Belediyede mutlu son

Çanakkale Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında mutlu son ile biten toplu iş sözleşmesi için imzalar atıldı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici’nin de katıldığı imza töreni ile işçilerin en düşük yevmiye ücreti 40 liraya yükseldi.

662
 
Yaklaşık beş aydır görüşülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri mutlu son ile bitti. Belediye Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen tören ile toplu iş sözleşmesi imza altına alındı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın imzaladığı toplu iş sözleşmesine göre belediyede çalışan işçilerin 32,45 lira olan en düşük yevmiye ücreti 40 liraya yükselirken, sosyal yardımlarda dahil olmak üzere maaşlara ortalama net %19 seviyesinde bir artış sağlandı. Törende bir konuşma yapan DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan; “İşçiler toplu iş sözleşmesiyle Çanakkale Belediyesi’nde yepyeni bir sayfa açıyorlar. Bu sözleşmenin ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz. Hep birlikte daha güzel işlere imza atacağız. Aynı birlik ve beraberlikle arkadaşlarımızın haklarını savunmaya, onları aydınlatmaya devam edeceğiz” dedi.
 
 
“Haklarımızı korumalıyız”
Toplu iş sözleşmesinin önemine değinen DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise; “Toplu iş sözleşmelerinde elde edilen kazanımlar önemli. Ama daha da önemlisi, elde ettiğimiz hakları korumak ve kollamaktır. Dünyanın en önemli toplu iş sözleşmesini yapabilirsiniz. Ancak elde ettiklerimizin korumak için üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Toplumun tüm kesimlerinde olduğu gibi çalışanlara ve emeğe dönük büyük bir saldırı dalgasıyla karşı karşıyayız. AKP 10 yıllık iktidarı döneminde toplumun tüm kesimiyle hesaplaşıyor. Yargı ile Türk Silahlı Kuvvetleri ile hesaplaşıyor. Topumun tüm kesimlerine baskı ve şiddetle korku imparatorluğu yaratıyor. Dünyanın hiçbir yerinde 90 küsur gazetecinin gözaltına alındığı bir ülke yoktur herhalde” diye konuştu.
 
 
Gökhan; “Emek insani bir değerdir”
Sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi örgütlü toplum olmak ve örgütlenmiş sivil toplum kuruluşlarıdır. Özellikle emekçilerin örgütlenmeleri ve dayanışmaları toplumsal mücadelede çok önemli bir yer alır. Çünkü emeğin ve hakların savunulması için örgütlenmek esastır. Emek insani bir değerdir. İnsan elde ettiği değerin sömürüldüğünü hissettiği noktada bütün morali biter ve çöker. Bu da demokrasinin zayıflamasına ve barışın yok olmasına neden olur. Çanakkale Belediyesi’nde birlikte emek üretiyoruz. Üretilen emeğin esas sahiplerisiniz. Çanakkale Belediyesi hızlı bir biçimde başarı üstüne başarı göstermektedir. Bunun sebebi ise belediyenin çalışanlarıdır” dedi.
 
En düşük yevmiye ücreti 40 lira
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bütçeyi dikkate aldıklarını ifade eden Başkan Gökhan, en düşük yevmiye ücretinin 40 lira olarak tespit ettiklerini ifade ederek; “En düşük yevmiye ücretinin 40 lira olması noktasında bir taban ücret tespitinde anlaşmaya vardık. Buna özel hizmet zammı olmak üzere işçilerin eğitim durumuna ve mevut eski kategorilerine göre bir kat sayı ile de bu taban ücretini 40 liranın üstüne de çıkması gerçekleşmiş oldu. Sosyal yardımlar konusu da insanları motive eden unsurlardır. Bunlarda iyileştirmeler yaptık” diye konuştu.
 
Şiddet gösterene ikramiye yok
Aile içi şiddet konusunu da sözleşemeye dahil ettiklerini vurgulayan Başkan Gökhan; “Aile bireyleri çocuklarına veya eşlerine şiddet gösterirlerse, bu şikayet konusu olur ise, etik kurulunun tespiti halinde örneğin ikramiyeler, şiddet gören aile bireylerine ödenecektir” dedi.
 
Evlenme yardımı bin TL
Evlenme yardımını bin TL’ye çıkardıklarının altını çizen Başkan Gökhan; “Yalnız bu ücret bir kereye mahsus. Boşanıp tekrar evlenenlere bu ücret yok. Bir kereye mahsus evlenme yardımı yapacağız. Kurumda hem erkek hem kadın çalışıyor ise, onlar biner lira alacak” şeklinde konuştu.
 
8 Mart’ta kadınlar izinli sayılacak
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde belediyede çalışan kadınların izinli sayılacağını vurgulayan Başkan Gökhan; “Sözleşmede kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 8 Mart dünya emekçi Kadınlar Günü’nde belediyede çalışan kadınlarımız o gün izinli sayılacak. Sosyal yardımlarıyla ve taban ücretiyle bu sözleşmenin genel artışı %19,5 ila %23 arasında değişmektedir. Bir yıl sonra mevcut enflasyon oranına bir puan ilave ederek yani refah artışı sağlıyoruz. Toplu sözleşmemiz 14 Kasım 2013 tarihine kadardır. Fakat, Mart ayından Kasım ayına kadar olan geriye dönük farklar işçilere ödenecektir. Bu memur maaşı gibi olmaz. Bunlar ödenir. Çünkü burası CHP’li Çanakkale Belediyesi’dir” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından imzalandı.
 
Öte yandan toplu iş sözleşmesi imza töreni öncesi DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret etti.
Paylaş