Bayramı 'ZEHİR' eden görüntüler

1744

 Çanakkale’nin havası, suyu, tarım alanları zehirlenmeye, geleceği karartılmaya devam ediyor. Çan’da 18 Mart termik santralinin ardından kurulumu tamamlanan ODAŞ Enerji Çan-2 Termik Santrali, tüm tepkilere rağmen faaliyetine başladı. Bayramın birinci günü ortaya çıkan ve sosyal medya üzerinden kısa sürede hızla yayılan ODAŞ Termik santralinin, havaya bıraktığı yoğun dumanı gösteren görüntüler büyük tepkilere neden oldu. Çanakkale’de sayıları hızla artan ve havayı zehirleyen termik santrallerden biri olan Çan-2 Termik Santralinin bu görüntüleri, Çan ve çevre köyleri başta olmak üzere tüm kentin tepkisini çekti. Lapseki, Biga, Karabiga ve Yenice’de faaliyette olan, kurul aşamasında olan ya da ‘henüz’ proje aşamasında olan termik santrallerle çevre kirliliği devam ediyor… 

 


“Bu işletmenin Çan’da kimlerle kirli ilişkileri var?” 
Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile görüntülere tepki gösterdi. Yıldız, “ODAŞ`a ait Yaya köyde bulunan termik santral günlerden beri bacalarından simsiyah dumanlarını insanlarımızın, ürünlerimizin, ağaçlarımızın üzerine salıyor. Bu bir çevre katliamıdır. Çan ve çevresini cehenneme çeviriyor. İnsanlar kapı ve pencerelerini açamıyor. Sağlığımızı tehdit ediyor. Yetkililer uyarılarımızı dikkate almadığı gibi bizi halkı yanıltmakla suçluyor. Bu işletmenin Çan`da kimlerle kirli ilişkileri var ki bu kötülük özenle korunuyor ve kollanıyor. Artık bu kirli ilişkileri ve Çan`a yapılan bu ihaneti sorgulama zamanı” ifadelerine yer verdi. 
 
 
17 yıllık lisans verilmiş!
Öte yandan Çan`da faaliyetine başlayan ODAŞ Enerji`ye ait Çan 2 Termik Santrali ile ilgili kısa süre önce Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Çan-2 Termik Santrali`nin devreye alma çalışmaları tamamlanmış olup, 26 Temmuz 2018 itibarıyla kabul işlemelerine yönelik olarak bakanlığa resmi başvuru yapılmıştır” ifadelerine yer verilmişti. 330 MWe kurulu güce sahip olan Çan-2 Termik Santrali, yıllık yaklaşık 2,5 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. 28 Ocak 2016 tarihinde EPDK, ODAŞ Enerji`nin bağlı ortağı Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.`ye Çan 2 Termik Santrali için 17 yıllık (28 Ocak 2033) elektrik üretim lisansı vermişti.  
(Seçkin Sağlam)
Paylaş