havadurum

Bayrak krizi TBMM`de

CHP Çanakkale Milletvekili KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş, Çanakkale Kara Savaşları`nın 98. yıldönümü anma törenlerinde yaşanan bayrak krizini TBMM`ye taşıdı. Bayrak krizi nedeniyle TBMM`ye soru önergesi veren Sarıbaş; “Bayrak krizini yaratanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Şehitlerimizin kemiklerini sızlatan bu bayrak krizine sebep olan siyasi oyunlar nedeni ile Şehitlerimizin ruhunda tüm Türk halkından özür dilenecek midir?” dedi.

669
Şehitler Abidesi`nde düzenlenen uluslararası anma töreninde yaşanan bayrak krizi nedeniyle TBMM`ye soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, önergede yer alan soruların İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yanıtlanmasını istedi. Sarıbaş; Çanakkale Kara Savaşlarının 98’inci yılı nedeni ile 24 Nisan 2013 günü Çanakkale Şehitler Abidesinde anma töreni düzenlenmiştir. Her yıl Çanakkale Kara Savaşları’nı anma törenine, şehitlikteki direklere savaşlarda asker kaybeden 29 ülkenin bayrağı çekilirken, bu yıl ilk kez 30 bayrağın çekildiği görülmüştür. Bu yıl ilk kez çekilen 30’ıncı bayrağın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek isteyen Özgür Suriye Ordusunu temsil ettiği, orada bulunan yetkililer tarafından açıklanmıştır. Buna göre; her yıl 24 Nisan da yapılan Çanakkale Kara Savaşları’nı anma törenlerine, savaşta asker kaybeden ülkelerin bayrakları şehitlikte bulunan direklere çekilirken, bu yıl özgür Suriye ordusunu temsil ettiği ifade edilen bayrak çekilmiştir. Bu bayrağın direğe çekilmesinden haberiniz var mıdır? Haberiniz var ise; bu bayrağın asılmasına kim ve kimler karar vererek talimat vermiştir? Özgür Suriye ordusunu temsil eden bayrak hangi ülkeyi temsil etmektedir? Suriye’yi temsil ediyor ise, mevcut Suriye’nin bayrağı hangi ülkeyi temsil etmektedir? Beşar Esad yönetimindeki Suriye’nin ülkemizde elçilikleri ve konsoloslukları bulunmaktadır. Dolayısı ile Suriye’yi temsil etmektedirler. Bayrağını çektiğiniz Özgür Suriye ordusunun ülkemizde Elçilik ve konsolosluk düzeyinde temsilcisi var mıdır? Törende Suriye’yi temsilen bayrak çekilirken, ayrıca özgür Suriye ordusunu temsilen bayrağın çekilmesi Ülkemiz açısından Suriye’nin ikiye ayrılarak, iki ayrı devlet ve iki ayrı bayrak olarak kabul edilip tescili anlamına mı gelmektedir? Suriye’de Beşar Esad yönetiminin dışında ayrı bir devlet kuruldu da bizim mi haberimiz olmadı? Siz kurulan bu devleti resmen tanıdınız mı? Tanıdınız ise kurulan bu devletin adı nedir?” dedi.
“Soruşturma açıldı mı?”
Bayrak krizine neden olanlar hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını da soran Sarıbaş; “Özgür Suriye Ordusu’nu temsilen bayrağı göndere çekilen ve bizlerin haberi olmadan yeni kurulan devleti tanıdıysanız, bu kurulan yeni devleti temsilen ülkemizde Büyükelçilik ve konsoloslukları olması gerekmez mi? Bu yeni kurulan devlete ülkemizde Büyükelçilik ve konsolosluk açması için izin verilmiş midir? Bu durumda tanımadığınız Beşar Esad yönetimindeki Suriye’yi temsil eden Büyükelçilik ve konsoloslukların kapatılması için girişiminiz olmuş mudur? Yukarıda yanıtlanmasını istediğim soruların hiçbir hükmü yok ise, bu bayrak krizini yaratanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Şehitlerimizin kemiklerini sızlatan bu bayrak krizine sebep olan siyasi oyunlar nedeni ile Şehitlerimizin ruhunda tüm Türk Halkından özür dilenecek midir?” diye konuştu.
Paylaş