havadurum

Bir isyan da Çardak’tan!

Çanakkale`de çevre ve yaşam mücadelesinde haklarını korumaya, haklarına yönelik `gasp` olarak gördüğü yatırımlara karşı çıkmaya devam ediyor. Çardak`ta bir futbol sahasının bitişiğinde bir GSM operatörü tarafından yapılmak istenen baz istasyonu halkın tepkisi ile karşılaştı. Çardak halkı, kendilerinin ve özellikle de çocuklarının sağlığını tehlikeye atacağını iddia ettikleri baz istasyonuna karşı başlattıkları imza kampanyası ile birlikte basın açıklaması yaptılar.

1112
 
 
Bir GSM operatörü tarafından Lapseki`ye bağlı Çardak beldesinde kurulması planlanan baz istasyonu, Çardak halkının tepkisi ile karşılaştı. Baz istasyonu için beldede bulunan bir futbol sahasının yakınına dökülen betonun etrafında toplanan çok sayıda vatandaş, durdurulması ya da halk sağlığını tehdit etmeyecek bir yere yapılması için tepkilerini dile getirdiler. Çardak Belediyesi’nin baz istasyonu için izin verdiği alanın çocukların spor yaptığı futbol sahasının bitişiğinde, beldenin en işlek caddesi üzerinde, evlerine ve her gün gittikleri çay bahçelerine yakın olmasına karşı çıkan Çardaklılar, “Bu baz istasyonunu burada istemiyoruz” dediler. Orada bulunan Çardaklılar adına açıklamada bulunan Halil Özçelik; “Çardak Çamlığı ve Kumluğu, yanındaki Lagün Gölüyle birlikte yörede ünlenmiş mesire yerlerinin başında gelmektedir. Çardak çamlığı burada yaşayan çoluk-çocuk herkesin hemen her gün ziyaret ettiği, dinlendiği bir yerdir. Yine Çardak Kumluğu ve Lagün gölü de insanların denize girdiği, yılın belirli günlerinde şifa bulmak için kuma gömüldükleri kutsanmış alanlardan biridir. Ayrıca Çardak Çamlığında doğal olarak çimlenmiş spor alanı bulunmaktadır. Gençler ve çocuklar burada spor yapmaktadırlar. Geleneksel Çardak panayırı ve güreşleri de burada yapılmaktadır. Çardak Çamlığı tüm çevresiyle güzel olaylara olanak sağlayan bir yerdir ve bu özelliğiyle korunmalıdır. Şimdi bu alanın tam ortasına futbol alanının kale arkasına Çardak Belediyesinin izniyle bir baz istasyonu kurulmaya çalışılmaktadır. İnsan sağlığı için olmazsa olmaz derecede önemli olan spor ile insan sağlığım tehdit eden baz istasyonu yan yana düşünülebilir mi? Bu istasyonun buraya kurulmasında en önemli gerekçe ise baz istasyonunu kuracak firmanın Çardak Spora yapacağı yardım gösterilmektedir” dedi.
 
 
“Çardak Belediyesi sorumlu davranmalı”
“Baz istasyonlarının yaratacağı manyetik alanların iki önemli etkisi olduğu bilinmektedir” diyen Özçelik, “Biri ısıl etki; bu etki özellikle çocukların, yaşlıların ve hastaların sağlığım bozacak etkiler yapmaktadır. İkinci etkisi ise kimyasal etkidir. Bu etki canlı yapısının en önemli maddesi olan proteinin yapısını bozmaktadır. Bunun sonucunda da hücre zarlarında delinmeler, sinir hücrelerinde bozulmalar gibi olumsuz etkiler görülmektedir. Bu olumsuzlukların yarattığı en önemli sorunlar; uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, baş ağrısı ve dönmesi gibi sorunlardır. Ayrıca daha kötüsü Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarına da neden olduğu söylenmektedir. Çardak Belediyesi bu konuda çok duyarlı davranarak 2012 yılında önceki dönemde verilmiş izinleri dolan baz istasyonlarını söktürmüş, belde dışına taşıtmıştır. Yine Eskişehir Tepebaşı Belediyesi de 2011 yılında sözleşmesi biten baz istasyonlarını belde dışına çıkarmıştır. Çardak’ta da ileride böyle durumlara gerek kalmaması için Çardak Belediyesini duyarlı ve sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Çardak Spora yapılacağı söylenen yardım karşılığında bile olsa bu eşsiz güzellikteki alanın ortasına baz istasyonu kurulması bağışlanamaz yanlış bir davranıştır. Çünkü yörede yaşayan, bebeklerin, çocukların, gençlerin, yaşlıların ve kısacası tüm insanların hatta tüm canlıların sağlığı riske atılarak böyle bir istasyonun buraya yapılmasına göz yumulamaz. Belediyelerin görevi yönetimini üstlendikleri bölgede yaşayan halka sağlıklı bir çevre, huzurlu bir yaşam sağlamaktır. Bu nedenle Çardak Belediyesini, siyasi düşüncesi ne olursa olsun Çardak`ta yaşayan herkesi etkileyecek bu yanlış karardan dönmeye, baz istasyonu için belde halkım etkilemeyecek şekilde yerleşim alanları dışında bir yer bulmaya, alacağı kararlarda sağ duyulu davranmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Paylaş