Beyaz'dan tütün ve tütün ürünleri hakkında uyarı

Biga Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kadir Beyaz yaptığı açıklamalarla 31 Mayıs Dünya “Tütünsüz Gününe” dikkat çekti.

1177

Dr. Kadir Beyaz; “Tüm dünya ülkelerinde, her yıl 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanır. Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılında bu günü, sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için etkinlik günü olarak belirlemişlerdir.Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamaktır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir” ifadesine yer verdi.

“Tütün ve tütün ürünlerinin zararlı etkileri”

İçinde 50’ den fazlası kanser yapıcı 4.000’ den fazla kimyasal madde bulunduğunu vurgulayan Dr. Kadir Beyaz; Tütün ve tütün ürünleri kullanımı; cilt bozukluğu, dişeti hastalıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinde hasar, ani bebek ölümleri, kalp ve damar hastalıkları, kısırlık ve birçok kanser türüne sebep oluyor. İçinde 50’ den fazlası kanser yapıcı 4.000’den fazla kimyasal madde bulunan sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel tütün dumanına maruz kalmanın güvenilir bir eşik dozu yoktur. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır” dedi.

Elektronik sigaralar masum değil!

Biga Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kadir Beyaz nargile ve elektronik sigara gibi masum olduğu düşünülen ürünlerin kullanımı son yıllarda artış eğilimi gösterdiğine dikkat çekerek; “Nargile ve elektronik sigara gibi masum olduğu düşünülen ürünlerin kullanımı son yıllarda artış eğilimi gösteriyor. Nargile kullanımı bütün diğer tütün ürünleri gibi zararlı olmakla kalmayıp, ayrıca, Hepatit B ve tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasında risk faktörü olarak gösteriliyor. Sigara deneyen her 5 kişiden 3’ü sigara bağımlısı oluyor. Bu nedenle genç neslin tütün ile mücadele bilincine hakim bir şekilde yetiştirilmesi büyük önem taşıyor. Sigara bağımlılarının büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Eğer siz de bu kişilerden biriyseniz fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız merak etmeyin sigarayı bırakabilirsiniz. Sigarayı bırakmak isteyenler Alo 171 sigarayı bırakma hattından veya kendilerine en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniklerinden yararlanabilirler” dedi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş