Başkan Özkurnaz “Çanakkale tarımsal örgütlenme açısından Türkiye’nin şanslı illerinden biridir”

Çanakkale'de yerli üreticiler ve yabancı tarım temsilcileri, Çanakkale'de Tarım Faaliyetleri ve Çiftçilik konusunu görüşmek amacıyla bir araya geldi. Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale'nin üretim konusunda avantajlarına yer verdi.

1124

Çanakkale'de tarım faaliyetleri ve çiftçilik çalışmaları için tartışmalar gerçekleştirildi. Kent Müzesi'de gerçekleştirilen toplantıda, Çanakkale'de bulunan yerli tarım ve üretici temsilcilerinin yanında, farklı ülkelerden tarım temsilcileri bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda, Çanakkale'de Tarım Faaliyetleri ve Çiftçilik konusu ele alındı. Toplantıda, Çanakkale'nin tarım için elverişliğinden bahsedilerek, Çanakkale'nin tarım ve seracılık konusunda Türkiye'nin ve Dünya'nın önde gelen isimlerinden olduğunun altı çizildi. Çanakkale'nin tarım ürünlerinin fazlalığı büyük ilgi topladı. Toplantıda, Troya Çevre Derneği Kurucusu Oral Kaya, katılımcılarına sertifika takdim etti.

Faaliyetlere yer verildi

Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, yabancı katılımcıların sorularına yanıt verirken, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin faaliyetlerine yer verdi. "Çanakkale'deki 331 bin hektar tarım arazisinin 113 bin hektarı sulamaya elverişlidir” dedi.

Organik ve iyi tarım…

Çanakkale’de tarım bölgelerinin büyük bir avantaj sağladığını söyleyen Özkurnaz, “Organik tarımda Merkez, Ayvacık, Ezine ve Gökçeada, İyi Tarım uygulamaları yönünden Ezine, Gelibolu, Ayvacık, Bayramiç ve Eceabat gibi uygun bölgelerin ürünlerin ve çiftçi bazında bilgi birikiminin olması ilimiz için avantajlıdır” sözlerine yer verdi.

Zeytinyağı üretimi Çanakkale için avantaj sağlıyor

Çanakkale’de üretilen zeytinyağının farklı bir lezzete sahip olduğundan bahseden Başkan Özkurnaz, "Kalite değerlerinin yüksek zeytinyağı üretiminin olması ve zeytinyağı üretiminde ilin tamamında modern kontinü zeytin işleme tesislerinde üretim yapılması da ilimizin avantajları arasındadır” ifadelerini kullandı.

Hayvancılık ve süt üretimi

Çanakkale’deki süt üretim faaliyetinin Türkiye’deki öneminden bahseden Özkurnaz “İlimiz, ülkemizde süt üretimine dayalı koyun-keçi yetiştiriciliğinin ve süt sığırcılığının yapıldığı önemli merkezlerden biridir. Önemli üretilen süt miktarından ziyade, üretilen sütün kaliteli olmasından gelmektedir. Ezine, Ayvacık ve Bayramiç’te üretilen Ezine peynirinin ünü, Türkiye sınırlarını aşmıştır” diye konuştu.

Hayvancılık faaliyetlerinden bahsetti

Özkurnaz, “İlimizdeki süt sığırlarının yüzde 79’u saf kültür ırkından oluşmaktadır. Süt keçiliğinde ise, yüzde 65’i verimi yüksek süt saaneni keçilerinden oluşmaktadır” dedi.

Çanakkale’nin ismi büyük önem taşıyor

Çanakkale’nin tarımsal örgütlenme açısından Türkiye’nin şanslı illerinden olduğunu vurgulayan Özkurnaz “Yerleşim yeri bazında kooperatifleşme oranı 374 adet ile yüzde 63’tür. Bununla birlikte, 4 adet kooperatif bölge birliği, 3 adet ıslah amaçlı, yetiştirici birliği ve 24 adet üretici birliği vardır” diye konuştu.

Çanakkale’de balıkçılık konusuna değindi

Türkiye’de Muğla’dan sonra en büyük kıyıya sahip olan Çanakkale balıkçılık anlamında da büyük avantaj sağlıyor. Çanakkale’de balıkçılık faaliyetlerine yer veren Özkurnaz “671 km kıyı şeridine sahip olan ilimizde, avcılıkla geçimini sağlayan Gerçek Kişi Su Ürünleri ruhsatına sahip balıkçı sayısı 6 bin 960, ruhsatlı tekne sayısı 843 adettir” dedi.

"Sıcak su oranı çok fazla”

Toplantıya katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver şu ifadelere yer verdi; "Çanakkale'de kaplıca, yani sıcak su oranı çok fazla. Bundan sonra nüfus arttığından dolayı topraksız tarıma geçmeye planlıyoruz. Jeotermal seralarda topraksız tarımla üretim yaparak bunu yurt dışına pazarlamak istiyoruz."

Çiftçilere yapılan yardımlardan bahsedildi

"Çiftçimize hangi ürünü dikmesi lazım, vatandaş hangi ürünü istiyor diye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Alıcı ve üreticiyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Çiftçinin, sorunlarını tüm resmi makamlara iletiyoruz."

Üniversitedeki çalışmalardan bahsedildi

Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen, üniversitenin tarım adına attığı önemli işlerden bahsederek katılımcıları bilgilendirdi.

Arıcılık faaliyetlerine yer verildi

Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri, birliğin faaliyetlerinden bahsetti. Arıcılığın önemine yer veren İleri, arıcılıkta en büyük tehlikenin parazit olduğunu ifade etti. Migros ile anlaşma yaptıklarını söyleyen İleri, yerel ürünü Türkiye'ye açtıklarını bilgisini paylaştı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş