Bayramlar devletin değil, halkın bayramıdır

Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı’na yönelik yapılan kısıtlamalar, Çanakkale’de belediye meclis toplantısında tartışıldı. Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısı’na Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın başta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olmak üzere ülke genelinde milli bayramlara getirilen kısıtlamalara verdiği sert tepki damga vurdu.

342
AKP hükümetini sert bir dille eleştiren Başkan Gökhan, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı topraklarda başkanlık yapan biri olarak milli bayramların kutlamasına ilişkin toplum üzerinde yapılan baskıları şiddetle kınadığını ifade ederek, devletin ve milletin ayrıştırılmasının laik demokratik anlayışa yakışmadığını söyledi. Gökhan: “Milli bayramların eskiden kutlandığı şekilde kutlanmasını istiyoruz” dedi. 89 yıldır Türkiye’de coşkuyla kutlanan milli bayramların yeni yönetmelikle bayram olmaktan çıkartılmaya çalışıldığını ifade eden Başkan Gökhan, Atatürk’ün ve Cumhuriyetin kavramlarının unutturulmaya çalışıldığını bayramların biçimsiz etkinliklere dönüştürüldüğünü dile getirdi.
 
 
 
Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın başta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olmak üzere ülke genelinde milli bayramlara getirilen kısıtlamalara verdiği sert tepki damgayı vurdu. Belediye Meclis Salonunda açılışı yapılan Kasım Ayı Meclis toplantısı birinci oturumunda, Başkan Ülgür Gökhan 89 yıldır Türkiye’de tutkuyla ve coşkuyla kutlanan milli bayramların yeni yönetmelikle bayram olmaktan çıkarıldığını ifade ederek, bayramların bayram olmaktan çıkartılmaya çalışıldığını, Atatürk’ün ve Cumhuriyetin kavramlarının unutturulmaya çalışıldığını bayramların biçimsiz etkinliklere dönüştürüldüğünü söyledi.
 
Gökhan Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı topraklarda başkanlık yapan biri olarak milli bayramların kutlamasına ilişkin toplum üzerinde yapılan baskıları şiddetle kınadığını ifade ederek devletin ve milletin ayrıştırılmasının laik demokratik anlayışa yakışmadığını söyledi. Gökhan: “Milli bayramların eskiden kutlandığı şekilde kutlanmasını istiyoruz” derken bu sene 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı törenlerinde stadyumun boş olmasının nedeninin de vatandaşların yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığını söyledi. Çanakkale halkına stadyumda tören yapılmayacağının söylendiğini belirten Gökhan bu durumu şahitlerle ispat edebileceğini kaydetti. Gökhan tüm engellemelere rağmen yağmur ve çamura aldırmayan Çanakkale halkının fener alayına katılıp, bayramını kutladığını söyledi.
 
Gökhan : “Bayramlar devletin değil, halkın bayramıdır. Resmi törende Vali’nin, Başkan’ın ve Boğaz Komutanı’nın çelenk koyması ile tören bitmez. Toplumda temel unsurların başında siyasi partiler ve STK’lar ve halk gelir. Önce halk, sonra devlet gelir. Devlet millet niçin organize edilen kurumdur. Demokrasiyi getireceğini iddia edenlerin geldiği nokta budur. Bizler CHP olarak her bayramda çelenk koymaya devam edeceğiz” dedi.
 
19-23 Ekim tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilen Paris SIAL Gıda Fuarı ile ilgili de konuşan Başkan Ülgür Gökhan fuara GMKA ile katıldıklarını belirterek, GMKA’nın standın kirasını verdiğini 70’e yakın katılımcı ile Çanakkale’nin tanıtımının en iyi şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.
 
Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili ise ruhsat işlemlerinin başlama aşamasında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’ndan gelen bir yazıyla havaalanı ve pist uzatma nedeniyle pistin 3000 m yakında böyle bir yapı olmaması gerektiği ile ilgili karar geldiğini ve sürecin durduğunu ifade etti. Gökhan: “Sonuç itibari ile bizi aşan bir konu, ilgililer hukuki yollardan başvuruda bulunacaklardır, fakat havaalanı konusu artık kentin gelişmesinin önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Havaalanı ile ilgili artık illallah geldi. Havaalanı ile ilgili pistin uzatılması yerine, havaalanının kentin içinden çıkarılması gerekmektedir” dedi.
 
“Kazdağları ile ilgili mücadelemiz devam edecek”
Kazdağları konusunda mücadeleye devam edeceklerini belirten Başkan Gökhan gazetelerde yer alan ÇTSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda da gündeme gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Çanakkale’de altıncılarla yaptığı toplantının içeriği ile ilgili kimsenin bilgi sahibi olmamasını da eleştirerek: “Bir şeyler pişiriliyor, kazan kaynıyor, Bakan’ın uçağının da altıncılar tarafından verildiği konusunda dedikodular çıktı. Bir gazetenin ekinde de altıncıların reklamı çıkmış. Belli ki sponsor olmuşlar” dedi.
 
Çanakkale’deki termik santrallerinin çevreye verdiği zararlar ile ilgili meclisten komisyonun geleceğini belirten Gökhan bölgenin sadece siyanürlü altın değil, termik santrallerin de etkisinde olduğunu ve süreci yakından izlediklerini söyledi. Suda siyanür olmadığı konusunda yapılan açıklamalara karşılık: “ Zararsızsa suya iki damla siyanür katalım için” dedik sesleri çıkmadı. “Meclise gelin bize çalışmalar hakkındın uzmanlar eşliğinde bilgi verin dedik, altın firmalarından talep gelmedi” dedi.
 
Yat Limanı konusunda da meclisi bilgilendiren Başkan Gökhan yat limanı ile ilgili ÇTSO ile diyalog içine girildiğini, sürecin ilerlediğini, ama sağlıklı bir şekilde ilerlemek zorunda olduğunu kaydederek, koordineli bir çalışma yapılacağını belirtti. Meclisin gündeminde görüşülen diğer maddeler arasında Adliye Sarayı’nın yeri ile ilgili bölgede dokunun tahrip edildiği iddiası ile yapılan itiraz konusu görüşüldü. İtiraz mecliste oy birliği ile red edildi. Belediye Meclisi’nin gündem maddeleri arasında yer alan bütçe görüşmelerinin ise 20 günlük bir süreçte gerçekleşeceği belirtildi.
Paylaş