Biri biterken öbürü başlıyor

469

 Çanakkale 1`nici İdare Mahkemesi Cengiz`in Holding tarafından işletilmek istenen Halilağa altın-bakır madenine verilen ÇED raporunun yürütmesini durdurdu. TEMA Vakfı ve Çan Çevre Derneği tarafından açılan davada projenin faaliyete geçmesi durumunda telafisi imkansız zararlara yol açacağını belirtilirken, itiraz hakkı kapalı olarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. TEMA Vakfı tarafından kararla ilgili olarak yapılan açıklamada "Tüm karar vericileri, zengin biyolojik çeşitliliği, ormanları, tarımı ve kültür alanları ile ülkemizin kadim coğrafyalarından birisi olan Kaz Dağları Yöresi`ne sahip çıkmaya çağırıyor, bölgenin kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz" denildi.

3.5 milyon ağaç kesilecekti
Halilağa bakır-altın madeni projesinnin gerçekleşmesi durumunda: 51 bin 660 dönümlük alanda 3.5 milyon ağaç kesilecekti. Milyonlarca yaban hayvanının yuvası yok olacaktı. Yılda 4.1 milyon ton su kirletilecekti.

Ayvacık`ta uranyum arandığı iddiası
Kazdağı eteklerinde bulunan Ayvacık`ın Arıklı köyü yakınlarında MTA tarafından başlatılan maden arama sondajları tedirginlik yaratırken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, MTA`nın sondajlarla uranyum ve toryum aradığını söyledi. Doğan, "Sondaj makinesi son sürat çalışıyor. Ruhsat alanı çok büyük, Nusratlı, Arıklı, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı köyleri proje alanına çok yakın. Ruhsatta 4. sınıf madencilik deniyor ama biz uranyum ve toryum arandığını öğrendik. Tabii çok endişeliyiz. Hem çevre, hem sağlık, hem arkeolojik eserlerin zarar göreceğini düşünüyoruz" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş