Bir varmış bir yokmuş!

Karabiga`da faaliyetine başlayan ancak mahkeme tarafından “ÇED yürütmeyi durdurma” kararı verilen termik santralle ilgili olarak yeni iddialar gündeme geldi. Geçtiğimiz haftalarda termik santralin bulunduğu alan 2B`ye alındı. Ormanlık olanların orman vasıflarını kaybettiğine hükmedilen 2B ile artık, termik santralin bulunduğu alan orman değil! Kül depolama alanı ise Çanakkale Örnek Ormanı!

1215
Karabiga termik santralinde yaşananlar tam anlamıyla “Bir varmış bir yokmuş” dedirtiyor. İddialara göre önce “özel orman” olan alan, apar-topar 2B`ye alınıyor, ormanlık vasfı “kaybettiriliyor” sonrasında termik santralin kül depolama alanı olarak kullanacağı alan ise garip bir şekilde fidan dikimi ile “Çanakkale Örnek Ormanı” oluyor. Biga`ya bağlı Karabiga beldesinde Alarko`nun da iştirakçisi olduğu, Alarko-Cengiz Enerji ortaklığı ile faaliyet gösteren CENAL Enerji, Karabiga`da tartışılmaya ve tepki çekmeye devam ediyor. Daha önce ÇED sürecini tamamlayarak `Olumlu` rapor alan CENAL Enerji, geçtiğimiz haftalarda Çanakkale İdare Mahkemesi`ne açılan “ÇED İptal” davasında “ÇED yürütmeyi durdurma” kararı ile karşılaştı. Alarko tarafından durum KAP`a (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) bildirilirken, söz konusu şirket itiraz hakkını Edirne Bölge İdare Mahkemesi`ne yaptığı başvuru ile kullandı. Bunun üzerine Edirne Bölge İdare Mahkemesi, ilgili şirketin “ÇED yürütmeyi durdurma kararı” itiraz başvurusunu reddetti. Şirket Karabiga`daki çalışmasını sonlandırırken, hakkında çıkan bazı iddialar ise şirketi kent gündeminde tutmayı yetti.
 
2B operasyonu mu?
Söz konusu şirketin Karabiga`daki Kadıoğlu Çiftliği arazisi yanında bulunan termik santral enerji üretim merkezinin daha önce “Özel orman” olan alanda bulunduğu ileri sürüldü. İddialara göre, bununla ilgili çalışma yapılması için Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü`nden görevlendirilen 105 nolu Orman Kadastro Komisyonu çalışmalarını sürdürdü. Buraya kadar her şey normal iken, bundan sonrasında işler biraz karışıyor. Çalışmalarını tamamlama safhasına gelen 105 nolu Orman Kadastro Komisyonu ani bir kararla görevden alınarak yerine Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü`nden 111 nolu Orman Kadastro Komisyonu getirilerek, söz konusu komisyondan çalışma yapılması isteniyor. Bu görev değişikliğinin ardından termik santralin üretim merkezinin bulunduğu alan için 2B kararı çarçabuk veriliyor! Yani termik santralin üretim yapmayı planladığı alan “Orman vasfını yitirmiş alan” oluveriyor.
 
Kül deponi alanı, Çanakkale Örnek Ormanı mı?
İddialar bu kadarla da sınırlı kalmadı. CENAL Enerji`nin mayıs ayında yaptığı ve olaylı geçen ancak “olumlu” raporu olan ÇED toplantısını yaptığı kül depolama alanının da izinsiz olduğu ileri sürüldü. İzinsiz yere ÇED olumlu kararının nasıl alındığı merak konusu olurken, iddiaların daha ilginç tarafı ise söz konusu termik santral şirketinin kül depolama alanı olarak kullanacağı alanın, kısa bir süre önce ağaçlandırılma çalışması kapsamına alındığı iddiasıydı. Öyle ki ÇED sürecinde alan ağaçlandırılma çalışmaları kapsamında fidan dikimine ev sahipliği yaparken, buranın “Çanakkale Örnek Ormanı” olarak lanse edildiği iddiaların farklı bir boyutu!
 
Çevreciler tepkili
Çanakkale Çevre Platformu, Biga Çevre Derneği ve Karabiga Çevre Platformu konuyla ilgili iddiaların bilgisine sahip olduklarını ifade ederek, “Her yönüyle hukuksuz, her yönüyle uygunsuz olan bu yatırımın bir an önce durdurulması gerektiği” söylendi. Karabiga`nın başta doğasının ve tarihsel kimliğinin yok edileceğinin akademisyenler tarafından söylenmesine rağmen, devam eden bu yatarım ile kısa, orta ve uzun vadede, başta Karabiga halkı olmak üzere, Biga ve Biga Yarımadası`nda yaşayan tüm canlıların tehlikede olduğu ifadeleri kullanılıyor.
Paylaş