Başkan Gökhan "Kentimizde Corona süreci iyi yönetildi"

2097

 Çanakkale Belediye Meclisi Olağan Üstü Toplantısı 5 Haziran Cuma Günü gerçekleşti. Yeni Koronavirüs (COVİD-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7244 sayılı Kanun kapsamında bazı alacakların ertelenmesi, alınmaması veya yapılandırılması ile S.S.18 Nolu Şehiriçi Minübüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine gelir desteği ödemesi ve Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hat kira bedeli hakkında düzenleme yapılmasına dair maddelerin görüşüldüğü toplantıda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sürece dair konuşma yaptı. Çanakkale’de pandemiye karşı sürecin iyi yönetildiğine ve pandeminin son derece hafifi geçtiğini belirten Başkan Gökhan,  Çanakkale’de kaç adet kayıp olduğunu bilmediğini söyledi. Salgın süreci boyunca çevre kirliliğinin azaldığına dikkat çeken Başkan Gökhan,  Çanakkale belediyesi olarak tüm altyapı yatırımlarımızı tamamladıklarını vurguladı. Belediyenin gelirlerinde büyük düşüş olduğunu belirten Başkan Gökhan, belediye olarak yapılmak istenen projeleri sıraladı. Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından meclis üyelerinin onayına sunulan gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

 

“Büyük bir sıkıntı olmadan bu süreci atlattık diye düşünüyorum”

Çanakkale’deki Salgın süreci ile ilgili görüşlerini aktaran Başkan Gökhan; "Pandemi kurul toplantıları gerçekleştirildi. İl Hıfza kurullarının kararları olarak yayınlandı. Çanakkale`de bu sürecin iyi yönetildiğine inanıyorum. Vefa grubu, Belediyenin çalışmaları ihtiyaç sahibi insanlarımıza maddi, manevi destekler verildi. Büyük bir sıkıntı olmadan bu süreci atlattık diye düşünüyorum. Maske dağıtımı gerçekleştirdik, pazar yerlerinde, otobüslerde ve kamu kurumlarına da destek verdik. Kayıplarımız oldu, ancak kaç adet kaybımız olduğunu bilmiyoruz. Bunu sır olarak saklıyorlar, bunu bende bilmiyorum. Çok olmadığını biliyorum sadece, inşallah bir-iki aya kadar sıfırlanır diye düşünüyorum" dedi.

 

“Çanakkale Belediyesi olarak tüm altyapı yatırımlarımızı tamamladık”

Çanakkale Belediyesi olarak tüm altyapı yatırımlarını tamamladıklarını ifade eden Başkan Gökhan; "Çevreye sadece Belediyemiz değil, Devletin de sahip çıkması gerekiyor. Şu görüldü ki; insan oğlu evine çekildiğinde doğa kendini yeniden ortaya çıkıyor. Doğal ortamlarında kendilerini insandan kaçırmadan gelişiyorlar. Virüsün gerekçesi çevre kirliliği midir bilemem, ama şunu gördük doğa Karbon  salınımından, suların temizlenmesine kadar, hava kirliliğinden gürültü kirliğine kadar dünya rahata erdi. Çanakkale Belediyesi olarak tüm altyapı yatırımlarımızı tamamladık. Atık su arıtma, katı atık bertaraf etme tesislerimizi faaliyete geçirdik. Güneş enerjisini kullanıyoruz, yeni tesisimizde de güneş enerjisi teknolojisinden faydalanacağız. Çöpten enerji elde etmek için final aşamasına gelinmiş durumda. İçme suyu arıtma tesisimizin kaba inşaatı da bitmiş durumda, mekanik yapıya başlanacak. 800 bin nüfusa hitap edecek daha sağlıklı içme suyu üretimi gerçekleştireceğiz. Bu yılın sonuna kadar kaynakta bir sıkıntı olmazsa hizmete girecek. Katı atık ile ilgili anlaşılan firma yoğun bir faaliyet yürütüyor. SUEZ firması bilindiği gibi Avrupa da örnek bir firmadır. Çevre kirliliğinin minimum seviyeye geldiği bir şehir yaratacağız" dedi.

 

“Yatırım çalışmalarımız devam edecek”

Salgın sürecinde Belediyenin gelirlerinde büyük düşüş olduğunu belirten Başkan Gökhan; "Belediye binasının ihalesinin ilanı yapıldı. İlan süreci aşamasına geldiğimizde ise; büyükşehirlerden çıkış yasağı kondu. İhaleye katılacak firmalar gelemeyeceklerini bildirince, mecburen ihaleyi erteledik. Yeniden keşif yapılacak şimdi. Güzelyalı da altyapı yatırımlarımız devam ediyor, kordonda da vatandaşların ucuza faydalanabilecekleri bir tesis kazandırmaya çalışıyoruz. Cennet otoparkı ile ilgili olarak bu ay çalışmaları sonlandırmak için çalışmalara ağırlık vereceğiz. Diğer alanlar ile ilgili çalışmalarımız sürüyor; mesela köpek barınağına olan ihtiyacımız şu anda ivedi aşamasına geldi. İlgili müdürlüğümüz orman müdürlüğü ile ilgili çalışma yürütüyor. Kayadere mevkiinde bir hayvan barınağı yapmayı düşünüyoruz. İşin içerisine bir parmak karışmaz ise; vaktinde yetiştiririz. Bugün mesela Bülent Turan beye özellikle teşekkür ettim. Kendisi sağ olsun, maliyet artışından dolayı bir ek ödenek gerekiyordu, kendisini aradık, sıkıntımızı söyledik. İller Bankasından dolar kurundaki artış ile sıkıntımızı çözdüler" dedi.

 

Gündem maddeleri oy birliği ile onaylandı

Mecliste yapılan konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddelerine geçildi. Covid-19 salgını nedeniyle bazı alacakların ertelenmesi, alınmaması veya borcun yapılandırılması konusunun görüşülmesine geçildi. Çanakkale Belediyesine ait kiralık işyerlerinde 3 aylık kira bedellerinin ertelenmesi sonrasında da borcun eşit taksitlerde yapılandırılması gibi, su faturalarında, sağlık personelinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalandırılması, işgal harçları gibi belediyenin alacakları ile ilgili esnafın da yararına olan düzenlemeler meclis üyelerinin onayına sunuldu. Meclis üyeleri belediyenin alacaklarının ertelenmesi, taksitlendirilmesi gibi Covid-19 sürecinde alınan tedbirlerin tamamını oybirliği ile onayladı.  Olağanüstü meclis toplantısının sonraki gündem maddesi ise Koronavirüs (COVİD-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7244 sayılı Kanun kapsamında S.S.18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine gelir desteği ödemesi ve Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hat kira bedeli hakkında düzenleme yapılması idi. Kooperatifin salgın sürecinde kapasitesini yüzde 85 oranında düşürdüğüne dikkat çekilerek kooperatife gelir desteği sağlanması konusunda karar oybirliği ile meclisten geçti.

(Eren Aşnaz)

Paylaş