Berkin Çanakkale’de binlere umut oldu...

Gezi eylemleri sırasında başına isabet eden gaz kapsülü ile ağır yaralanan ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde 269 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan, milyonlar insanı yasa boğdu. Gezi direnişinin sembol isimlerinden biri olan Berkin Elvan Çanakkale`de düzenlenen eylem ve yürüyüşlerle de anıldı. Eylemlerin hedefinde ise AKP iktidarı ve “Emri ben verdim” dediği ileri sürülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vardı.

763
 
16 Haziran günü Gezi Parkı protestoları sırasında evden ekmek almak için sokağa çıkan, ancak başına isabet eden gaz kapsülü nedeni ile ağır yaralanan 269 gün boyunca da yaşam mücadelesi vererek herkese umut olan, “Umudun çocuğu” denilen Berkin Elvan`ın yaşamını yitirmesi büyük üzüntü yarattı. Tüm Türkiye`de, Avrupa`nın birçok ülkesi başta olmak üzere dünya genelinde haber ajanslarının birinci haberi olan, düzenlenen eylemlerle anılan Berkin Elvan, Çanakkale`de de anıldı. Önceki gün üç kişinin oturma eylemi ile başlayan, akşam saatlerinde sayısı 5 bini geçen Çanakkalelinin katılımı ile büyük bir mitinge dönüşen anmada Berkin Elvan`a sahip çıkıldı. İskele Meydanı`nda başlayan buluşmaya, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, HDP Belediye Eş Başkan adayları Şeyhmus Arslan ve Rahime Kanilga`nın yanı sıra siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
 
 
Yürüyüşe Çanakkaleliler de tam destek verdi
Yaklaşık 2 binin üzerinde katılımcı ile başlayan yürüyüş, Orduevi Kavşağı`na gelindiğinde 5 bin rakamını aşmıştı. Çanakkale`de anlık gelişen ve tarihi denebilecek kalabalık ile yapılan yürüyüş de AKP iktidarı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sert sözlerle eleştirildi. Berkin`in ölümünden sorumlu tutulan AKP, Başbakan Erdoğan ve emniyet mensupları aleyhinde atılan sloganlara, açılan pankartlara, ıslık ve alkışlara çevreden geçen araçlar kornaları ile, balkonlarına çıkan vatandaşlar alkışları ile ya da balkon lambalarını açıp kapayarak destek verdiler.
 
 
AKP seçim bürosu hedefteydi
Yürüyüş sırasında İnönü Caddesi`nde bulunan AKP seçim koordinasyon binasında asılı bulunan AKP`nin Çanakkale adayı Mehmet Daniş`in dev posteri önüne gelen kalabalık kitle burada protestosunu artırarak sürdürdü. Seçim koordinasyon binasına doğru Berkin Elvan`ın fotoğraflarını gösteren kalabalık kitle, buradaki Daniş posterine yumurta atarak tepkilerini gösterdiler.
 
 
Provokasyon mu?
Buradaki protestolarını sonlandıran kalabalık grup, daha sonra Çanakkale Emniyet Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşüne devam etti. Bu sırada Çanakkale Devlet Hastanesi önüne park etmiş bir AKP ve Mehmet Daniş fotoğraflarının olduğu araç dikkat çekti. Eylemcilerin tepki gösterdiği araç, yine eylemciler tarafından korunurken, araca zarar verilmesi engellendi. Araca hiçbir zarar vermeyen eylemciler, bunun provokatif bir durum olduğunu ifade ederek, “Biz bu oyuna gelmeyiz” dediler.
 
Polis de protesto edildi
Burayı da geçen kalabalık grup, daha sonra Çanakkale Emniyet Müdürlüğü önünde de bir süre durarak protestosunu sürdürdü. Berkin`in ölümünden polisi sorumlu tutan tepkili kitlenin binaya iyice yaklaşması üzerine İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden ile birim müdürleri binanın önüne gelerek eylemi izlediler.
 
AKP il binasına sıkı güvenlik!
Buradan sonra, Demircioğlu Caddesi istikametine giden binlerce Çanakkaleli Yalı Caddesi üzerinden AKP il binası önüne geldi. Polisin bina önünde yoğun güvenlik önlemleri aldığı görülürken binlerce Çanakkaleli, AKP`yi protesto etti. Mümtaz Pirinçciler Meydanı üzerinden eski Kilitbahir Motor İskelesi`nden geçen kalabalık grup, İskele Meydanı`na çıktı. Daha sonra Demircioğlu Caddesi`nin İskele Meydanı`ndan girişini kapatan çok sayıda vatandaş bir süre burada sloganlar atıp marşlar söyledi. Eylem burada sona erdi.
 
 
DİSK iş bıraktı
Berkin Elvan`ın yaşamını yitirmesi üzerine dün bir günlük iş bırakma kararı alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun kararı (DİSK) Çanakkale`de de uygulandı. Çanakkale Belediyesi önünde basın açıklaması yapan DİSK`e bağlı Genel-İş Sendikası üyeleri ve Başkanı Erdinç Uslan, açıklamasında “Artık yeter! Bu ülke halkı sözünü söylemiştir: `Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil!` Vur emri verenler 15 yaşında bir çocuğun 16 kilogramlık cenazesinin ağırlığı altında kalmalıdır. Türkiye halkı Berkin’in ekmeğine ve umuduna sahip çıkacaktır. Gün onurumuza, Berkin’imize sahip çıkma günüdür!” dediler.
 
İskele Meydanı yine kalabalıktı
KESK ve DİSK gibi sendikaların destek verdiği siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşların katıldığı basın açıklaması dün öğlen saatlerinde gerçekleşti. CHP gençliğinin sembolik olarak ekmek dağıttığı eyleme Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile CHP`li Belediye Meclis üyesi Muharrem Erkek de katıldı.
 
 
“Bu ekmeği Berkin götüremedi, sen götür”
Eylem sırasında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Berkin Elvan`ın yaşıtı olan bir çocuğa “Berkin evine ekmek götürmek için sokağa çıkmıştı. Ancak o götüremedi. Ben sana teslim ediyorum. Berkin evine ekmek götüremedi ama sen götür” diyerek ekmeği verdi. Burada yapılan basın açıklamasını BES Şube Başkanı Salih Ersoy yaptı. Ersoy açıklamasında “Gezi direnişi sırasında Başbakan’ın `destan yazmakla` övdüğü polislerin attığı gaz bombası ile yaralanan Berkin Elvan, 269 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Berkin Elvan’ı, faşizme karşı milyonların ayağa kalktığı, Gezi Direnişinde kaybettiğimiz Abdullah Cömert’in, Mehmet Ayvalıtaş’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün, Medeni Yıldırım’ın ve Ahmet Atakan’ın yanına uğurluyoruz” dedi.
Paylaş