31 Mart Yerel Seçimleri’nde Biga Belediye Başkanı seçilenAlper Şen ilk kez gazetecilerle bir araya geldi. Biga Belediyesi'nin 31 Mart 2024 tarihi ile birlikte toplam borcunu kamuoyuna açıklayan Şen, “Bu gidişata göre ihtiyaç olduğu anda bu yetkilerimizi kullanacağız. Evet, bir şey satılabilir. Ne için satıldığı önemli. Beşinci senemizin sonunda önemli olan bunun yerine bir şeyler koyup koyamamak” dedi.
Biga Belediye Başkanı Şen, belediyeye ait sosyal tesislerin zarar ettiğini ve zarar etmesinin önüne geçecek bir çalışma hedeflediklerini ifade ederek önümüzdeki haftaya işaret etti. Biga Belediyesi'nde çalışan sayısının 500 olduğu ifade edilirken, çalışanların maaş ödemelerinin belediye bütçesinde payın yüzde 46 olması dikkat çekti. Basın toplantısına Şen'in yanı sıra Biga Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tulnay, Biga Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Nurullah Erden, Biga Kent Hizmetleri AŞ Müdürü Ahmet Turhan, CHP Biga İlçe Başkanı Cemal Mantar, Biga İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Sezen, CHP'li yöneticiler ve belediye meclis üyeleri katılım gösterdi.
Biga Belediyesi'nin borcu 316 milyon 506 bin 182 lira olarak; Biga Belediyesi'nin şirketi olan Kent Hizmetleri AŞ'nin borcu ise 94 milyon 135 bin 827 lira olmak üzere 410 milyon 642 bin 9 lira borcu olduğunu açıkladı. Şen, ayrıca 125 milyon lira borcun kısa vadede, 175 milyon lira borcun ise uzun vadede olduğunu belirterek, belediye ve şirketin tahakkuk eden ve tahsil edilmemiş alacaklarını ise 37 milyon 811 bin 484 lira olduğunu açıkladı. Bankalarda ise 2 milyon 242 bin 112 lira olduğu ifade edildi.
Biga Belediye Başkanı Şen belediyenin borç durumuyla ilgili, "Bu tabloyu ortaya koyduğumuzda biz şu yorumu yaptık. Durum ne bize seçim döneminde bahsedildiği kadar iyi, ne de genel kanı olarak herkesin beklentisi kadar kötü. Ama üzerinde hassasiyetle, çok ciddi bir şekilde durulması gerçeği de önümüzde duruyor. Çok dikkatli, çok disiplinli ve çok planlı hareket etme zorunluluğumuz var. Söylenen kadar iyi olması tahmin ettiğimiz bir şeydi. Kısa vadeli borçların bir miktar fazla olması bizi özellikle bu 1 senelik süreç içerisinde ciddi anlamda yoracak" dedi.
Biga Belediye Başkanı Şen, Halk Ekmek'in kapandığını, bakıma alınan otoparkın, kafelerin yeni fiyat çalışmasıyla ve yeni organizasyon yapılarıyla pazartesi gününden itibaren hayata geçeceğini duyurdu.
Belediyeye ait işletmelerin her ay düzenli olarak zarar ettiklerini kaydeden Şen, “Şirketimiz bünyesindeki iktisadi işletmelerimizin tamamı her ay zarar eder durumda. Örnek vermek istiyorum. Halk Ekmek denilen yapı örneğin. Son 4 ayı çıkardık. Ocak ayında 34 bin lira. Şubat ayında 31 bin lira. Mart ayında 22 bin 500 lira. Nisan ayında yaklaşık 21 bin lira zarar. Üretimin olmadığı bir satış sistemi, personel giderleri ve her ay düzenli zarar eden bir işletme. Mezbahamız her ay yaklaşık 350 bin lira civarında zarar ediyor. Ocak ayında 398 bin lira, Şubat ayında 432 bin lira, Mart ayında 133 bin lira, Nisan ayında 383 bin lira zarar etti. Kültür kafe her ay düzenli olarak yaklaşık 150 bin lira zarar ediyor. Örneğin otoparkımız her ay düzenli olarak yaklaşık 200 bin lira zarar ediyor. Diğer işletmeler de aynı. Kavaklık parkı, belediye çay ocağı gibi. Yapı böyle olduğu sürece bu tabloların oluşması son derece normal. Para kazanma ayrı bir konu. Ama buralardan bizim en azından zarar etmememiz lazım. Zarar etmesek bile kardayız. Bu yapıların düzenlenmesiyle alakalı çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.
Şen, belediyede çalışan personel sayısının 500 olduğunu söyleyerek, "Geldiğimiz günden itibaren hiçbir çalışan arkadaşımızı işten ayırmadık. Sadece 4 arkadaşımız bizle çalışmak istemediklerini belirttiler. Yollarımızı ayırdık. 3 arkadaşımız da emekliye ayrılmak üzere dilekçelerini verdi. Kalan personelimizin tamamıyla çalışmaya devam ediyoruz. Faydalı olabilmesi için kurum içinde bir takım yer değişiklikleri yaptık. Bundan geri adım yok. Şu anki personel maaşlarımızın bütçeye oranı yüzde 46. Temmuz ayında yapılacak sendika anlaşması sonrası bu oran yüzde 52'ye çıkacak. Yasal sınırımız yüzde 40. Bizim sınırımız yüzde 30. Kurmaya çalıştığımız sisteme ayak direyen, sorumluluğunu yerine getirmeyen olursa bu kez ona göre hareket edeceğiz. Şu an öyle bir tablo yok. Bütün personelime güveniyorum" ifadelerini kullandı.
İller Bankası payının her ay azalış eğiliminde olduğunu kaydeden Şen, “Merkezi idareden payımıza düşen rakam her ay bir azalış eğiliminde. Ocak ayında 41 milyon lira, Şubat ayında 27 milyon 500 bin, Mart ayında 32 milyon 500 bin lira, Nisan ayında 25 milyon 500 bin lira ve Mayıs ayında 25 milyon 500 bin lira oldu. Bunlara müdahale etme şansımız yok. Gelene göre hareket etme sorumluluğumuz var. Örneğin bu ay 25 milyon 500 bin lira payımıza düştü. Personel maliyetimiz 31 milyon lira. Son derece dikkatli, son derece her kuruşun hesabını yapabilir bir durumda hareket etme sorumluluğunu bizler hissediyoruz. Memleketimizin ekonomik durumu da bu işlerin içinde etken. Ama yorgan ayak denklemini ve atasözümüzü akılda tutacaksak, biz bu şekilde devam edecek şekilde hareket edeceğiz” diye belirtti.
“Acil olmayan hiçbir konuda harcama yapmıyoruz” sözlerine dikkat çeken Şen, “23 Nisan, 19 Mayıs gibi etkinlikleri kendi imkanlarımızla, memleketimizin kendi yetiştirmiş olduğu değerlerle planlama gibi bir tavrımız oldu. Bu şekilde de devam edecek. Örneğin 19 Mayıs'ta marka bir sanatçıyla konser yapmayacağız. Ama 4 güne yayılan, bizce çok kaliteli bir etkinlik takvimini pazartesi günü açıklayacağız. Böyle devam edecek olursa, 29 Ekim'lerde, 18 Eylül'lerde de bu tavrımız devam edecek" ifadelerini kullandı.
Biga Belediyesi'nin Vergi Dairesi'ne SSK borcu bulunmazken; Biga Kent Hizmetleri AŞ'nin ise 3 milyon 646 bin 319 lira Vergi Dairesi'ne, 77 milyon 233 bin 246 lira SGK borcumuz bulunuyor.
Belediye Meclisi'nden satış yetkisi aldıklarını belirten Şen, “Önceki dönemin işlerini de takip ediyoruz. En önemli işimiz ana isale hattı imalatı. Orada şu bilgiyi vermek istiyorum. Biga Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla yapıldığı ve yapılma gücü olduğu söylenen yapıda tablo hiç öyle değil. Şu anda üçüncü hak edişi yapıldı. 15 milyon liranın 4 milyon lirasını ödeyebildik. Daha 9 milyon lira aktarmamız lazım. İşin tamamının Temmuz sonu bitmesi için müteahhit arkadaşımızla görüşüyoruz. Ancak yıl sonuna kadar 45 milyon lira da ödeme yapma yükümlülüğümüz olacak. Kabaca yıl sonuna kadar 80 milyon lira para bulma zorunluluğumuz var. Devletimizin kurumlarına, çalıştığımız bankalara taleplerimizi ilettik. Belediyemizin gayrimenkullerinin satışı için encümenimize yetki aldık meclisimizden. Bu gidişata göre ihtiyaç olduğu anda bu yetkilerimizi kullanacağız. Evet, bir şey satılabilir. Ne için satıldığı önemli. Beşinci senemizin sonunda önemli olan bunun yerine bir şeyler koyup koyamamak" diye belirtti.
(DAMLA YELTEKİN)