Bilgiyi doğru kullanmak

Bilgilenme bir süreçtir.
Bu sürecin en önemli dilimi “analiz etme” halkasıdır.
Günümüzde bilgiye ulaşmak özellik ile internet gibi bir kaynak nedeniyle eskiye göre daha kolaydır.
Bu kolaylık ne yazık ki; ‘kopyala yapıştır’ yöntemi ile, analiz etme sürecinden koparıldığından bilgilenme süreci ‘ bilgi kirliliği’ gibi bir dönüşüme uğramaktadır.

630
Bu konu gazeteci meslektaşlarımız için de oldukça önemlidir.
Kamuoyunu bilgilendirme görevi ile hareket eden gazeteciler ulaştıkları verileri analiz etmeden kamuoyunun gündemine sundukları zaman ; komik görüntülere sebep oldukları gibi, inandırıcılıklarına da gölge düşürmektedirler.
 
Geçenlerde bir yerel gazetede okuduğum haber ile şaşkına döndüm.
Gazete Esenler Mahallesine yapılacak semt pazarı projesini haberleştirmişti.
Esenlerde semt pazarı açılalı nerdeyse 2 ay oldu.
Hala bu pazarın proje haberini vermenin anlamı nedir bilemiyorum.
Bir kopyala yapıştır operasyonu olsa gerek…
 
Yine Çanakkale Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan ÇED duyuruları ile ilgili yapılan bazı haberler var.
Bu haberler de, aynı şekilde doğru analiz edilmeden yapılan haberler olarak; yanlış sonuçlar doğuracak şekilde kurgulanmış.
ÇED sürecinin tamamlandığına ilişkin verilmiş bu haberler biraz araştırılmış olsa idi; sitedeki duyuruların başka bir süreçte yapılmış duyurular olduğunun farkına varılabilirdi.
 
Yine Çanakkale ‘de yayın yapan bir haber sitesi Çanakkale’de  en çok takip edilen sitenin kendi siteleri olduğu bilgisini okuyucuları ile paylaşmış.
Buna ilişkinde Alexa adlı web sitesinin verilerini temel almış.
Kendilerinin Alexa verilerine göre birinci olduklarını söyleyen arkadaşlar  “canakkaleolay .com”  internet sitesi için Alexa tarafından gösterilen 307.445  olan küresel rank kriteri için  bir açıklama yapmaları gerekir.
Burada biz arkadaşlarımızın iyi niyetlerinden şüphe etmiyoruz
Olay Gazetesi verileri için  onlar   “canakkale.net” adres verileri ile hareket ettikleri için böyle  bir yanılsama içersine girmişler..
 
Anlaşılıyor ki; kamuoyunu bilgilendirme görevi ile hareket eden bizler bilgiyi iyi analiz etmek zorundayız.
 
Bir de bu alanda kötü niyet ile hareket edenler var ki; bu girişim son derece tehlikeli.
Bakın, hafta sonu YGS  sınavlarında bir görevlinin kendisine ulaştırılan bir bilgiyi yanlış kullanması sonrasında genç bir kızın geleceği ile oynanmıştır.
 
Kopya çekilmemesi önlemlerine bağlı olarak alınan tedbirler, doğuştan şeker hastası olup, sürekli yanında insülin pompası taşımak zorunda olan bir öğrencinin insülin pompası ile sınava alınmamasına  ne demeli?
 
Analizden yoksun,insülin pompası ile kopya çekilebileceği varsayımı ile hareket eden bir  yaklaşımın olduğu bu ülkede su ve gazı bedava kullanmak için meydanlara çıkmaktan başka bir tercihin olmadığını düşünüyorum.
 
Meydanlardaki sıkılan gaz ve sudan şimdilik para alınmıyor.
Yıllardır  meydanlarda bir kamusal hizmet yapılıyormuş da haberimiz yok.
Neyse şaka bir yana, ama her şakanın ciddi bir yanı vardır derler ya…
Elektrik benzin, doğal gaz ile başlayan ardından birçok ürüne sirayet edecek bu zamlara karşı meydanlara çıkmaktan başka bir çare yok.
Gaz ve tazyikli su yemek pahasına…
Paylaş