sağlayamazsak o zaman topluma karşı inandırıcı olamayız” dedi.
 
Seçimler 15 Ekim tarihine kadar devam edecek!
CHP’nin kongre sürecinin devam ettiğini belirten Karakaş; “Bu amaçla 15 Ekim’e kadar seçim süreci devam ettiği için, biraz daha aklıselim davranmak adına bu kararları aldık. Bugün üç mahallemizin seçimi yapılıyor. Hiçbir sıkıntı yok. Keşke tüm seçimler burada yapılsaydı. Yarın Kepez Belde’nin seçimi var. Sonra yönetim kurulumuz toplanacak ve bundan sonraki süreçle ilgili gerekli kararı alacak. Parti tüzüğümüzde her şey yazıyor.  Bize parti tüzüğüne göre hareket etmediğimiz söylendi ve karar hakkımızın olmadığı iddia edildi. Böyle bir şey yok önümüzdeki süreçle ilgili ileriki günlerde açıklama yapılacak. İsteyenler parti tüzüğümüzü inceleyebilir” diye konuştu.
 
“CHP seçmenin bu tür telkinlere ihtiyacı yoktur”
Öte yandan seçim sürecinde çeşitli motivasyon tekniklerinin kullanıldığını ve bu tekniklerin üyeler tarafından uygun karşılanmadığını söyleyen Karakaş, konuşmasında son olarak; “Ben buradan bir hatırlatma yapmak istiyorum, bu seçimlerde CHP’ye yakışmayacak davranışların olması hepimizi derinden yaralar. Bundan sonraki süreç için parti üyesi olmayan arkadaşlarımız seçim mahallînde motivasyon teknikleri uygulamasını yadırgıyoruz. Ve bunu yapmamaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Aynı şekilde devlet memuru arkadaşlarında bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyorum. Resmi araçların seçim mahallerinde motivasyon aracı olarak kullanılması farklı. Motivasyon partimize yarardan çok zarar getirdiğini hatırlatmak istiyorum. CHP seçmenin bu tür telkinlere ihtiyacı yoktur. Etik değerlerimizi korumak istiyoruz. Sosyal medyada maksadını aşan davranışlar tarafımızca asla uygun görülmemektedir. Bunlar partimize yarar değil, zarar veriyor. Sonuçta seçim olacak birileri kazanacak birileri kaybedecek. Ama bizim için önemli olan o seçilecek kadrolar, delegeler, onlardan seçilecek delegeler, kongre delegeleri, bunlar bizi önümüzdeki süreçte yerel ve genel seçimlerde temsil edecekler. Biz seçilirken bu kadroların yıpranmamasını istemiyoruz. Tekrar söylüyorum bu seçimde bölünerek değil, güçlenerek çıkmalıyız” ifadelerine yer verdi.
(Şebnem Özer)
Paylaş