Bir tepki de Akgün’den

İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili ve MHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Halil Rüştü Akgün, Bakanlar Kurulu`nun aldığı karar doğrultusunda işgaliye fiyatlarını arttırmasının esnafı çok ciddi sıkıntılar içerisine sokacağını söyledi.

607
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın gündeme getirdiği işgaliye fiyatlarını artttıran Bakanlar Kurulu kararına, bir tepki de MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün`den geldi. İl Genel Meclisi`nin Ocak ayı toplantısında gündem dışı söz alan Akgün, işgaliye fiyatlarını arttıran Bakanlar Kurulu kararına sert tepki gösterdi. AKP hükümetinin esnafı ciddi bir şekilde ekonomik sıkıntıya sokacak olan Bakanlar Kurulu kararını ivedi olarak düzeltip, işgaliye fiyatlarını belirleme yetkisinin yerel yönetimlere devredecek uygulamaları bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Akgün; “Tekelci kapitalist zihniyet maalesef kuralları gereği küçük işletmeleri yok etmek üzere bir plan yapmış. Sistemde bunun üzerine çalışıyor. Türkiye`de de küçük işletmelerin varlıklarının devamı noktasında büyük sıkıntı yaratacak yeni bir karar alındı. Bildiğiniz gibi bu işletmeler dükkanlarının önünde belirli bir mekanı kullanıyorlar ve bunun karşılığında da belediyenin belirlemiş olduğu bir işgaliye bedelini belediyelere yatırıyorlar idi. Bu bedelleri belirlemek üzere yetki o yörenin belediyesine ait. Ancak Anayasa Mahkemesi`nin iptali üzerine bu yetki Bakanlar Kurulu`na verildi. Bakanlar Kurulu da Türkiye genelinde standart rakamlar belirledi. Örnek veriyorum; metrekareye 50 kuruş olan yerler 2,5 liraya çıktı. Dolayısıyla bu yükseklik ve Türkiye`nin her yerinde aynı fiyatların uygulanma kararı öncelikle ekonomik hareketliliğin az olduğu yani ekonomik hareketin çok olmadığı gelişmemiş bölgelerde veya yeni gelişmekte olan illerde ve ilçelerde küçük esnafın çok ciddi oranda mağdur etmiş durumdadır. Hükümetin ivedi olarak bu kararı tekrar düzenleyip bu fiyatları belirleme yetkisinin yerel yönetimlere devredecek uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Çünkü, merkezi idareden belirlenecek olan işgaliye rakamlarını Türkiye`nin her bölgesinde uygulayamazsınız. Uygularsanız da eğer, adaleti sağlayamazsınız” dedi.
 
“Esnafı yok edersiniz”
“Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim önerimiz, öncelikli olarak işgaliye fiyatlarını belirleme yetkisinin yerel yönetimlerde olma zorunluluğudur” diyen Akgün; “Ayrıca Bakanlar Kurulu bu fiyatları standart bir fiyat değil, alt limit ve üst limit belirlemelidir. Alt limit ve üst limit arasında da belediye meclisleri kendi şehrinin ekonomik verimliliğine ve değerine göre belediye meclisleri tarafından belirlenmesi bir zarurettir. Aksi yapıldığı takdirde ancak ve ancak tekelci sistemin emrine girip, onun istediği şekilde esnafı yok edersiniz. Biz buradan hükümetin bu noktada bir an önce gerekli düzeltmeleri yapması çağrısında bulunuyoruz. Çanakkale esnafının zaten AVM`ler nedeniyle çok ciddi bir geçim sıkıntısı ile karşı karşıya bulunduklarını da dikkate alır isek, bu karar da ayrıca küçük esnafımızı çok ciddi ekonomik sıkıntılar içerisine sokacaktır” şeklinde konuştu.
Paylaş