havadurum

Başkan Gökhan ve Milletvekili Erkek "Doğa mücadelesini, Genel Başkanımız ve tüm örgütlerimizle birlikte veriyoruz"

2435

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kirazlı’da bir maden şirketine karşı başlatılan ve giderek yurt geneline yayılan eylemlerin ardından madencilik sektörü sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle görüşme gerçekleştirmiş, sektörün sorunlarını STK yöneticilerinden dinleyen Kılıçdaroğlu; “CHP olarak madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz. Çevre örgütleriyle sektör olarak diyalog kurmanızda yarar var. Bunun için biz parti olarak hakem olmaya hazırız” ifadelerini kullanmıştı. Kılıçdaroğlu, STK yöneticilerinin talebi üzerine Türkiye’deki madenleri incelemek ve sektörün sorunlarını yerinde tespit etmek için komisyon kurulması sözünü vermişti. Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinin ardından AKP Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a, ‘Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sözlerine karşı mı geldiği?’ Sorusunu yönelterek; “Genel Başkanınız neden sözde Kazdağı gerçek adı Kirazlı dağında incelemede bulunmamıştır. Seçimlerde ittifak halinde olduğunuz İyi Parti Genel Başkanı bile alana gelmişken Kılıçdaroğlu’nun gelmemesi manidar değil midir? Çünkü Kılıçdaroğlu AK Parti gibi gerçekleri çok iyi bilmektedir. Bence sizde halktan oy devşirmek ve halka şirin gözükmek adına bunları bir kenara bırakın ve Çanakkale halkının ihtiyaçlarına kulak verin ve bu tür eylemlere artık son verip Genel başkanınız gibi doğru yolu bulunuz" açıklaması yaptı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun görüşmesini değerlendirerek, Ölçek’in açıklamasına yanıt verdi. Genel Başkan’a karşı gelecek bir durum olması dahilinde ikaz edilebileceğini belirten Başkan Gökhan; “Sayın Genel Başkanımız da, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bütün Milletvekilleri de, örgütlerimizde, hepimiz Çanakkale’nin yöresindeki Kazdağları’nın siyanürlenmemesi, ormanlarının tahrip edilmemesi, sularının kirlenmemesi ve doğal, tarihi, turistik değerlerinin kaybolmaması ve ürünlerinin marka değerlerinin korunması için mücadele ediyoruz” dedi. Kazdağları’nın ve Çanakkale’nin markasının korunması için Türkiye’nin dört bir yanından insanların destek verdiğini ifade eden Başkan Gökhan;  “Bu madencilerden çıkarı olanlar bu eylemimizi kötülemek ve gözden düşürmek için çabalıyor. Ama biz mücadelemize devam ediyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun görüşmesini değerlendiren CHP Genel Sekreteri, Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kendi söylemlerinden farklı bir söylemde bulunmadığını belirterek; “Yeraltı zenginliklerimizden tabii ki ülkemiz faydalanacak. Ama bazı yerler var ki Kazdağları gibi, yeraltı, yerüstü suları ile doğal zenginlikleri ile olağanüstü güzellikte yerler var. Bunlara dikkat etmek ve doğal dengeyi bozmamak lazım. Altın madenciliği Kazdağları’nda yapılamaz ama genel olarak ülkemizde yeraltı madenciliği olacak” dedi.

“Karşı gelme gibi bir durum olsa Genel Başkan ikaz eder”

Genel Başkana karşı gelme gibi bir durum olsa kendisinin ikaz edilebileceğini belirten Başkan Gökhan; “Genel Başkan Yardımcımız Muharrem bey anlatıyor. Kendisi Genel Başkan’ın Yardımcısı ve sözcüsü. Genel Başkan’ın Yardımcısı, Genel Başkana aykırı bir şey yaparsa kendisi Genel Başkan Yardımcısı olarak kalabilir mi? Ya da Genel Başkan’ın bir ikazı olsa Genel Başkan Yardımcısı bana bunu ulaştırmaz mı? Tam tersine Sayın Genel Başkanımız da, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bütün Milletvekilleri de, örgütlerimizde hepimiz Çanakkale’nin yöresindeki Kazdağları’nın siyanürlenmemesi, ormanlarının tahrip edilmemesi, sularının kirlenmemesi ve doğal tarihi, turistik değerlerinin kaybolmaması ve ürünlerinin marka değerlerinin korunması için mücadele ediyoruz” dedi.
 
“Madencilerden çıkarı olanlar bu eylemimizi kötülemek için çabalıyor”
Doğa mücadelesine devam ettiklerini belirten Başkan Gökhan; “Ben hem kendi kentimizin suyunu, oksijenini, havasını korumak için mücadele ediyorum. Ama aynı zamanda bütün yörenin marka değerinin kaybolmaması için mücadele ediyorum. ‘Marka değerimiz, düşüyor, bunlar yanlıştır…’ diyorlar tam tersine ilk siyanür damlasının düştüğü anda ‘ki inşallah olmayacaktır!’ O damla düşerse işte bunlar olacak marka değerimiz kalmayacak diye ikaz ediyorum. Bunun için Sayın Genel Başkanımız da buna karşı. Bu sadece Çanakkale’nin de mücadelesi değil. İki defa on binleri aşan eyleme katılan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen insanlar vardı. Uluslararası platformlarda da bunlar hep konuşulmakta ve destek görmekte. Demek ki sadece biz değiliz. Kazdağları’nın ve Çanakkale’nin markasının korunması için sadece biz değil, Türkiye’nin dört bir yanından insanlar buna destek veriyor. Ama bu madencilerden çıkarı olanlar bu eylemimizi kötülemek ve gözden düşürmek için çabalıyor. Ama biz mücadelemize devam ediyoruz” dedi. 
 
“Kazdağları’nda olmaz bu iş”
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kendilerinin de söylediklerini söylediğini ifade eden Milletvekili Erkek; “Yeraltı zenginliklerimiz tabii ki ülkemiz faydalanacak. Ama bazı yerler var ki… Kazdağları gibi, yeraltı, yerüstü suları ile doğal zenginlikleri ile olağanüstü güzellikte yerler var. Bunlara dikkat etmek ve doğal dengeyi bozmamak lazım. Altın madenciliği Kazdağları’nda yapılamaz ama genel olarak ülkemizde yeraltı madenciliği olacak. Bu ayrımı yapmak lazım. Kazdağları’nda olmaz bu iş. Elbette yeraltı zenginliklerimizden faydalanacağız ancak Kazdağları’nda çok daha önemli zenginliklerimiz var. Yeraltı, yerüstü sularımız, doğal yaşam, tarım ürünlerimiz, ekolojik sistem, ekoturizm… her açıdan Kazdağları zaten bize büyük bir zenginlik veriyor. Kazdağları’nda ki güzellikleri ve doğal dengeyi bozmaya hiç kimsenin hakkı yok” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş