havadurum

Bayburt Üniversitesi Aronya Meyvesiyle Çiftçilere Yeni Gelir Kapısı Açıyor

"Bayburt Üniversitesi Aronya meyvesiyle tarımda çığır açıyor! Yeni gelir kaynağı ve sağlık için "süper meyve" üretimi başlıyor.

1009
Bayburt Üniversitesi, öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe dökerek tarımsal üretimde çeşitliliği artırmayı hedefliyor. "Süper meyve" olarak bilinen aronya, çiftçilere alternatif gelir kapısı oluşturmak amacıyla merkeze bağlı Gümüşsu köyünde üretim çalışmaları başlattı. Bu yeni adım, tarım sahalarını zenginleştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Aronya meyvesi, yüksek besin değeri ve antioksidan özellikleriyle dikkat çekiyor. İlk kez 2022 yılında yaklaşık 500 metrekarelik alanda dikilen "süper meyve" için Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, "Böyle bir ürünün özellikle yöremizde yetiştirileceğine dair arkadaşlarımızın yaptığı akademik tahliller, buradaki uygulamalı çalışmalar ümit verici. İleriye dönük olarak bölge çiftçimizin aronyaya dönük çok önemli faydalar sağlayacağı kanaati de bizde hasıl oldu" dedi. Bir senelik emek sonucunda bu yıl aronya meyvesinden çok güzel verim elde edildiğini açıklayan Türkmen, "Aronya, şehrimizde önümüzdeki yıllarda üreticinin tercih ettiği ana ürün meyvelerden biri olacak diye bekliyoruz." ifadesini kullandı.

"Aronya'nın hem ülkemizde hem dünyada popülaritesi giderek artıyor"

Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, bölgeye adaptasyon gösterebilecek tür ve çeşitliliği artırmak istediklerini söyledi. Kentte bu anlamda kayıtlı çok az ürün bulunduğunu, bu amaçla da üniversite olarak çalışmalar yürüttüklerini belirten Erdoğan, "2022'de üniversitemize ait araştırma ve uygulama sahamızda aronya meyvesinin dikimini gerçekleştirdik. Bu yıl ilkbaharda çiçek açtılar ve şu anda hasat olgunluğuna geldiler." diye konuştu. Erdoğan, yüksek rakımdaki Bayburt'un aronya üretimi için uygun bir bölge olduğunu anlattı. Ürünle ilgili ilk denemenin son derece olumlu olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: "Oldukça da verimli ürün aldık. İnşallah hem bölgemiz hem de ilimizdeki üreticilere alternatif bir ürün, bir gelir kapısı olur. Bu anlamda ilimize ve ülkemize de ekonomik olarak katkı sağlar çünkü aronya hem ülkemizde hem dünyada popülaritesi giderek artan, özellikle de sağlıklı beslenme açısından hassasiyeti olanların çok tercih ettiği bir ürün. Bu anlamda popülariteye sahip bir ürünün bölgemizde, ilimizde üretimini yapmak istiyoruz."
(AA)
Paylaş