Biraz erken olmadı mı?(!)

Çanakkale savaşlarının 100. yıl kutlamaları nedeniyle beklentilerin boşa çıkmaya başladığı şu günlerde 100. yıl ajansının kurulmasına ilişkin açıklama AKP İl Örgütünden geldi.
Eski Vali Güngör Azim Tuna zamanında başlayan çalışmalar Vali Ahmet Çınar ile de sürdürülmüş her nedense, tüm bu çabalar karşısında hükümet cephesinde bir adım atılmamıştı.
100. yıl ajansının kurulması umudu rafa kalkarken Vali Ahmet Çınar çalışmalarını sürdürmüş 2015 Koordinasyon Merkezi kurulmuş, Çınar’ın kişisel çabalarıyla birçok sivil toplum örgütü ve şirkete 100 yıl nedeniyle proje üretmeleri konusunda çağrılar yapılmıştı.
Ajans kurulması için başlayan çalışmalar sönümleyince 100. yıl konusunda kentin beklentileri de zaman geçtikçe olumsuzlaştı.
Birde 100. yıl nedeniyle Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin katılım sağlayacak kişi sayısına kota getirmesi moralleri iyice bozdu.

956
100. yıl kutlamalarına 10 ay gibi kalan bir sürede AKP İl Başkanlığı tarafından 100. yıl ajansının kurulması açıklaması kafalarda soru işareti oluşturdu.
Henüz bu ajansın yapısı, bütçesi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.
100. yıl kutlamaları konusunda ajans fikri ortaya atıldığında kentin beklentileri de farklılaştı, 100 yıl kutlamalarının kentin ekonomik gelişmesine katkı sunacak kalıcı gelişmelere zemin olması anlayışı gelişti.
Yeni yatırımlar ile Çanakkale’nin turizm potansiyelinin geliştirilmesinden, bir yıla yayılacak çeşitli etkinliklerle 100. yıl kutlamalarının Çanakkale tanıtımı için bir avantaja dönüştürülmesi beklentiler arasında yer alıyordu.
Uzun bir süre bu konuda hiçbir açıklama yapılmazken, sonrasında 100. yıl kutlamalarının Orman Bakanlığının sorumluğunda Gelibolu Milli Park kapsamındaki yatırımlar temelinde sürdürüleceğinin bildirilmesi sonrasındaki bu gelişme, ajansı şimdi tartışılır hale getirmiştir.
Açıklanan 100. yıl ajansı tribünlere oynayan göstermelik bir fonksiyondan öte bir varlık gösteremeyecek gibi gözükmektedir.
Bu arada bu gelişme, birilerine yeni rant alanları yaratma noktasındaki kaygıları da geliştirmiş bulunmaktadır.
Sürecin gelişiminin izleri böylesi bir algıya yol açmaktadır.
Ajans kurulması fikri gündeme geldiğinde bu ajansın temel stratejisinin sadece 100. yıl kutlamalarını organize etmek olmadığı, bizzat 100. yıl dolayısıyla Çanakkale’nin özelikle turizm alanında gelişmesinin aracısı olması gerektiği ortak bir irade olarak kaydedilmişti.
Ajans bu kapsamda kentin turizm yatırımlarının geliştirilmesine öncülük etmesi, yine bu hedefle yakından ilgili olarak Çanakkale’nin uluslararası tanıtımına destek olması gibi acil görevler üzerinden yapılandırılması gereği belirlenmişti.
Özetle Çanakkale, 100. yıl ajansına büyük bakıyordu.
Ama şimdi karşımıza henüz ne olduğu belli olmayan, gecikmiş bir zamanlama ile ortaya çıkmış bir ajans çıktı.
Mevcut gelişmeler; bir yasak savma kabilinden bir işin yapıldığı görüntüsü vermektedir.
Ajansın da bundan sonra yapabileceği şeyler son derece sınırlıdır.
Çanakkale bir fırsatı daha tepmiştir.
Konuşup da adım atamayan bu kentin hastalığı bir kez daha tecelli etmiştir.
100. yıl kutlamaları Çanakkale’nin turizm alanındaki gelişimine hizmet edecek bir eylem planı olmaktan çıkmış, klasik bir tören seremonisine dönüşmüştür.
Bu saatten sonra kurulan 100. yıl ajansı da, ancak kutlama törenleri organizasyonu yapan bir özelliğe sahip olur.
Stratejik hedefler konusundaki gelişime herhangi bir katkısı olmaz.
Yerel seçimler sürecinde Çanakkale Belediyesini 100. yıl için neler yaptınız gibi bir mantıkla eleştiren AKP, yine yasak savma ve göstermelik yaklaşımıyla Çanakkale`nin ihtiyaçlarını es geçmiş, tribünlere oynayan yeni bir şovun adımlarını atmıştır.
İşte bundan dolayı ‘12 yıldır AKP iktidarının Çanakkale için yaptığı bir şey yoktur’ değerlendirmesi bir kez daha haklılık kazanmaktadır.
Bu saatten sonra kurulan 100. yıl ajansı bakalım kimlere neler kazandıracak, izleyeceğiz…
Paylaş