"Belediyelere sponsorluğu üzülerek takip ediyoruz"

829
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hicri Nalbant, Tarım Orman İş Şube Başkanı Kamil Aru ve İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül tarafından ortak açıklama yapıldı. Ziraat Mühendisleri Çanakkale Şubesi`nde yapılan açıklamada Kazdağları`nın yüzde 79`unun maden sahalarına ruhsatlandığının TEMA Vakfının Nisan 2020 raporunda belirtildiği ifade edilerek durumun ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Çanakkale`de halen işletmede olan 5 kömürlü termik santralın dışında, 15000 MW`a yaklaşan 16 kömürlü termik santralin daha kurulmak istendiği belirtilen açıklamada Çanakkale`de tarım dostuı yenilenebilir enerjiye geçilmesinin önemine değinildi. Yine Çanakkale`de çevre mücadelesinin dünyanın 4 bir yanında duyulduğu belirtilen açıklamada; Kanada`dan, Avusturalya`dan duyulan sesimizin Çan`dan, Ayvacık`tan, Çardak`tan duyulmadığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Çanakkale`de siyasette sponsorluk döneminin başladığını hiç olmaması gereken şirketlerinin sponsor yapılarak başta belediyelerimiz olmak üzere siyasi kurumları ve siyasetçileri yıprattığını üzülerek izledik..." denildi.
 
"5 Termiğin yanına 16 tane daha kurulmak isteniyor"
Açıklamada; "Çanakkale ve Güney Marmara`nın büyük bölümünün su kaynağını oluşturan Kazdağları`nın yüzde 79`unun maden sahalarına ruhsatlandığı TEMA Vakfının Nisan 2020 raporunda belirtilmiştir. Orman ve su kaynaklarının ticari ranta konu olması tarımsal eko sisteme zarar vermesinin ötesinde yabani yaşamın, toplum sağlığının ve gelecek nesillerin egemenlik haklarının istismar edilmesidir. Bu durumun ciddi bir şekilde değerlendirilmesi ve önlem alınması gerekmektedir. Çanakkale İlinde halen işletmede olan 5 kömürlü termik santralın dışında yörede 15000 MW`a yaklaşan 16 kömürlü termik santralin daha kurulmak istendiği bilinmektedir. Termik santrallerin sera gazları ve yüksek sülfür salınımı asit yağmurlarına sebep olması sebebi ile bitkisel üretim, orman ekolojisi, mera hayvancılığı ve balıkçılık üretimi üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır. Tarımsal üretim açısından çok önemli bir yer olan Çanakkale`de fosil yakıtlar ile çalışan enerjisi santrallerinden vazgeçilerek tarım ve doğa dostu yenilenebilir enerji üretim yöntemleri tercih edilmelidir. Bölgemizde kömürlü termikler ve metalik madencilik nedeni ile son yıllarda oluşan zarar rakamlara sığmayacak kadar ağırdır" denildi. 
"Dünyada duyulan mücadele bazı belediyelerden duyulmadı"
Açıklamada; "Yine konu ile ilgili Kazdağları`ndan yükselen ses son yılların en kitlesel eylemi olmuş, Anadolu`dan, Trakya`dan yankılanan o ses her coğrafyanın sesi olmuş en uzaklardan Kanada`dan, Amerika`dan ve Avusturalya`dan duyulmuştur. Uzun yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemiz klasik siyasetin dışındadır. Son şirket Kazdağları`nı terk edinceye kadar son kömürlü termik santral kapatılıncaya kadar devam edecektir. Son günlerdeki gelişmelere baktığımızda Kanada`dan, Avusturalya`dan duyulan sesimizin Çan`dan, Ayvacık`tan, Çardak`tan duyulmadığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Çanakkale`de siyasette sponsorluk döneminin başladığını hiç olmaması gereken şirketlerinin sponsor yapılarak başta belediyelerimiz olmak üzere siyasi kurumları ve siyasetçileri yıprattığını üzülerek izledik. Yine "bazı siyasetçilerin" yürüttüğümüz onurlu mücadeleye ve eylemlerimize katıldıktan sonra sponsor şirketlerin açılış törenlerine de katılıp kurdele kestikleri dikkatlerimizden kaçmamaktadır. Türkiye`de ve dünyada örnek oluşturan bu mücadele, Çanakkale Belediyesinin sorumluluk anlayışı ve değerli katkıları ile yörede yaşayan dürüst, cesur doğasever insanların ürünüdür. Sponsorların kurdelesini kesenlerin, ikiyüzlülerin doğaya ve bölgeye zarar vermelerini önlemekte artık bizim görev ve sorumluluğumuzdur. İçinde bulunduğumuz yılın dünya çevre günü teması "Ekolojik Restorasyon" olduğunu akıldan çıkarmadan ilkeli mücadelemiz sürecektir" ifadelerine yer verildi. (Eren Aşnaz)

 

Paylaş